Historický objekt venkovské fary proměnili Fandament architects na moderní hostinec

Pondělí, 11. Březen 2019 - 0:12
| Napsal: | Zdroj: Autorská zpráva

Brněnské studio Fandament architects zrekonstruovalo historický objekt venkovské fary v malé obci na Šumpersku a vdechlo mu nový život. Architekti v návrhu usilovali o propojení starého s novým, moderního s historickým. Při pohledu zvenku si dům zachovává historizující charakter, v interiéru se ale již naplno projevují současné zásahy, které reflektují místo i dobu vzniku objektu. 

FARA hostinec v Loučné nad Desnou, Fandament architects © Petr Soukup
Fotoalbum: 
Katalogový list: 
Ateliér Fandament architects s.r.o.
Světadíl Evropa
Země Česká republika
Město Loučná nad Desnou
Datum projektu 2016
Datum realizace 2018
Zastavěná plocha 220.00m2

Předmětem projektu byla revitalizace historického objektu původní fary z přelomu 19. a 20. století v Loučné nad Desnou.

Nápadem, od kterého se odvíjel návrh projektu, bylo zachování vnější skořápky domu. Nové vnitřnosti vnikají do domu bočními fasádami, které jsou obložené modřínovými latěmi pod úhlem 45°. Otvory jsou lemované bílými šambránami. Historizující vzhled podpořený čistotou bílé fasády zůstává. Nevýrazné černé logo z čelní uliční fasády napovídá, k čemu dům dnes slouží.

Průnik starého s novým začíná od jádra v interiéru. Nosné stěny jsou podepřené masivními ocelovými nosníky, které jsou v interiéru záměrně přiznané. Prostor v hlavní části nad barem je otevřený až do krovu. Přiznané konstrukční prvky se odkrývají ve své kráse. Kolem nově probouraných okenních ploch v bočních fasádách jsou vytvořené sedací boxy. Boxy jsou dostatečně široké na to, aby si v nich mohl člověk i lehnout, odpočinout. Volný průhled domem v podélném směru otevírá celý prostor hostince. Původní vstupní dveře byly zrenovovány a použity jako dveře na toalety. Nově umístěný krb v centrální části dispozice respektuje původní osovou souměrnost domu. V průběhu stavebních úprav bylo nutné zasáhnout i do střechy. Krov je nový, s odkazem na původní tradiční řemeslo. Vyřezávané prvky respektují, jak krov opravdu dřív vypadal.

Celý interiér dolaďují detaily v podobě použitých prvků nebo materiálů. Drátěné lustry s industriálním charakterem, tmavě modrá barva indigo na vlnitém štuku, bar obložený místní žulou, paroží nad krbem jako šperk. Provedené zásahy se snaží reflektovat místo i dobu svého vzniku.

Ve zbývajícím druhém podlaží vznikly tři apartmány s možností ubytování nejen pro hosty restaurace. Každý apartmán má své vlastní hygienické zázemí a kuchyňskou linku. Zvolený obklad v koupelnách odkazuje na porcelán zdobený tradičním cibulovým vzorem. Stejný obklad, jen jinak aplikovaný, je také za kuchyňskou linkou.

Součástí návrhu bylo i pojetí venkovních úprav kolem domu a zastřešení venkovní terasy. Ocelová konstrukce jako čistě nový prvek je přisazená k původní hmotě domu. Dřevěné žebrování z modřínových fošen po levé straně od hlavního vstupu odcloňuje od případných aut zásobování a parkování.