Lanovkou do knihovny

Pátek, 25. Srpen 2017 - 0:00
| Napsal:

Bývalý arzenál francouzského námořnictva v Brestu otevřel své brány, aby místním začal sloužit jako nové kulturní zázemí. Namísto lodí se v revitalizované čtvrti Les Capucins nyní nachází Mediatéka Françoise Mitterranda– nová pobočka brestské sítě veřejných knihoven. Rekonstrukci objektu navrhla a vytvořila pařížská architektonická kancelář CANAL, celý projekt byl dokončen začátkem roku 2017.

Canal atelier d’architecture, Mediatéka Brest, foto © Canal architecture, Valérie de Calignon
Fotoalbum: 
Katalogový list: 
Autor Patrick Rubin, Daniel Rubin, Annie Le Bot
Ateliér CANAL, atelier d’architecture
Spolupracovníci Clément Vulliez, David Enon, Élise Ruelle, Laure Gahery, Anaïs Fernon
Světadíl Evropa
Země Francie
Město Brest
Suma 15 000 000.00
Měna EUR
Datum projektu 2011
Datum realizace 2017
Užitná plocha 9 700.00m2
Poznámka

Photos: Canal architecture, Valérie de Calignon

Areál knihovny se nachází na pravém břehu řeky Penfeld, hned naproti historickému centru města. I přes svou výhodnou polohu byl však díky přilehlému vodnímu toku problematicky přístupný. Nesnadná otázka, jak propojit areál s protějším břehem, byla vyřešena dosti svérázně – návrhem lanovky. Ta návštěvníky přenáší z centra přes koryto řeky rovnou k objektu arzenálu, nabízejíc výhledy na starou přístavní oblast.

Návrh přestavby zachovává majestátní měřítko původního místa. Silné kamenné zdi se tyčí po celém obvodu objektu a v čele hlavní lodi se otevírají velkým proskleným otvorem. Ten už zdáli vítá návštěvníky knihovny a nechává nahlédnout do svého nitra ještě před vstupem do interiéru. Po vstupu do budovy se návštěvník ocitá v uvítacím foyeru, hale 65 metrů dlouhé a 19 metrů vysoké, maximálně otevřené a variabilní. V prostoru jsou volně rozmístěny 3 kusy nábytku v měřítku podtrhujícím monumentalitu celé stavby. Tři obří věže určené k odpočinku, hře a setkávání jsou přístupné z prvního i druhého patra knihovny. Návštěvníkům nabízí intimní čítárny a zašívárny či rozhledy po prostorách haly. Z té se dá dále vstoupit do jednotlivých knihovních oddělení.

Mediatéka Françoise Mitterranda má ambiciózní program a nabízí celou řadu aktivit. Vedle auditoria, víceúčelových, výstavních a konferenčních sálů se zde nachází specializované počítačové místnosti, ateliéry nebo kavárna. Čtyři oddělení po dvou patrech jsou rozdělena do jednotlivých lodí bývalého arzenálu a nepřestávají nabízet hravé, prosvětlené a multifunkční prostory.

Původní sloupy nesou střešní kovovou konstrukci. Ta je z velké části prosklená a přivádí tak dovnitř příjemné zenitální světlo. Ostatní konstrukce jsou vytvořeny nezávisle na původní struktuře – ta tak slouží pouze jako ochranná obálka. Topení a chlazení je schováno pod vrstvou speciální gumové podlahy, jež zároveň zajišťuje příjemnější akustické podmínky. Původní zdi jsou rozšířeny o zateplení a vzduchotechniku.

Zachované industriální prvky dávají prostoru charakteristickou atmosféru, kterou autoři dále podpořili vhodným výběrem materiálů. Ocelové detaily, bílá stínidla a tmavý nábytek jsou příjemně kombinovány s dlouhými závěsy a plstěnými potahy různých barev. Různorodost prostor a funkcí se tak ve výsledku propisuje i do návrhu interiéru. Hra barev a materiálů společně s různorodými akustickými podmínkami a střídajícími se měřítky zajišťuje pestrou škálu zázemí pro veškeré požadavky návštěvníků. Revitalizace čtvrti má nakročeno pravou nohou.

Barevný svět architektury.

Diskuse: