Novinky a názory / zprávy

Expo2 Reného Roubíčka prezentuje české sklo a design v Dubaji

Od 16. do 20. března 2015 se v rámci prestižní přehlídky Design Days Dubai světu představí speciální projekt světově uznávaného umělce Reného Roubíčka, Expo2, který vznikl v červnu loňského roku za podpory společnosti PRECIOSA Lighting.

Olga Vrbíková , 17. 3. 2015

Expo2 je symbolem tradice a vize, dvou charakteristik českého skla. Poslední autorovo dílo znázorňuje ideologické propojení historických mezníků světové ateliérové tvorby skla a spojník dvou nejznámějších, po odborné stránce průkopnických, skulpturálních objektů pro EXPO 1958 a 1967.

Nápad vytvořit dílo spojující zásadní tvůrčí mezníky autora se zrodil na podzim v rámci „oslavy českého designu a skla“, kterou byla vernisáž výstavy Back to the Future: Expo 58. Projekt Reného Roubíčka byl pak během obdivuhodných šesti měsíců dokončen. "Pro mě osobně je dnešní spolupráce s doyenem českého sklářství, panem Roubíčkem, především symbolem kontinuity a výjimečnosti českého sklářství, které, bez ohledu na různé hospodářské a společenské krize, jde svou cestou a je stále součástí rodinného stříbra České republiky," upřesnil generální ředitel společnosti, Pavel Marek.

“Zhruba před rokem si mistr posteskl, že od doby, kdy udělal první svítidla s manželi Šrámkovými, ho všichni začali brát jako lustraře, ne jako sklářského výtvarníka. Sdělil mi, že by rád ještě někdy vytvořil hodnotnou skleněnou plastiku,“ popsal stručně příběh vzniku díla umělecký ředitel společnosti PRECIOSA Lighting, Jaroslav Bejvl ml.

Rozhovor s René Roubíčkem a další informace o jeho tvorbě najdete ZDE.

PRECIOSA Lighting, člen skupiny PRECIOSA, je inovátorská a progresivní společnost dodávající kompletní řešení v oblasti designového osvětlení. Její světelné objekty zdobí luxusní interiéry po celém světě, např. The Ritz Carlton v Hong Kongu, luxusní casino a hotel The Pallazo v Las Vegas, módní hotel Shangri-La v Paříži nebo The Westin Xiamen v Číně. PRECIOSA svým klientům nabízí komplexní servis od dodání designu na míru přes výrobu a instalaci až po následnou údržbu. Hodnoty firmy spočívají v řemeslné dovednosti, zručnosti a dlouholeté praxi sklářských mistrů předávané z generace na generaci, jež se zrodily právě v Crystal Valley; regionu, kde má české sklo svůj původ. Pro zaměstnance i designéry je zdrojem příběhů a inspirací značky, které se přenáší ve vůni lesů Jizerský hor, taveného skla a náročné řemeslné práci celé široké produkce skupiny PRECIOSA.

www.preciosalighting.com

www.crystalvalley.cz

Klíčová slova:

EXPO sklo

Mohlo by vás zajímat

Generální partner
Hlavní partneři