Architektura / industriální a technické stavby

Parkovací dům v Hong Kongu - 1. místo

Vítězem soutěže na alternativní parkovací dům v Hong Kongu ae stal čínský ateliér MoZhao studio, jehož návrh porota označila slovy "jasný a racionální, provedený s citem".

EARCH.CZ , 13. 1. 2012

Střídavé využití parkoviště

Otázka plánování vychází ze zkušenosti velkého počtu nevyužitých parkovacích zón mimo pracovní dny. Kromě toho, budovy a městské prostory kladoucí důraz na působivost a velkolepost narušují tep města a znepříjemňují pracovní i každodenní život. V Hong Kongu, které je typickým příkladem velmi hustě osídleného města, je mnoho veřejných prostor dočasně obsazeno různými kulturními a komerčními programy. Z hlediska času je střídavé využití jednoho prostoru podstatným faktorem pro řešení problému nedostatku místa a vytváří dynamické městské prostředí. Proto navrhujeme, aby mimo pracovní dny byla přízemní část parkoviště transformována na tržiště, což by bylo velkou pomocí pro městskou radnici. Tato přeměna dodá parkovišti vitalitu a atmosféru a drobným podnikatelům nabídne příležitost k obchodování.

Plně automatizované parkování

Plně automatizované parkování je dobře známé pro vysokou efektivitu a prostorovou úspornost. Přesto však se tyto jeho výhody stávají z hlediska designu spíše omezením. Tento typ parkovacích prostor často působí spíše jednotvárně, než že by v sobě skrýval nějaký půvab. V našem návrhu je plně automatizovaná parkovací zóna nad hlavní multifunkční halou a vzniká tak osmdesát metrů vysoké venkovní atrium. Auta jsou spirálovými výtahy a horizontálními kolejemi transportována z přízemí do parkovacích míst. Atrium, které se pohybem parkovacího mechanismu obměňuje, vytváří charakteristickou atmosféru, přičemž multifunkční prostor s širokým výhledem na moře je pohodlnou čekárnou pro řidiče vyzvedávající si svá auta.

Síť veřejného prostoru

Pozemek je spojen s hongkongskou radnicí a je umístěn na uzlu druhé úrovně pěší zóny. Radnice města se sestává z knihovny, divadla, restaurace, svatební a výstavní síně, památečního parku a koncertní haly. Hraje klíčovou roli mezi veřejnými stavbami v centru Hong Kongu. Druhá úroveň pěší zóny spojuje rozptýlené veřejné prostory dohromady a formuje plynulé a přitom rozmanité veřejné prostranství v centru města, které je oddělené od aut na spodní úrovni. Parkovací věž je do jisté míry i veřejnou budovou, kudy mohou lidé procházet a na chvíli zde pobýt. Horní patro, které je cenné pro svůj výhled na Victoria Harbor a Kowloon, se skládá z kavárny a víceúčelové zóny kdykoliv přístupné veřejnosti. Díky této strategii je parkovací věž pevným bodem pro občany města a koresponduje s radnicí. Navíc ve druhém podlaží věže je integrována radnice, druhá úroveň pěší zóny a ulice, čímž vzniká pohodlný městský komplex.

název Alternativní parkingová věž v Hong Kongu

autoři

Guansheng Zeng, Zhiyi Huang, Zhen Zhang, Hui Li

ateliér MoZhao studio

země Čína (Shenzhen)

typ týmu architekti

umístění v soutěži

  1. cena

Vyjádření poroty

Tento projekt byl vybrán jako konečný vítěz, a to pro jeho eleganci a krásné umělecké provedení, což také velmi úzce souvisí se zadáním projektu. Po pečlivém zvážení všech okolností došla porota k závěru, že návrh zachycuje atmosféru parkoviště a je dobrým příkladem designu spirálovitého typu. Projekt přináší solidní a dobře promyšlenou točitou formu postavenou na inteligentní strategii parkování. Komprese spirálovitého jádra směrem k vrcholu k sobě soustředí okolní hongkongské věže a vytváří tak působivou křivku na horizontu města. Jedná se o odvážný, jasný a racionální návrh provedený s citem. Plán je též velkým přínosem pro město - dolní část nabízí výhled na radnici a je užitečným přírůstkem pro městské tržiště. Tento přístup je velmi osobitý a je podpořen dobře promyšlenými měřítky a proporcemi centrálního prázdného prostoru. Tento prostor by bylo možné obdivovat při pohledu z tržiště; vzniká víceúčelový program pro veřejný život. Z hlediska života obyvatel i z hlediska prostorového je to dobrý příklad toho, co nabízí automatizovaný parkovací systém. Je obdivuhodné a chvályhodné jakým způsobem byly služby samoobslužného parkoviště začleněny do projektu. Všechny tyto aspekty jsou jasné a dobře prezentované, díky čemuž se naskýtá i srozumitelná vize.

Klíčová slova:

Generální partner
Hlavní partneři