Kabiny FK Klánovice od 20-20-ARCHITEKTI Foto: Filip Šlapal
Architektura / občanské stavby

Pro dobrý výhled na fotbalový trávník. V Klánovicích mají nové kabiny od architektů

Fotbal je víc než sport – a hřiště je na vesnici možná důležitější než náves. V Klánovicích si na fotbalové hřiště pořídili nové kabiny a nepodcenili přípravu - projekt svěřili architektonickému studiu 20 - 20 ARCHITEKTI.

Adéla Vaculíková , 11. 10. 2023

FK Klánovice vznikl už v roce 1909, hráči tehdy nosili zelené dresy se svislými bílými pruhy. „Zápasy byly pouze přátelské, do soutěže klub přihlášen nebyl,“ stojí ve dějinách klubu na jeho webových stránkách. Postupně se ale profesionalizoval a soutěže hrát začal. Za velký milník klub považuje výstavbu nového areálu v padesátých letech. Vyrostl na okraji Klánovic, kde se nachází dodnes. Jako tehdy už ale nevypadá, od loňského roku má totiž úplně nové a architektonicky kultivované kabiny – ty už jsou do historie klubu zaneseny taky, takže je asi místní mají rádi.

Kabiny navrhli architekti z kanceláře 20-20-ARCHITEKTI, kteří pro Klánovice vypracovali už přístavbu školy. „Předpokládám, že s námi byla městská část spokojená, proto nám svěřili i kabiny, projekt ale vznikal v řádu let, bylo hodně změn,“ vysvětluje Šimon Matějovský z 20-20-ARCHITEKTI.

On a jeho kolegové o kabinách říkají, že jsou navrženy pragmaticky. Objekt je dvoupodlažní a okny se obrací k fotbalovému hřišti. Obsahuje vše, co je potřeba, od šaten, přes tribunu s výhledem na hřiště až po skladové místnosti pro údržbu areálu.

Foto: Současné kabiny v Klánovicích jsou novostavbou, vyrostly ovšem na místě těch původních, pro svůj technický stav už nevyhovujících

Šatny se nacházejí na přízemí, jsou uspořádány kolem centrální chodby a po dvojicích mají společné sprchy a toalety. „Dále se zde nachází bufet s výdejem přes okénko do krytého prostoru pod tribunou, zázemí pro rozhodčí a místnost s technologiemi,“ dodávají architekti. V patře je zase klubovna, kancelář a posilovna odkud je výhled na hřiště.

Současné kabiny v Klánovicích jsou novostavbou, vyrostly ovšem na místě těch původních, pro svůj technický stav už nevyhovujících. Zastupitelstvo městské části Praha – Klánovice proto iniciovalo výstavbu nových, stály asi třicet pět milionů a financoval je grant od pražského magistrátu.

Foto: Celé kabiny jsou zděné, omítnuté. Fasády dotvářejí vložená pole z modřínových prken

Celé kabiny jsou zděné, omítnuté. Fasády dotvářejí vložená pole z modřínových prken. Konstrukce tribuny je ocelová v antracitovém odstínu. Interiéry se na utilitární vlně nesou taky, zůstaly v nich přiznané prefabrikované železobetonové stropní panely a rozvody vzduchotechniky.

Z technického hlediska stojí za pozornost nakládání s vodou. V kabinách se využívá šedá voda, další je čerpána z hlubokého vrtu. Střecha je pak připravená k osazení fotovoltaickými panely, na ty se zatím ještě čeká. Městská část si od nich slibuje, že budou „šetřit životní prostředí i obecní kasu“.

Mohlo by vás zajímat

Generální partner
Hlavní partneři