Novinky a názory / zprávy

Jaká bude budoucnost stavění? Zdicí robot, udržitelný rozvoj měst a virtuální realita. To a mnohé víc si nenechte ujít na listopadovém Wienerberger fóru

Druhé Wienerberger fórum letošního roku proběhne 9. listopadu. Zaměří se na udržitelnost a robotizaci Foto: Wienerberger s.r.o.

Druhé Wienerberger fórum roku 2023 se bude konat 9. listopadu ve virtuálním prostoru World of Wienerberger. Nejen odborná, ale i laická veřejnost se může těšit na informacemi nabitý program. Celkově osm přednášek od expertů ze společnosti, která patří mezi přední tuzemské dodavatele pálených cihel a střešních tašek, ale také od hostujících architektů. Workshop můžete v klidu sledovat z pohodlí domova, stačí se registrovat ve WIP zóně a poté se přihlásit k účasti na streamu.

Wienerberger s.r.o. , 11. 10. 2023 / Advertorial

„Na konferenci představíme novinky ze sortimentu Wienerbergeru i trendy v oblasti stavebnictví. Budoucnost našeho oboru směřuje k udržitelnosti a k robotizaci. Proto pokračujeme v objevování nových možností využití obnovitelných zdrojů energie a hledáme způsoby udržitelného rozvoje měst. Zároveň úspěchem našeho zdicího robota potvrzujeme svoji roli lídra trhu i v oblasti inovací,“ popisuje Jiří Dobiáš, ředitel produktového managementu a business developmentu společnosti Wienerberger.

Jak na střechy?

První přednáškový blok zaměřený na novinky a trendy ze světa Wienerbergeru uvede právě Jiří Dobiáš spolu s ESG manažerkou Kristýnou Vobeckou. „Nezapomínáme ani na rozšiřování portfolia produktů a poskytování poradenství, týkajícího se technického řešení i legislativy budov. Návštěvníky konference seznámíme s vybranými konstrukčními detaily staveb,“ upřesňuje Jiří Dobiáš.

Na úvodní přednášku naváže technik ze společnosti Tondach Rudolf Prus, který účastníkům vysvětlí důležitost větrání u šikmých střech se skládanou střešní krytinou. Jak zásadní je koordinace všech profesí? To hned následovně v praxi předvedou statik Ivo Petrášek a key account manažerka Jana Novotná v rámci workshopu o tom, na co si dát pozor při návrhu a realizaci rohového okna bez sloupku, který jako nestandardní detail vyžaduje skvělé technické provedení.

Na fóru nesmí chybět také stále aktuální téma fotovoltaiky a integrovaných střešních panelů Wevolt X-Tile. Wienerberger pozval dva ceněné architekty, kteří s nimi mají nepřeberné množství osobních zkušeností. Odborný asistent z fakulty architektury ČVUT Štěpán Lajda se zaměří na možnosti fotovoltaických řešení z pohledu architektury a autor knihy Aplikovaná psychologie architektury Karel Smejkal pak přiblíží, jak vypadá reálná aplikace panelů Wevolt X-Tile, a mimo jiné prozradí i to, jak je s nimi spokojen.

Foto: Na fóru nebude chybět ani velmi aktuální téma fotovoltaiky. Na téma fotovoltaických panelů vystoupí Štěpán Lajda a Karel Smejkal

S přírodou v rovnováze

World of Wienerberger přivítá ještě jednu vzácnou hostku, která sem virtuálně dorazí z Bratislavy. Architektka Petra Marko MA Arch ARB bude po přednášce o akustických příčkách, které se zhostí dva interní experti, mluvit o wellbeingu a klimatické adaptaci ve městech, které jsou nedílnou součástí života v současných městech.

„Jak nám takzvaný placemaking pomáhá utvářet vztah lidí k místu a nastavit dlouhodobě udržitelný rozvoj? Na příkladech regenerativních projektů v Bratislavě, Praze a Londýně si ukážeme, jak najít shodu mnoha stran a zájmů, jak nastavit zdravé principy rozvoje lidských sídel v rovnováze se životním prostředím, a proč je veřejný prostor důležitým nástrojem tvorby inkluzivních míst,“ přibližuje Petra Marko zajímavé téma své přednášky.

Foto: Ilustrační obrázek z minulého dílu Wienerberger Fóra 2023

Robotický pomocník

Konferenci uzavře manažer robotického zdění Matěj Jurečka, který publiku představí zdicího robota v akci na reálné stavbě včetně atributů vhodné stavby pro použití robotického zdění. 

Robotický pomocník i virtuální svět dokazují, že Wienerberger stále určuje trendy a směry, kterými se bude stavebnictví v krátké i dlouhodobé budoucnosti ubírat. Buďte u toho taky! Registrace na online konferenci, která poradí a inspiruje, je spuštěna ve WIP zóně. Poté se pouze stačí přihlásit k účasti na streamu, který můžete sledovat z pohodlí domova. Více informací naleznete přímo na webu Wienerbergeru.

Foto: Fórum se zaměří i na robotiku ve stavebnictví. Ve virtuální realitě představí publiku zdícího robota

Harmonogram přednášek

1. Novinky v sortimentu a trendy ze světa Wienerberger

Ing. Jiří Dobiáš, Ph.D., ředitel produktového managementu a business developmentu společnosti Wienerberger

Mgr. Kristýna Vobecká, ESG Manažer společnosti Wienerberger

2. Návrh a provedení větrané šikmé střechy

Rudolf Prus, technik pro střešní tašky značky Tondach ve společnosti Wienerberger

3. Provedení rohového okna bez sloupku

Ing. Jana Novotná, key account manažer projektanti ve společnosti Wienerberger

Ing. Ivo Petrášek, statik společnosti Wienerberger

4. Dopad fotovoltaiky na architekturu – možnosti integrované fotovoltaiky (BIPV)

Ing. arch. Štěpán Lajda, Ph.D., architekt

Mgr. Daniel Frejvald, produktový manažer Wienerberger Wevolt

5. Integrovaná fotovoltaika do střešního pláště, jak vypadá reálná aplikace? – Wienerberger Wevolt X-Tile

Ing. Karel Smejkal, Ph.D., psycholog architektury a vědecký pracovník ČVUT, fakulta stavební

Mgr. Daniel Frejvald, produktový manažer Wienerberger Wevolt

6. Stavební konstrukce v souvislostech – příčka z nové cihly Porotherm 10 AKU

Ing. Milan Rotek, vedoucí oddělení produktových specialistů Wienerberger

Jan Huber, DiS., interní lektor společnosti Wienerberger

7. Wellbeing a klimatická adaptácia v mestách

Petra Marko MA Arch ARB, architektka a expertka na urbanismus z Marko & Placemakers (UK - Slovakia)

8. Zdicí robot od Wienerbergeru v praxi

Ing. Matěj Jurečka, manažer robotického zdění Wienerberger

Mohlo by vás zajímat

Generální partner
Hlavní partneři