Prosklené stěny rodinného domu nad řekou od OK Plan Architects rámují výhledy do krajiny

Pondělí, 11. Listopad 2019 - 0:00
| Napsal: | Zdroj: Autorská zpráva

Skryt pohledům z ulice, opírá se o skálu nad řekou Vltavou. Rodinný dům od studia OK Plan Architects využívá výhody krásného svažitého pozemku, jeho prosklené stěny pak v interiéru doslova rámují daleké výhledy na okolní přírodu.

Rodinný dům v Měchenicích, OK Plan Architects - foto © Jaroslav Hejzlar
Fotoalbum: 
Katalogový list: 
Ateliér OK PLAN ARCHITECTS
Světadíl Evropa
Země Česká republika
Město Měchenice
Datum projektu 2014
Datum realizace 2017
Zastavěná plocha 261.00m2
Poznámka

Foto © Jaroslav Hejzlar

Použité systémy Schüco: Řada AWS 75.SI, posuvná sestava ASS 70.HI

Přáním investora byl jednoduchý dům využívající pohledový beton, který poskytne jen to nejnutnější z funkčního a materiálového hlediska. O tomto záměru komunikoval s architekty z OK Plan Architects ještě před tím, než našel vhodnou parcelu.

Celý koncept domu nakonec předurčil právě zvolený pozemek na hraně svahu nad řekou Vltavou. Zásadním faktorem pro finální podobu domu se stal výhled, který se autoři snažili zajistit v maximální možné míře ze všech hlavních místností. Tento záměr pak ještě umocňuje vykonzolování domu směrem k řece, kam jsou orientovány také veškeré obytné místnosti. Při pohledu z ulice zasadili autoři stavbu naopak pod úroveň terénu tak, aby byla vizuálně potlačena. Nad hmotu hlavního objektu ční pouze garáž, řešená jako přiznaný technicistní objekt z ocelové konstrukce opláštěné polykarbonátem.

Interiéry splňují původní vizi majitele o minimalistickém domě a svou strohou elegancí odpovídají také jeho vnější podobě. Jednotlivé místnosti jsou navrženy jednoduše a funkčně, stejně jako vnitřní vybavení domu včetně nábytku. Pocit strohosti umocňují lité polyuretanové stěrky, které sjednocují podlahy všech místností. Pohledový beton nakonec architekti uplatnili pouze na stropě. Ostatní plochy navrhli autoři v neutrálních barvách tak, aby tvořily vhodné pozadí pro zamýšlené obrazy. Jediný kontrast vnáší do interiéru prvky z dubové dýhy, která se uplatňuje v podobě obkladových desek na stěnách a také skříňkách nepřehlédnutelné kuchyňské linky. Ta vytváří dojem nekonečného hranolu levitujícího nad zemí, když prochází po celé hlavní stěně obytného prostoru až na terasu. Tento dominantní prvek propojující interiér s exteriérem přerušuje pouze skleněná posuvná stěna.

Již od prvotních návrhů se snažili autoři vybalancovat rozměry domu, jednotlivých místností i oken tak, aby bylo možné použít co největší fixní prvky zasklení. Jejich snahou bylo, aby v každé místnosti okno jednoduše rámovalo výhled a doplňovalo jinak střídmý interiér. Díky dobrým dlouhodobým zkušenostem zvolili architekti z OK Plan Architects hliníkový okenní systém Schüco, který splňoval požadovaná funkční i estetická kritéria. Použité systémy zasklení navíc splňují požadavky na vysokou tepelnou izolaci, u posuvných oken pak projektanti vybírali vhodný výrobek i s ohledem na spolehlivou vodotěsnost. Nespornou výhodou instalované posuvné sestavy je navíc možnost široké rozteče otevření díky speciálnímu osazovacímu rámu.

Tento článek vznikl za podpory firmy Schüco CZ