Události / architektonické soutěže

Nejhezčí fasády roku 2010!

Že na fasádě záleží, je jistě každému čtenáři tohoto serveru jasné. Realita kolem nás je ale trochu jiná, občas vidíme nejen hrůzné stavby, ale také a o to častěji, hrůzné fasády. Odborná soutěž „Fasáda roku“ má za cíl, vyzdvihnout ty nejhezčí z fasád. Jaké to jsou?

EARCH.CZ , 21. 4. 2011

Celkem se v letošním ročníku, pořádaného společností Baumit, sešlo rekordních 206 staveb. O vítězích ve dvou hlavních kategoriích a o dvou mimořádných oceněních rozhodovala porota složená z představitelů akademické obce a profesních sdružení, které předsedal prof. Ing. Miloslav Pavlík, CSc., prorektor ČVUT. Dalšími členy poroty byli: Ing. arch. Iva Poslušná, PhD. za Fakultu architektury VUT Brno, Doc. Ing. Pavel Svoboda, CSc. za Stavební fakultu ČVUT Praha, Ing. Pavel Štěpán, 1. viceprezident ČSSI, Ing. Tomáš Chromý za ČKAIT, Ing. arch. akad. arch. Vladimír Štulc za Obec architektů a ČKA, a Ing. Pavel Med, ředitel Baumit, spol. s r.o. V porotě mediálních partnerů zasedali: Mgr. Jitka Korčeková z vydavatelství Economia, PhDr. Matěj Šišolák z Jaga Media, s.r.o., Mgr. Antonín Gottwald z vydavatelství BusinessMedia, s.r.o. a Mgr. Jan Táborský z EXPO DATA, spol. s r.o.

Kategorie Novostavba

Porota jako již tradičně hodnotila fasádu z inovačního hlediska, architektonické ztvárnění a krajinný kontext, stejně jako kvalitu realizace a provedení konstrukčních detailů. V kategorii novostavba byly nominovány stavby:

Bytový dům, Dragounská ul., Praha 15 Onkologické centrum FN, Plzeň – Lochotín Rodinný dům, Ke Spofě 5, Praha 4 - Modřany Kongresové centrum, Zlín Administrativní centrum TRINITI, Trnitá 491, Brno

První místo v kategorii Novostavba získal rodinný dům v pražských Modřanech, který si současně odnesl i zvláštní ocenění v kategorii Rodinný dům. Porota na něm ocenila vyvážené proporce a použití kontrastních přirozených materiálů odlišné barevnosti, subtilních ocelových detailů, zábradlí a oplocení, které utváří kompaktní architektonický objekt se soudobou tváří. Druhé místo putuje do moravské metropole. Odbornou porotu zaujal geometrický rastr fasády nové brněnské dominanty, administrativního centra Triniti o jedenácti podlažích. Autoři projektu vsadili namísto běžně užívané ocelové konstrukce se skleněnou fasádou na železobetonový skelet s výplňovým zdivem. Nový městský palác oblékli do prvoplánově střídmého, až funkcionalistického pláště, který potvrzuje známé přísloví, že v jednoduchosti je krása. Třetí místo porotci udělili novostavbě bytového domu v pražských Štěrboholech. Čisté, jednoduché a střízlivé řešení, respektování pouhých dvou barev ve všech detailech celé stavby a precizní řemeslné zpracování – to jsou přednosti, které porota ocenila u této nominované stavby.

1. místo v kategorii novostavba + zvláštní cena v kategorii rodinný dům: Rodinný dům v Modřanech Architekt/Projektant: Ing. Arch. Vojtěch Čáp, Ing. Arch. Klára Čápová, Ing. Roman Vejmelka Zhotovitel fasády: FOUKAL, s.r.o. Investor: soukromý investor

2. místo v kategorii novostavba: Administrativní centrum TRINITI, Brno Architekt/Projektant: Architekti Hrůša & spol., Ateliér Brno, s.r.o. Zhotovitel fasády:  Investor: Dominikánská, s.r.o.

3. místo v kategorii novostavba: Bytové domy, ulice Pod valem/Dragounská, Praha 15 – Štěrboholy Projektant: Ing. arch. Tomáš Gajdošík Zhotovitel fasády: P. H. A., akciová společnost Investor: BOŽÍ DAR a.s.

 

 

Kategorie Rekonstrukce

Nominovány byly stavby: Železniční stanice, Jablonec nad Nisou ZŠ Vorlina Vlašim Škola v Libli, okr. Rychnov nad Kněžnou Poliklinika Opatovská, Praha 4 Stavebniny Astra - Stará Celnice, Jablonec nad Nisou Bytový dům, areál Kasárna, Uherské Hradiště Městské divadlo, Mladá Boleslav Rekonstrukce a nástavba Rodinné vily v Plzni

První cenu v této kategorii získaly stavební úpravy budovy Městského divadla v Mladé Boleslavi. Porota ocenila použití soudobé technologie (Baumit Nanopor) na tvarově, materiálově a výrazově náročné historické fasádě, stejně jako citlivý přístup autora při obnovování všech původních prvků včetně barevnosti. Druhé místo získala radikální proměna bývalé štábní budovy v areálu někdejších kasáren v Uherském Hradišti. Tento dům na Zeleném náměstí oživil jednotvárnou kasárenskou architekturu výraznou barevností a členitostí a stal se především pro rodiny s dětmi zajímavou alternativou bydlení v nové městské lokalitě. Jediným zástupcem panelové výstavby se v letošním roce stala rekonstrukce Polikliniky Opatovská na pražském Jižním městě. Porota ocenila nápadité až provokující barevné řešení fasády, které přineslo oživení do fádního obytného souboru na Jižním městě.

1. místo v kategorii rekonstrukce: Městské divadlo, Mladá Boleslav Architekt/projektant: Ing. arch. Tomáš Šantavý Zhotovitel fasády: STATUS a.s. Investor: Statutární město Mladá Boleslav

2. místo v kategorii rekonstrukce + zvláštní cena v kategorii bytový dům: Rekonstrukce BD areál Kasárny, Uherské Hradiště Architekt/projektant: Ing. Jaroslav Křivánek Zhotovitel fasády: Porr (Česko) a.s., Brno Investor: DAJAK, s.r.o.

3. místo v kategorii rekonstrukce: Poliklinika Opatovská, Praha 4 Architekt/projektant: Ing. Zdeněk Havlina, Ing. arch. Tomáš Horský, Ing. arch. Patrik Hoffman Zhotovitel fasády: KASTEN spol. s r.o. Investor: Medifin a.s.

Zvláštní ocenění

Cena ředitele společnosti

Ředitel společnosti Baumit Ing. Pavel Med udělil v letošním ročníku zvláštní ocenění monumentální novostavbě Kongresového centra ve Zlíně. Vyslovil tím uznání výjimečnému architektonickému pojetí a kombinaci materiálů, které ostře kontrastují s tradiční funkcionalistickou baťovskou zástavbou. Skleněná předsazená fasáda v kombinaci s bílými zateplenými plochami zdůrazňuje futuristický dojem, který je umocněn barevnými světelnými efekty. Stavba je dominantou multifunkčního komplexu v centru města.

Kongresové centrum, Zlín Architekt/projektant: AI-DESIGN, s.r.o. Zhotovitel fasády: Sdružení PSG-International a.s. a Metrostav a.s. Investor: Statutární město Zlín

Cena mediálních partnerů

Posledním oceněným je novostavba Onkologického centra Fakultní nemocnice v Plzni, která zaujala porotu mediálních partnerů. Porota ocenila kombinaci copilitové fasády parteru s jednoduchou fasádou hlavního traktu budovy, členěnou jen různě velkými okny. Umírněnost ve výrazu kontrastuje s odvážným konstrukčním řešením vykonzolovaného křídla, které si vyžádalo i zateplení zespodu. Střídmé pojetí obou fasád velmi dobře vystihuje účel stavby jakožto zdravotnického zařízení.

Onkologické centrum, FN Plzeň – Lochotín Architekt/projektant: K4 a.s. Zhotovitel fasády: Skanska a.s.; ATIZ, spol. s r.o. Investor: Fakultní nemocnice, Plzeň Zdroj: Fasáda roku 2010 a BAUMIT

Klíčová slova:

Generální partner
Hlavní partneři