Technologie / produkty

Wienerberger představuje své novinky. Obě disponují vysokými tepelně-izolačními schopnostmi

Cihelné bloky Wienerberger Porotherm 20 T Foto: Wienerberger s.r.o.

Skupina Wienerberger rozšířila portfolia svých produktů. Populární řadu Porotherm T Profi obohatila o varianty Porotherm 20 T Profi a Profi Dryfix, které jako víceúčelové produkty vyřeší mnoho problémů s konstrukcemi. Porotherm 25 EKO+ zase vyniká svými tepelně-izolačními parametry a schopností uspořit prostor.

Wienerberger s.r.o. , 13. 10. 2022 / Advertorial

Porotherm 20 T Profi a Profi Dryfix. Jeden cihelný blok pro mnoho řešení

Cihelný blok Porotherm 20 T Profi a Profi Dryfix je univerzální pomocník v řešení mnoha problémů v projektech a na stavbách. Byl navržen jako víceúčelový produkt pro řešení dělících konstrukcí temperovaného a vytápěného prostoru, zlepšení detailu věnce u stropní konstrukce, řešení pro stavby s požadavky na úzké nosné konstrukce a pro mnoho dalších aplikací i v rekonstrukcích.

Cihelný blok Porotherm 20 T Profi a Profi Dryfix doplňuje řadu velmi úspěšného zdiva Porotherm T Profi. Jedná se o rozšíření tohoto portfolia o tenčí řadu cihelných tvarovek. Prvotním impulsem pro tento cihelný blok bylo vyřešení detailů u stropních konstrukcí Porotherm na jednovrstvém zdivu. Ukázalo se, že je pro tento druh použití ideálním pomocníkem z mnoha důvodů a bude velice vhodný i pro řešení dalších konstrukcí ve stavbách.

Jeho primární vlastnosti vyházejí z řady Porotherm T Profi, tedy pevnost bloku je 8 MPa a součinitel tepelné vodivosti λ = 0,079W/m.K v suchém stavu bez omítek. Při použití omítek dosahuje součinitele prostupu tepla U = 0,37 W/m2.K, vzhledem k jeho tloušťce je to velice dobrá hodnota. Zároveň svou délkou téměř 0,5 metru zaručuje velice rychlé zdění a do jednoho metru čtverečního stačí pouhých 8 kusů cihel. V kombinaci se zdicí pěnou Porotherm Profi Dryfix.extra se jedná o cihelnou konstrukci, která je vysoce efektivní.

Porotherm 20 T Profi a Profi Dryfix pro novostavby i rekonstrukce

Škála užití těchto cihelných bloků je široká, lze je využít v novostavbách, pro které jsou určeny, ale své místo mají i v rekonstrukcích staveb. Nejvíce zkoumanou oblastí u novostaveb bylo řešení věncového zdiva pro jednovrstvé konstrukce bez zateplení s použitím tuhé stropní konstrukce. Na základě provedených výpočtů se ukazuje, že samotný cihelný blok bez přidaného izolantu dokáže vyhovět i parametrům lineárního činitele prostup tepla Ψ pro pasivní domy při tomto řešení věncového zdiva.  Další oblastí, kde se očekává velké uplatnění, jako je výplňové zdivo, nebo zdivo pod zateplení, je přídržnost kotvení techniky pro zateplovací systémy. Vzhledem k robustní konstrukci cihelného bloku se vysokých pevností pro vytržení hmoždinek pro zateplení dosahovalo běžně pro jeden kus FRk = 1,62 kN, to je opravdu vysoká hodnota pro běžné kotvení zateplovacího systému. Užití zdiva Porotherm 20 T Profi a Profi Dryfix se dá využívat pro vyzdívky skeletů menších staveb. Vhodné je i v novostavbách rodinných domů, kde potřebujme oddělit temperovaný prostor, jako jsou garáže, dílny a podobně, od vytápěných obytných místností. Případně ho lze používat i jako samostatné zdivo pro menší objekty, kde chceme dosáhnout alespoň trošku lepších požadavků, jako jsou samostatné garáže a podobně. Velký potenciál přináší i pro rekonstrukce staveb a při řešení objektů a jejich vylepšení stávajících vlastností. V případech, kdy nemůžete objekt zateplit z vnější strany, je možné použít zdivo do interiéru a chovat se k němu jako ke klasickému zdivu. Navíc dokáže převzít i zatížení, pokud je to vyžadováno a je nutné doplnit nové konstrukce pro využití prostoru objektu. 

Foto: Cihelné bloky Wienerberger Porotherm 20 T

Jak je to s navrhováním a prováděním zdiva Porotherm 20 T Profi a Profi Dryfix

Jedná se o nosné zdivo dle ČSN, ke kterému je tak za dodržení všech požadavků, kladených na něj i jeho návrh, možné přistupovat. Stejně jako u řady zdiva Porotherm T Profi má použitý druh pojiva malý rozdíl na pevnost zdiva. Lze tak výhodně používat klasické tenkovrstvé lepidlo Porotherm Profi, nebo zdící lepidlo Porotherm Profi Dryfix.extra.

Při nanášení tenkovrstvé malty Porotherm Profi lze velice výhodně aplikovat maltu zubovým hladítkem nebo nanášecím válečkem Porotherm Easy 180.

Systém zdění na zdící lepidlo Porotherm Profi Dryfix.extra přináší u zdiva Porotherm 20 T Profi rozdílný přístup nanášení. Při klasickém provádění na zdivo Porotherm T Profi se nanáší na nosná podélná žebra 4 pruhy lepidla, vždy se začíná od druhého žebra od líce cihelného bloku. V případě zdiva Porotherm 20 T, které má pouze 4 žebra, je aplikace při zachování tohoto pravidla možná pouze na dvě vnitřní žebra. Lze aplikovat i čtyři pruhy, ale při aplikaci na vnější žebra cihelných tvarovek je potřeba provádět aplikaci tak, aby nedocházelo k vymáčknutí přebytečného pojiva do lícové pohledové plochy zdiva. Případně je pak nutné ho po jeho zatvrdnutí odstranit.

Foto: Cihelné bloky Wienerberger Porotherm 20 T

Porotherm 25 EKO+. Nová cihla, která šetří prostor i peníze

Wienerberger přichází s novinkou Porotherm 25 EKO+ ve variantě Profi i Profi Dryfix. Jedná se broušený cihelný blok určený především pro omítané vrstvené obvodové nosné i nenosné zdivo v tloušťce 250 milimetrů s vysokými nároky na tepelný odpor a tepelnou akumulaci stěny. Představuje tak ideální řešení pro velmi štíhlé sendvičové obvodové zdivo umožňující maximalizovat metry čtvereční obytné plochy. Je to ale také cihla, která skvěle poslouží pro omítané jednovrstvé vnitřní i vnější nosné zdivo se specifickými požadavky, což mohou být garáže, kotelny, dílny a provozní či technické místnosti.

Cihla s vysokou pevností a dobrými tepelně-izolačními parametry

Nová pětadvacítka rozšiřuje produktové řady Porotherm EKO+ Profi a Porotherm EKO+ Profi Dryfix, které jsou u investorů velmi úspěšné. Navazuje také na dřívější cihlu Porotherm 25 SK, jejíž výroba nebyla úplně optimální. „Impulsem k inovaci a nové cihle byl požadavek ze skupiny developerů – ti poptávali cihlu pro tenké zdivo, které by se hodilo jako výplňové zdivo železobetonových skeletových konstrukcí především administrativních a rezidenčních budov, kde se předpokládá využití zateplovacích systémů. Vyžadovali proto cihlu s vysokou pevností a velmi slušnými tepelně-izolačními parametry. A to se v nové cihle povedlo, přičemž se podařilo odstranit změnou děrování na kosočtvercové i problémy ve výrobě. Posuďte sami – pevnost P10 namísto někdejších P8, součinitel prostupu tepla 0,37 a s osmnácticentimetrovým izolantem už jen 0,14 a má tak lepší parametry než současná třicítka,“ říká Jan Huber, produktový manažer značky Porotherm.

Foto: Cihelné bloky Wienerberger 25 EKO+

Cihla, která šetří prostor i peníze za vytápění

Nová cihla tak díky svým rozměrům šetří nejen prostor, ale vzhledem k vynikajícím tepelně-technickým parametrům také náklady na vytápění či chlazení. A protože byla primárně vyvinuta pro sendvičové zdivo, může se pochlubit také zkouškami na pevnost a schopnost udržet kotevní systém, čímž nepřímo šetří další náklady.

Jak je u Wienerbergeru zvykem, je novinka dostupná ve dvou variantách, pro zdění na tenkovrstvou maltu i na zdicí pěnu, která umožní práce až do -5 °C. Ocenění si ale zaslouží i další výhody, které ovšem zdobí v zásadě celou řadu Porotherm: ideální spojení na pero a drážku, jednoduché a rychlé zdění, minimalizace tepelných mostů, nízký odpor proti difuzi vodních par, rozměry v modulech, snadné navrhování i zdění díky široké škále doplňků, a především certifikovaná zdravotní nezávadnost.

Pokud si cihly POROTHERM 25 EKO+ objednáte do 15. prosince 2022, Wienerberger vám garantuje současné ceny i pro dodání až do konce března příštího roku.

Foto: Cihelné bloky Wienerberger 25 EKO+

Mohlo by vás zajímat

Generální partner
Hlavní partneři