Architektura / občanské stavby

Knihovna jako Trojský kůň

Projekt podporující rozvoj vzdělání v argentinském městě Rosario byl oceněn v rámci soutěže Holcim Awards 2011. Jeho hlavní kredit je v důkladném zvážení potřeb a přání budoucích uživatelů.

Kristýna Šilhánová , 7. 10. 2013

Projekt s názvem Trojan Library byl iniciován místní vládou oblasti Rosario a to v reakci na velmi špatné národní výsledky Argentiny v celosvětovém srovnání dětí ve věku 15 let v roce 2009. Rosario je třetím největším městem Argentiny s více než 1,2 miliony obyvatel a má rozsáhlý politický a společenský program rozvoje města a jeho čtvrtí. V rámci toho se rozhodlo zorganizovat architektonickou soutěž na stavbu nové knihovny, která měla po několika desetiletích přinést první kulturně-vzdělávací instituci do dělnických čtvrtí s více než 150 000 obyvateli.

Strategický koncept se snaží stanovit infrastrukturu knihovny a způsob jejího fungování, zabývá se také chybějící sítí veřejných podpůrných aktivit a činností. Tím se snaží dosáhnout dlouhodobého a cíleného využívání prostor, které by přilákalo potenciální uživatele.

Návrh byl založen na průzkumu, ze kterého bylo zjištěno, že přestože 98% dotazovaných považovalo čtení za činnost, kterou pravidelně vykonávají, pouze 12% z nich navštívilo v alespoň jednou ročně knihovnu. Jak tedy vytvořit z knihovny žádané místo, kam budou lidé přicházet, a které bude lákat nové čtenáře? Autoři našli odpověď v projektu Trójské knihovny.

Do návrhu je začleněna řada socio-kulturních služeb jako jsou možnosti sportovního vyžití, kino, skatepark, stanice pro městský systém jízdních kol, dětská centra nebo taneční studio. Z knihovny se tak stává i kulturní centrum a zázemí pro mnoho lidí v lokalitě. Toto schéma má tři pozitiva: Přiláká více lidí do knihovny, zážitek z návštěvy bude posilněn různorodostí funkcí a zároveň bude vytvořeno místo pro komunitní rozvoj.

Další informace o soutěži HolcimAwards najdete ZDE, nebo na Facebooku. Přihlásit svůj projekt do soutěže můžete na stránkách HolcimAwards.

Klíčová slova:

Holcim Awards Argentina

Mohlo by vás zajímat

Generální partner
Hlavní partneři