Technologie / produkty

Nový Léčebný dům Kozlišov v Lázních Bojnice pomáhají stavět tvárnice Ytong a Silka

Při stavbě Léčebného domu Kozlišov jsou použity tvárnice Ytong a Silka Foto: Zdroj: Xella

Bojnické lázně musely pro pandemii nového koronaviru dočasně zavřít svůj areál, ale přestávku v provozu využily na rekonstrukční práce a výstavbu nového lázeňského domu. Investor vsadil při těchto stavbách na pórobetonové tvárnice Ytong a vápenopískové tvárnice Silka.

Xella CZ , 22. 6. 2022 / Advertorial

Důvodem jsou vlastnosti těchto materiálů a minimum odpadu, který při práci s ním vzniká

Je to ucelený systém, vhodný na nosné stěny, ale také jako výplňové zdivo. Tvárnice Ytong a Silka jsou také součástí nového léčebného domu Kozlišov, který roste v těsné blízkosti LD Baník a centrálního termálního bazénu u něj. Bude to léčebný dům otevřený pro všechny zájemce o lázeňskou léčbu. Nová ubytovací kapacita a služby pomohou zvládnout trvale rostoucí zájem o pobyty v bojnických lázních.

Vysoký zájem o lázeňské služby je také důvodem změny původního projektu

Jejich součástí je i výstavba dalšího bazénu na prvním nadzemním podlaží. Zvýšení kapacity o 91 lůžek (původně 321, nyní 412) dosáhne firma záměnou střechy na šestém podlaží a vytvořením sedmého podlaží ve střední části objektu. Celková maximální kapacita ubytování včetně přistýlek bude moci dosáhnout až 436 ubytovaných. Sedlová střecha byla nahrazena plochou střechou.

Další bazén o ploše více než 100 m² plánuje společnost vybudovat na prvním nadzemním podlaží. Zastavěná plocha objektu se změnami zvětšila z původních 4109 m² na 4893 m². Rovněž došlo i ke zvýšení původní výšky objektu a zvýšení počtu parkovacích míst ze 75 na 81. Důvodem realizace uvedených změn bylo přehodnocení původního návrhu s cílem optimalizace využití objektu a předpokládaný zvýšený zájem o využití léčebně-oddechových aktivit.

Foto: Zdivo Silka je vhodné pro ztužující, výplňové a protipožární stěny

K vyzdění obvodových nosných stěn a příček zvolil investor pórobetonové tvárnice Ytong v tloušťkách 300, 250 a 125 mm

Mezipokojové stěny s požadavkem na vyšší akustiku byly řešeny akustickými tvárnicemi s vysokou pevností Silka o tloušťce 200 mm. Celkový objem tvárnic Ytong a Silka činí cca 3.500 m³. Vzhledem k vysoké pevnosti zdicích prvků Silka lze z nich navrhovat a realizovat nosné zdivo středně vysokých budov, do cca 6 podlaží. Zdivo Silka je také vhodné pro ztužující, výplňové a protipožární stěny.

Kromě výborné nosné funkce plní zdivo z tvárnic Silka díky své hmotnosti také skvěle funkci akustických stěn

Obvodové stěny ze Silky musí být vždy opatřeny zateplovacím systémem, ale jejich předností jsou velmi dobré akumulační vlastnosti. Výhody kombinace obvodového pláště složeného z těžké nosné konstrukce a tepelné izolace se významně projeví zejména v letním období. Všechny tyto přednosti budou v plné míře sloužit i návštěvníkům léčebného domu Kozlišov.

  • autor: Xella CZ *
  • publikováno: * 22. 6. 2022
  • zdroj: * Reklamní sdělení

Klíčová slova:

Ytong SILKA

Mohlo by vás zajímat

Generální partner
Hlavní partneři