Architektura / rodinné domy

Venkovský rodinný dům zabalený do modřínu a ruly nabízí majitelům výhledy do klidné západočeské krajiny

Lukáš Janout Architects jsou autory archetypálního rodinného domu v západních Čechách Foto: Petr Polák (archiv ateliéru Lukáš Janout Architects)

Nedaleko Plzně vyrostl archetypální rodinný dům, který žije v symbióze s přírodou. Venkovské stavení tvoří dvě pohledově odlišné, ale navzájem velmi dobře propojené části zajišťující majitelům klidná zákoutí.

EARCH.CZ , 17. 2. 2023 / Advertorial

Novostavba rodinného domu se nachází na louce u lesa v obci na Plzeňsku. Objekt neruší okolní krajinu, přesto v ní však vyniká. Dům od architekta Lukáše Janouta se svému okolí přizpůsobuje tvarem i použitými materiály.

„Nejdřív jsme oslovili známou architektonickou kancelář a několik měsíců jsme ladili návrh, v němž jediným naším požadavkem bylo, aby dům respektoval klidný netuctový kout. Oba jsme získali pocit, že výsledek tomu neodpovídá. Plány jsme srolovali, dali do šuplíku a přemýšleli, co s tím. V regionálním vysílání jsem náhodou zachytila pořad s architektem Janoutem. Zaujal nás přístupem k práci, i tím, jak upozorňoval investory, na co si dávat pozor. Zní to jako klišé, ale kromě toho, že je profesionálem, je slušný, poctivý, dobře se s ním komunikovalo,“ pochvaluje si majitelka spolupráci s architektem Lukášem Janoutem.

Dvě navzájem propojené hmoty objektu pohledově odlišují materiály fasádních obkladů. Část domu, která se obrací k lesu, kryjí prkna ze sibiřského modřínu. Druhá část domu je obložena přírodní rulou ve zlatém odstínu. Propojení interiéru s exteriérem podporují dvě terasy – slunná a stinná, kterou majitelé ocení hlavně v letních měsících. Zastínění terasy v budoucnu zajistí rostliny, které popnou na míru vyrobenou kovovou konstrukci.

Foto: Interiér s exteriérem propojují dvě terasy. Jednu z nich v budoucnu zastíní rostliny, které popnou kovovou konstrukci

Kontrast na fasádě se propisuje i do interiéru. V dřevěné části domu se nachází velkorysý obývací pokoj s kuchyní a jídelnou. Prostor se po vertikále otevírá do dřevěného krovu, který navozuje útulnou venkovskou atmosféru. Majitelé domu si pochvalují zarámované výhledy do tamní malebné krajiny. Do kamenné části architekt umístil intimní zónu s ložnicí, dvěma pokoji, koupelnou, saunou a technickou místností.

Foto: Obklady do koupelny dodala česká značka RAKO v dekoru Betonico

Realizace domu proběhla v režimu zakázky na klíč a Lukáš Janout ji autorsky dozoroval. S investory v rámci diskuzí ladil styl interiéru. „Osobně tíhnu k jednoduchosti, ale v tomto případě jsem nemohl jít cestou čistě strohého stylu. Hledali jsme takové materiály a barvy, které by se majitelům líbily, zároveň zapadly do celkového konceptu interiéru. Když jsme vybírali koupelnu, ukazoval jsem ve vzorkovně sérii obkladů Betonico. Majitelce se už před tím líbila, ale obávala se výraznějšího dekoru. Pro představu jsem připravil vizualizace, v nichž jsem dekor použil i na podlahy. Návrh jsem měl hned odsouhlasený,“ prozrazuje architekt. „Rozhodlo mimo jiné i to, že se jedná o českou značku RAKO. Ta nabízí přijatelné ceny, rychlou dostupnost a jistotu, že za pár let budou (v případě potřeby) dlažba či obklady dostupné.“ Tuzemským dodavatelům dal architekt přednost i při objednání dveří a oken. Na míru je podle autorského návrhu vyrobený vestavěný nábytek včetně kuchyňské linky. Najdeme tu však i další vybavení od českých značek – kupříkladu jídelní židle TON či designová svítidla z obchodu Profilighting.

Vytápění domu zajišťuje tepelné čerpadlo systému vzduch-voda a nainstalované podlahové topení. Obývacímu prostoru dodává teplo akumulační krb fungující na principu kachlových kamen. Přestane-li se přikládat, pár hodin dál sálá.

  • Autoři: Lukáš Janout
  • Ateliér: Lukáš Janout architects
  • Země: Česká republika
  • Zastavěná plocha: 165 m²
  • Užitná plocha: 90 m²
  • Město: Radčice

SPONZOR

Klíčová slova:

rodinný dům RAKO obklady kámen dřevo

Mohlo by vás zajímat

Generální partner
Hlavní partneři