Demontovatelná chatka ANNA od nizozemského studia Caspar Schols Foto: Tõnu Tunnel & Jorrit ‘t Hoen
Architektura / rekreační objekty

Mobilní dřevěné chatky přizpůsobí svou velikost potřebám majitele

Chatu ANNA lze díky její prefabrikované a snadno smontovatelné konstrukci postavit prakticky kdekoliv během několika dní. Pohodlně ubytuje až čtyři osoby a díky své variabilitě se přizpůsobí různým podmínkám i požadavkům majitelů.

Kristýna Korčáková , 17. 7. 2022

Nizozemské studio Caspar Schols navrhlo snadno demontovatelnou chatku ANN, jejíž fasádu si mohou uživatelé přizpůsobit podle svých aktuálních potřeb. Jde o bydlení zajištující veškerý komfort při dlouhodobém užívání až pro čtyři osoby. Cenově lehce přesahuje 4 miliony korun (169 000 € s DPH), což odpovídá zhruba ceně garsonky v Praze. Studio se inspirovalo svou dřívější realizací zahradního domu (Garden House proklik) z roku 2016, invencí jsou tři různé verze varianty ANNA.

ANNA je dřevěná chatka s posunovatelnými stěnami. Podobně jako si oblékáme různé vrstvy oblečení, můžeme volit jednotlivé vrstvy tvořící fasádu tak, aby celkové uspořádání vyhovovalo dané situaci. Otevřenou terasu pak lze zastřešit proskleným štítem, kde lze trávit čas v kontaktu s okolní přírodou i v případě nevlídného počasí.

Oproti zahradnímu domu, který měl čtyři části, se tato chatka skládá ze dvou hlavních segmentů. K nim se ještě přidává zázemí zahrnující kuchyni, koupelnu a skladovací prostor. Díky dvěma dvoulůžkovým postelím, z nichž jedna je v přízemí a druhá se vejde do mezaninu nad kuchyní, mohou v chatce přespat i čtyři lidé.

ANNA nabízí díky své variabilitě možnost plně vnímat své okolí, ať už se jedná o relaxaci a cvičení jógy na terase, pozorování ptáků či hvězd skrze průhlednou sedlovou střechu nebo o bezpečný úkryt před přírodními živly. Díky posuvným částem fasády je možné umístit postel na terasu a spát pod širým nebem.

Foto: Jednotlivé vrstvy fasády umožňují upravovat vnitřní atmosféru podle nálady

Základním materiálem je modřínové dřevo, a jelikož je celý koncept silně ekologicky zaměřený, je ponechané ve své přírodní podobě. Vnitřek je možné vytápět kamny nebo elektrickým topením. V porovnání s vertikálními okny u zahradního domu se architekti tentokrát rozhodli pro horizontální. Díky jejich umístění hned pod okrajem střechy se dovnitř dostává sluneční záření jedině nepřímo, což brání přehřívání v letním období.

Celá chatka je rozmontovatelná na 26 kusů, přičemž každý z nich váží maximálně 500 kg. Čtrnáct základových ocelových pilířů o délce jednoho a půl metru stejně jako ostatní části dodržují rozměry, které převeze běžný náklaďák. Při stěhování je snadné tyto pilíře ze země vyvrtat, takže nezůstává žádný odpad. Sestavení objektu i její demontáž lze stihnout během pár dnů.

Foto: Chatku je možné rozmontovat a přemístit během pár dnů, všechny prvky navíc dodržují rozměry korby běžného náklaďáku

Přizpůsobitelná není jen samotná chatka, ale i její umístění a využití; kromě přístřešku v přírodě může být využita také jako místo zajišťující soukromí uprostřed bytového bloku nebo jako součást ubytovacího resortu.

  • Ateliér: Caspar Schols
  • Země: Nizozemsko
  • Realizace: 2020
  • Užitná plocha: 54 m²

Mohlo by vás zajímat

Generální partner
Hlavní partneři