Architektura / občanské stavby

Modulární záchodky od A do Z

Jednou ze základních výhod modulární architektury je její variabilita. V tomto článku vám ukážeme různé veřejné mobilní záchodky, které dokonale naplňují výhody modulů a přitom mohou být působivé, exkluzivní, designové, nerozbitné,… Prostě úplně jiné než ty, které se většině čtenářů vybaví při sousloví „veřejné záchodky“.

Jiří Kout , 3. 8. 2012

KOMA MODULAR je v Čechách předním výrobcem obytných kontejnerů a nízkoenergetických modulů. Pokud pravidelně čtete naši rubriku „Modulární architektura“, jistě víte, že naposledy na sebe upozornila architektonickou soutěží na modulární dům ve Strašnicích. Do soutěže se přihlásilo 80 projektů a vítězný projekt architektů Marka Přikryla a Martina Prokše se dostal i na titulní stranu Bulletinu České komory architektů.

KOMA MODULAR se dlouhodobě snaží o popularizování modulární architektury a jako jedna z mála kontejnerových firem přijímá náročné výzvy. Jedním z příkladů těchto výzev byla i výroba VIP záchodků pro EURO 2012, která proběhla ve spolupráci s firmou TOI TOI & Dixi a ADCO.

Na EURO 2012 vyrobila KOMA MODULAR šest sanitárních kontejnerů PremiumLine. Tyto moduly si zanechávají „kontejnerový vzhled“ a přitom nabízejí dostatečný luxus. Tím, že je jejich kontejnerový původ od počátku přiznaný, zachovává si prémiová řada sanitárních modulů vysokou praktičnost zejména při častém přesunu, který není o nic náročnější než přesun skladových kontejnerů.

KOMA MODULAR s firmou TOI TOI & Dixi a ADCO ovšem spolupracuje i na vyšší třídě sanitárních kontejnerů, tzv. Superior Line. To jsou skutečně záchodky luxusní a využívají se pro VIP zóny při výjimečných akcích. Jejich designový vzhled s kazetovou fasádou na první pohled zaujme. A luxus nečiší jen z venku. Jakmile vstoupíte prosklenými automatickými dveřmi do útrob záchodku, ihned si všimnete luxusního interiéru, kde najdete plazmové displeje, přivítá vás hudba a zaujme osvětlení. Tato řada sanitárních kontejnerů dokazuje, že moduly mohou být skutečně působivé, a že pokud je kvalitní návrh, jde vyrobit jakýkoliv kontejner.

To dokazuje i retro příbuzný superioru. Toho tentokrát KOMA MODULAR vyrobila s německou firmou Pletschacher, která zadala české firmě úkol vyrobit sanitární WC v retro stylu. Vedle moderních sofistikovaných záchodků z předchozích dvou odstavců prokazuje tento modul příkladnou variabilitu modulární architektury. Osobně k takovému retro stylu netíhnu, ale u našich západních sousedů záchodky sklidily nemalý úspěch.

Pro Německo KOMA MODULAR vyrobila další specifický sanitární kontejner. Zadání? Kvalitní, nerozbitný, lehce omyvatelný proudem vody. Prostě záchodky na Octoberfest. Kontejnery měly speciální vysokopevnostní laminátovou podlahu, vybavení bylo nerezové a celý interiér byl uzpůsoben tak, aby vydržel enormní zátěž milovníků piva.

Posledním záchodkem tohoto článku bude ukázka sanitárního kontejneru upraveného graffiti. Graffiti potlačují dojem kontejneru a pochopitelně na sebe táhnou pozornost. Tento uvedený sanitární kontejner, který se nachází v Berlíně, opět potvrzuje tezi, že na modulární výstavbě jsou jedny z nejlepších vlastností variabilita a mobilita. To proto, že modulární stavba může vypadat jakkoliv a lze ji umístit kamkoliv. U takto pro někoho možná kontroverzního řešení se určitě hodí to, že kdyby bylo třeba, záchodek se jednoduše přemístí na jiné místo.

Věřím, že vás malá exkurze do modulárních záchodků zaujala a že se i od českých architektů dočkáme atraktivních modulárních záchodků. A pokud někdo z vás již nějakým návrhem disponuje, nezdráhejte se a pošlete ho na redakce@earch.cz. Bude-li zajímavý, rádi váš projekt budeme publikovat a předáme ho do firmy KOMA MODULAR i s kontaktem.

Klíčová slova:

KOMA modulární architektura

Mohlo by vás zajímat

Generální partner
Hlavní partneři