Architektura / občanské stavby

Měď v architektuře: Centrum civilní ochrany

Touto budovou vybudovanou v rámci občanské obslužnosti pro umístění dobrovolného hasičského sboru, záchranné stanice a horské služby, vytvořili rakouští architekti projekční kanceláře AllesWirdGut stavbu obloženou mědí s vysoce estetickým cítěním. Stavba vnímá horský kontext, aniž by nadbytečně dominovala okolní vesnici.

EARCH.CZ , 20. 10. 2011

Nová budova je výraznou stavební dominantou, nicméně je zároveň i nenápadná. Zdá se, že je pevně zakotvena v zemi a v okolní krajině, přesto vzbuzuje pocit lehkosti. Reflektujíc svou polohu na vstupu do vesnice budova také uznává menší stavby poblíž tím, že efektně působí jako by byla jejich násobkem.

Redukce hmoty bylo dosaženo využitím topografie terénu a zaříznutím do svahu parcely. Přísun přirozeného světla se za daných okolností může jevit jako těžký úkol, nicméně architektonické řešení se zhostilo tohoto úkolu prosvětlením hlavní komunikační páteře budovy prosklenou střechou a vytvořením okázale vysokých stropů. Rovněž byly využity světlené studny pro místnosti zaříznuté do svahu pod úrovní země, což pomohlo vytvořit intimní externí prostory.

Kromě zasklených ploch je celý objem konstrukce obložen zvnějšku mědí, což dává stavbě přirozený zemitý odstín a přírodní nádech, což ladí s okolními starými farmami a borovými lesy. Budova se stává nadčasovou, organickou, integrální součástí svého okolí.

Autor: AllesWirdGut Architektur

Klíčová slova:

Itálie měď

Mohlo by vás zajímat

Generální partner
Hlavní partneři