Hygiena na prvním místě. Malý kamenný dům doplnil fala atelier o dominantní pastelovou věž koupelny

Úterý, 24. Březen 2020 - 0:23
| Napsal:

Často se s jistou nadsázkou říká, že kvalitu stavby poznáte podle toalety. Tuto mnohdy omílanou „poučku“ jako by si známý portugalský ateliér fala vzal doslova k srdci a přesně podle ní přistoupil k návrhu malého domu nedaleko jejich domovského Porta. K hlavní obytné hmotě totiž architekti připojili výraznou věžovitou přístavbu, která navzdory svému dominantním zpracování nečekaně obsahuje pouze a výhradně sprchu malé koupelny. 

Malý dům s monumentální sprchou v Amarante, fala atelier © Ricardo Loureiro
Fotoalbum: 
Katalogový list: 
Autor Filipe Magalhães, Ana Luisa Soares, Ahmed Belkhodja
Ateliér fala
Spolupracovníci Costanza Favero, Ana Lima, Joana Sendas, Paulo Sousa
Světadíl Evropa
Země Portugalsko
Město Amarante
Datum realizace 2018
Zastavěná plocha 55.00m2

Portugalské studia fala atelier se do povědomí českých příznivců architektury, převážně pak té mladší generace, zapsal minulý rok, když jeho zakladatelé vytvářeli zadání 9. ročníku studentské soutěže Superstudio. Zadání portugalských architektů vynikalo svou hravostí a lehkostí. Českým a slovenským studentům dali totiž za úkol navrhnout ideální příbytek pro Sivka, čtyřnohého přítele architekta Jože Plečnika. Toho, kdo tvorbu fala ateliéru zná, téma zadání nijak nezaskočilo. Z jejich projektů totiž ona hravost, optimismus a uvolněnost přímo čiší.

Jeden z typických příkladů takového „fala stylu“ se nachází ve městě Amarante, přibližně 60 kilometrů severovýchodně od Porta, odkud ateliér také pochází. Jedná se o starý dvoupodlažní objekt s kamennou fasádou ze žuly, který architekti upravili do podoby jednoduchého, ovšem maximálně nápaditého bydlení.


Malý dům s monumentální sprchou v Amarante, fala atelier © Ricardo Loureiro

Pětapadesát metrů čtverečních nepravidelného půdorysu zabírá v každém podlaží vždy pouze jedna místnost, které vzájemně propojuje subtilní točité schodiště. Rozvržení místností je zcela logické – přízemí slouží jako hlavní obytný prostor s kuchyní nabízející možnost přímé návaznosti na zahradu a terasu, druhé podlaží pak plní funkci ložnice, odkud je navíc krásný výhled do okolí.

Ani vzdušná kuchyně, ani podkrovní ložnice se však na výrazu domu nepodepsaly v takové míře, jako koupelna. Tomuto povětšinou utilitárnímu prostoru architekti věnovali doslova výsostné postavení, když jeho původně skromnou plochu v rohu přízemí rozšířili o sprchu ve věžovité přístavbě, která v podobě barevného komínu výrazně převyšuje stávající objekt.


Malý dům s monumentální sprchou v Amarante, fala atelier © Ricardo Loureiro

Podobně jako u jiných svých projektů i zde architekti sáhli po paletě pastelových barev, jimiž osvěžili bílé stěny doplněné v tomto případě zábavně pruhovanou, dřevěnou podlahou a elegantním mramorovým schodištěm. Fasádu přístavby tak tvoří střídající se bílé a růžové trojúhelníky, výrazně kontrastující se zachovanou kamennou konstrukcí objektu.

Původní kámen, růžová, bílá i osvěžující modrá – to všechno spolu dokonale funguje a vytváří tak další odvážný a mimořádně atraktivní realizaci studia fala atelier.


Malý dům s monumentální sprchou v Amarante, fala atelier © Ricardo Loureiro


Malý dům s monumentální sprchou v Amarante, fala atelier © Ricardo Loureiro