Modulární sídlo s bazénem

Středa, 25. Listopad 2015 - 0:00
| Napsal: | Zdroj: Autorská zpráva. Překlad: Štěpánka Svobodová

Tento úchvatný modulární dům v Berry v Novém Jižním Walesu vytváří svým obyvatelům dokonalé víkendové útočiště kryté před zraky okolí. S počtem 11 modulů použitých ke stavbě ukazuje, že i velkoryse pojatá sídla lze vytvořit pomocí modulární výstavby.

MODSCAPE., Berry - foto © MODSCAPE.
Fotoalbum: 
Katalogový list: 
Ateliér MODSCAPE.
Světadíl Austrálie
Země Austrálie
Město Berry
PSČ New South Wales, 2535
Datum realizace 2015
Užitná plocha 465.00m2
Materiál

Cílem návrhu tohoto impozantního domu bylo vytvořit vzdušný pavilon, který těží z nádherného výhledu a i v nevelké vzdálenosti od hlavní silnice vás zde přivede do jakéhosi soukromého ráje. Cihlové omítnuté stěny nejen vytváří soukromí, ale plní i ochrannou funkci. Dům se vyznačuje protáhlým pravoúhlým tvarem, který využívá sluneční paprsky od severu a je jakýmsi propojením s okolní buší a idylickou horskou krajinou. Navenek působí dům skoro jako pevnost, uvnitř však ukazuje svou laskavou tvář a interiér s množstvím dřevěných prvků a slunečních paprsků dopadajících skrze velké prosklené plochy působí útulným a přátelským dojmem.

Základní myšlenkou konceptu návrhu bylo vytvořit z modulární stavby skutečný domov, a sice tak, že veškeré technické prostory jsou před zraky obyvatel zcela skryty. Návštěvník zde vchází velkými otočnými dveřmi, které zapadají do stěny. Pak pokračuje dál dřevem obloženou chodbou, kam proniká rozptýlené světlo z venku, než se dostane do vstupního prostoru s dvojitou světlou výškou. Hlavní obytná zóna se otevírá do severně orientovaného venkovního prostoru, kde jeho obyvatelé v klidu a soukromí tráví u bazénu stinná odpoledne a nerušeně naslouchají zvukům okolní přírody.

Dům svou podlahovou výměrou 465 m2 a 11 moduly, s velkou otevřenou kuchyní/jídelnou/obytnou zónou, vyhovuje veškerým funkčním požadavkům na moderní, udržitelný design. Za dřevěnými panely jsou „schovaná“ taková místa jako spíž, prádelna a technická místnost a je zde ukryto i schodiště, které vede nahoru do „hudební místnosti“. Otevřený vnitřní prostor, který spojuje kuchyň s jídelnou a obývacím pokojem dokazuje variabilitu použitého modulárního systému.

Pokud jde o povrchy a dokončovací prvky, jedná se o vcelku skromnou záležitost. Je zde použito dřevo, beton a zinek, a to velmi jednoduchým, ale současně efektním způsobem. Výsledkem je pak skromný a neokázalý design.

Veškeré zahradní úpravy včetně bazénu koordinovala rovněž společnost Modscape.