Technologie / produkty

Vchodový systém LIBERTY je unikátním v rámci celé Evropy, říká jednatel JAP FUTURE

CLEANNY - kryty na popelnice, GATIE - branka, RINGIE - zvonek, schránka, SIGNIE – číslo popisné Foto: JAP FUTURE

Branka, schránka i kryt na popelnice. Jak spojit zdánlivě neslučitelné funkce? S jednatelem společnosti JAP FUTURE Petrem Paksim a krajinářským architektem Jakubem Fingerem z ateliéru Partero jsme si povídali o úspěšné novince na trhu.

JAP FUTURE s.r.o. , 16. 12. 2022 / Advertorial

Pane Paksi, uvedli jste na trh novinku, vchodový systém LIBERTY, který záhy získal ocenění Grand Prix za nejlepší výrobek na veletrhu FOR ARCH 2022. Stejně tak je okamžitá pozitivní reakce z řad architektů i zákazníků. V čem je systém unikátní?

Jednoznačně v komplexnosti, je to ucelený systém, který řeší důležité funkce spjaté s užíváním domu…Poštovní schránku, zvonek, vchodovou skrytou kameru, branku, kryt na popelnice, na elektrický nebo plynový rozvaděč, číslo popisné. Obrovskou pozornost zaslouží box na ukládání balíků bez přítomnosti majitele nemovitosti. Takto ucelený systém nikdo jiný v Evropě nenabízí, takže je to evropské unikum.

Zavedený způsob řešení umístění vstupní branky, poštovní schránky, elektrického rozvaděče nebo popelnice u každé novostavby, ale často i u rekonstrukce domu, může pro architekty a náročné klienty znamenat pověstnou hozenou rukavici, protože řešení na míru bývá náročné finančně i časově. Předpokládám, že to by také důvod, proč vás oslovil uznávaný krajinářský architekt Jakub Finger z ateliéru Partero?

Pravdou je, že jsme byli domluvení na schůzce, ale za mě z úplně jiného důvodu. Když jsem zjistil, že Jakub je zahradní architekt, chtěl jsem jednání zrušit, protože jsem si dopředu myslel, že půjde o „ptačí budky“ nebo něco podobného. Jakub mě ale přesvědčil, ať přijedu a hned od začátku mě nadchl, protože jsem si byl jist, že může vzniknout projekt unikátní v rámci celé Evropy. Takto ucelený vchodový systém žádná firma v portfoliu nemá.

Foto: PACK - box na ukládání balíků, ROOFY - stříška, schránka, zvonek

Pane architekte, v čem tkví unikátnost a výjimečnost systému LIBERTY? Proč byste jeho použití doporučil kolegům architektům?

Předprostor domu je, jednoduše řečeno, podání si ruky s domem. Kultivovanost je dobrým začátkem. Právě v předprostoru je kromě dlažby a vegetace množství nutných, relativně velkých prvků, které tam mají své důležité místo. Tyto prvky jsou zásadním skladebným prvkem a často, vědomě nebo nevědomě, opomíjeným.

LIBERTY nabízí ucelenou řadu s flexibilní modularitou a precizním detailem. Prototypování a sériová výroba umožnily dosáhnout jedinečné preciznosti, kterou je velmi složité a za rozumných nákladů při kusové výrobě nemožné dosáhnout.

Pane Paksi, vaší filozofií je dodávat zákazníkům funkční stavební prvky špičkové kvality s nápaditým designem. Můžete blíže popsat materiálové a technické řešení vchodového systému LIBERTY?

Po testování různých materiálů jsme zvolili třímilimetrový hliníkový plech, který je pro venkovní použití optimální. Navíc zařazení povrchové úpravy pasivace titanem před komaxitem dělá z výrobku opravdového vytrvalce, z kterého se zákazník může těšit dlouhá léta.

Foto: ENERGY - kryt na elektrický rozvaděč, GATIE - branka, RINGIE - zvonek, schránka, CLEANNY - kryt na popelnice

Pane Paksi, do jaké míry je systém LIBERTY variabilní? Počítáte s odlišnými požadavky architektů dle typu projektu? A jakou podporu architektům nabízíte?

Zaznělo to už výše, variabilitu vnímám hlavně modularitou a rozměrovou pestrostí. Ovšem jako v mnoha oborech, tak i v tom našem, je nejdražší vývoj výrobku. Vchodový systém LIBERTY jsme vyvíjeli téměř rok a v této fázi není na pořadu dne atypická výroba. Budeme pozorně sledovat požadavky zákazníků, a pokud vykrystalizuje smysluplná poptávka po dalších prvcích, například úložišti pro nářadí, grily nebo koloběžky, tak budeme adekvátně reagovat.

 

PaedDr. Petr Paksi, DBA                                                       

Jednatel a většinový vlastník JAP FUTURE

Vedu firmu, ostatní i sebe s jasnou vizí, snažím se být sám sobě lídrem na základě svých hodnot. Preferuji ve firmě delegování pravomocí a úzkou spolupráci v rámci kolektivu. Vyhledávám znalosti a zkušenosti úspěšných firem a naopak já i moje firma zkušenosti předáváme dál.

JAP FUTURE v posledních letech klade u své produkce důraz na minimalistický interiérový design, ve kterém je na špici, což dokládají jak různá ocenění, tak spolupráce s předními architekty. V širokém výrobním portfoliu vynikají dva unikátní systémy − dveřní a vchodový, které odpovídají moderním světovým trendům.

Jsem 31 let ženatý, šťastný dědeček plný optimismu, ctím zdravou výživu a nezanedbávám pohyb, cvičím minimálně 5x týdně.

Foto: Petr Paksi

 

Jakub Finger

Vedoucí architekt, majitel ateliéru Partero

Atelier Partero se od roku 2006 snaží posouvat kvalitu zahrad i zelených prostorů. To, že se to daří, dokládá i řada odborných ocenění i povědomí mezi odbornou veřejností. Pro celý tým je dosavadní úsilí i výsledky závazkem a odrazem pro další tvorbu, která propojuje exteriér s architekturou za stálého důrazu na dlouhodobou udržitelnost a ekonomickou smysluplnost.

Zahrada i park jsou pro Partero prolnutím objektu s exteriérem, snaží se být průvodci architektů a klientů, kde cílem je jednotný, logický ale zároveň poetický celek.

Jakub Finger žije ateliérem, relaxaci nalézá u adrenalinových aktivit, motosportu nebo v sauně. Má rád opuštěné rybářské domy u moře a modrou hodinu.

Foto: Jakub Finger

Klíčová slova:

JAP FUTURE LIBERTY Vchod

Mohlo by vás zajímat

Generální partner
Hlavní partneři