Novinky a názory / zprávy

Klášter dominikánů v Praze bude hostit konferenci o obnoveném kulturním dědictví

Dům na Kozině v Trhových Svinech od ateliéru 111 architekti Foto: Alex Timpau

Co všechno se stane, když se správné věci dají do pohybu? I o tom bude letošní konference MÁME VYBRÁNO. Přehlídka toho nejzajímavějšího, co se událo v oblasti záchrany památek napříč Českem.

Institut pro památky a kulturu , 17. 5. 2023

Explozi nápadů zažije dominikánský klášter v Praze, který bude ve středu 31. května hostit konferenci MÁME VYBRÁNO. Pod jednu střechu dostává projekty, které do oblasti kulturního dědictví přinášejí svěží vítr. Formou diskuzního salonu nechává promluvit lidi, kteří za pozoruhodnými příběhy stojí anebo o nich hodně vědí.

Poznání, pohyb a domov, to jsou tři slova nejčastěji skloňovaná v letošním ročníku. V barokním refektáři bude hovořit například architekt Jiří Weinzettl stojící za proměnou Domu na Kozině v Trhových Svinech – působivé bydlení postavil pro svoji rodinu a s manželkou se stali vítězi České ceny za architekturu 2022. Svůj příběh odvypráví také majitel domu Zlatý jelen, jehož obnova se stala Stavbou Karlovarského kraje 2022. Na své si přijdou milovníci techniky: konference přiblíží záchranu motorového železničního vozu Slovenská strela nebo vytvoření repliky letounu Junkers pro Památník Tomáše Bati ve Zlíně.

Foto: Explozi nápadů zažije dominikánský klášter v Praze: ve středu 31. května bude hostit konferenci MÁME VYBRÁNO

„Těším se na inspirativní proměnu zámecké lékárny v jihočeské Třeboni, ale i další veřejné stavby, které získaly nejedno ocenění. Majitelé, architekti, památkáři, vizionáři, ti všichni se sejdou na naší konferenci, aby o proměnách debatovali,“ popisuje Aleš Kozák z Institutu pro památky a kulturu, který akci pořádá.

Vstupenky jsou k dispozici na stránkách MÁME VYBRÁNO.

Mohlo by vás zajímat

Generální partner
Hlavní partneři