Architektura /

Vitra Kampus odhalil nejnovější přírůstek areálu – objekt Torre Numero Due postmoderní designérky Nathalie Du Pasquier

V sídle švýcarské nábytkářské značky Vitra ve Weil am Rhein nově vyrostl třímetrový objekt umělkyně a designérky Nathalie Du Pasquier. Socha Torre Numero Due se nachází vedle hasičské zbrojnice Zahy Hadid a představuje vedle VitraHausu studia Herzog a de Meuron, Vitra Design Musea Franka Gehryho nebo budovy Schaudepot další architektonické lákadlo Vitra Kampusu. Pro fanoušky designu a architektury je areál v bezprostřední blízkosti švýcarské Basileje každoročně lákavou letní destinací.

Vitra , 20. 7. 2021

Torre Numero Due je směsicí umění, designu a architektury a je nejnovějším přírůstkem do řady objektů a budov ve Vitra Kampusu. Objekt je součástí limitované edice vytvořené Nathalie Du Pasquier v roce 2020 pro výstavu BRIC pořádanou italskou společností Mutina. Struktura čerpá inspiraci z cihel – od nepaměti základního stavebního prvku a zároveň motivu, který se v tvorbě a obrazech umělkyně v posledních letech opakovaně objevuje. 

Pro výstavu zkoumala Nathalie Du Pasquier cihlu v její fyzické a koncepční podstatě, jako prvek spojený se zemí a jejími procesy. Socha vznikla využitím různých druhů cihel a jejich otáčením, glazováním na světlé barvy a vrstvením do gigantické struktury. Vnitřní konstrukce sochy zůstala odhalená, což nabízí nečekanou perspektivu; kontrast hmoty a prázdného prostoru. Návštěvníci najdou Torre Numero Due na promenádě Álvaro Siza v blízkosti hasičské zbrojnice, které vtiskla podobu Zaha Hadid.

Objekt Torre Numero Due, Nathalie Du Pasquier. Zdroj: Vitra 

O autorce

Nathalie Du Pasquier, narozená v roce 1957 ve francouzském Bordeaux, je umělkyně a designérka žijící v Miláně, která se proslavila jako zakládající členka skupiny Memphis – viz výstava Memphis: 40 let kýče a elegance, která je k vidění v galerii Vitra Design Museum do 23. ledna 2022. Rané dílo Du Pasquier zahrnuje nábytek, textil, oděvní design a šperky a také ikonické výtvory v oblasti dekorací a vzorů. Od roku 1987 věnuje nejvíce času malbě.

Foto: EARCH
Home Collection in front of the Vitra Design Museum. Zdroj: Vitra

Foto: EARCH
Petrol Station, Jean Prouvé. Zdroj: Vitra

Foto: EARCH
The VitraHouse, Herzog & de Meuron. Zdroj: Vitra

  • autor: Vitra *
  • publikováno: * 20. 7. 2021
  • zdroj: * Tisková zpráva

Klíčová slova:

Vitra design instalace socha postmoderna

Mohlo by vás zajímat

Generální partner
Hlavní partneři