Modulární bydlení pro uprchlíky od kyjevského studia Balbek Bureau Foto: Zdroj: Balbek Bureau
Architektura / občanské stavby

Z dřevěných modulů důstojné bydlení ukrajinských migrantů

Architektonické studio z Kyjeva přichází s návrhem prefabrikovaných modulů pro rychlou a efektivní výstavbu bydlení pro uprchlíky. Lidem zajišťuje pocit důstojnosti i naplnění sociálních potřeb, protože psychický stav hraje v těžkých životních situacích zásadní roli.

Kristýna Korčáková , 5. 4. 2022

Existují rozličné způsoby, jak reagovat na válečný konflikt. Mnozí z ukrajinského architektonického studia Balbek Bureau brání svou vlast na frontě, jiní se orientují na řešení důsledků, které současná situace přináší. Studio Balbek Bureau sídlící v okupovaném Kyjevě proto vypracovalo koncept modulárního bydlení pro lidi prchající před válkou na Ukrajině.

Studio vyvinulo dřevěné prefabrikované moduly, které lze libovolně skládat a vytvářet z nich větší obytné bloky pro 100 osob a celé čtvrtě čítající až několik tisíc obyvatel. Jde o bydlení pro válečné uprchlíky, které pamatuje na lidskou důstojnost a potřebu být mezi „svými lidmi“. Prostory mají navíc bohaté možnosti využívání od kuchyní a koupelen po prostory, kde se může potkat celá komunita.

Klíčovým faktorem bylo vymyslet celý systém co nejrychleji, aby se mohlo co nejvíce lidí nastěhovat a nežít „v tělocvičně za záclonou oddělující dalších několik desítek neznámých lidí“, jak současnou situaci popsal zakladatel studia Slava Balbek. Doposud se odhaduje, že bylo zničeno zhruba 4600 domovů a přibližně 3,2 milionu lidí území Ukrajiny opustilo – právě otázka ubytování běženců je tak více než akutní.

Během procesu bylo zohledněno více než 20 návrhů dočasného ubytování, mezi které patří například solitérní buňky k přespávání nazvané Expo Pods. Výsledkem průzkumu je sestava několika standardizovaných bloků o velikosti 21 metrů čtverečních, které je možné využívat nejen jako kuchyně nebo koupelny, ale i pokoje neboli relativně soukromý prostor, který člověk může do určité míry přizpůsobit vlastním potřebám podle svého vkusu. Pocit obývání vlastního individuálního prostoru je pro psychiku uprchlíků velmi důležitý.

Foto: Z modulů je možné poskládat bytové domy nebo čtvrtě pro několik tisíc lidí

Právě zajištění lidské důstojnosti patřilo mezi klíčové cíle autorů návrhu. Zároveň bylo potřeba se soustředit na variabilitu, ekonomickou dostupnost a adaptaci potřebám narůstajícímu počtu prchajících lidí. Jednotlivé moduly jsou vyrobeny z dřevěné konstrukce s asfaltovým krytím, přičemž metr čtvereční vychází na 350–550 dolarů. Výhodou je snadná a rychlá výroba díky využití prefabrikace i jejich případné snadné opravy.

Balbek studio vytvořilo také schémata sestavování jednotlivých bloků pro různé potřeby. V současnosti svou ideu představují veřejnosti a soukromým i veřejným činitelům s ambicí postavit první takovou modulární vesnici v západní oblasti Ukrajiny.

  • Ateliér: Balbek Bureau
  • Země: Ukrajina
  • Projekt: 2022
  • Užitná plocha: 21 m²

Tento článek vznikl za podpory společnosti KOMA MODULAR v rámci popularizace tématu "Modulární architektura". KOMA je lídrem v ČR na trhu modulární výstavby, staví na pilířích jako je kvalita, inovace a design. Právě proto neustále posouvá hranice modularity a věnuje se komplikovaným projektům s vysokými nároky na standardy. KOMA má za sebou mimo jiné přes 100 školských zařízení, architektonicky oceněný EXPO pavilon v Miláně 2015, první nemocniční pavilon a nyní dodává první modulární letiště v Senegalu.

Mohlo by vás zajímat

Generální partner
Hlavní partneři