Architektura / administrativní stavby

Budoucnost kancelářských prostorů? Nábytek Wiesner-Hager vybavil kancelářský prostor navržený podle konceptu New Work

Wiesner-Hager vybavil kanceláře společnosti UNIQA ve Vídni s ohledem na udržitelnost a recyklaci Foto: Martin Zorn

Kreativní, pohodlné a ergonomické. Tak by se daly stručně popsat výrobky společnosti Wiesner-Hager, které nově vybavily kanceláře společnosti UNIQA ve Vídni. Celý prostor navržen podle konceptu New Work – je rozdělen do několika kreativních zón. Vše navíc s ohledem na udržitelnost a recyklaci.

EARCH.CZ , 12. 9. 2023 / Advertorial

Hlavním sídlem rakouské pojišťovací společnosti UNIQA ve Vídni je dvacetipatrová věž. Nachází se přímo u vídeňského Dunajského kanálu, má 75 metrů a je pracovištěm více než tisíce zaměstnanců společnosti. Jelikož bere společnost UNIQA pohodlí a zdravé pracovní podmínky a zázemí svých zaměstnanců jako prioritu, rozhodla se jedno z pater kompletně přestavět, zatraktivnit a zmodernizovat. Šestnácté patro věže se tak stalo manifestem konceptu New Work.

New Work je ztělesněním strukturálních změn ve světě práce. Jeho klíčovým slovem je svoboda a je souhrnným pojmem pro smysluplnou a perspektivní práci. A aby progresivní společnost UNIQA mohla tento koncept co nejlépe naplnit, pověřila návrhem kancelářského prostoru společnost Roomware Consulting, a jeho zařízení svěřila renomované společnosti Wiesner-Hager, jejíž kancelářské vybavení a nábytek patří na trhu – co se týče elegance, nadčasového designu, pohodlí a ergonomie – k těm nejlepším.

Budoucnost kanceláří = Kreativní zónování

„Dělení prostoru se drží praktického konceptu se dvěma základními zónami: veřejnou zónou a zónou pro zaměstnance. Veřejná zóna zahrnuje prostor pro spolupráci, kde probíhají diskuse, brainstorming a neformální setkání. Najdeme tu rozlehlý vysoký stůl s barovými stoličkami a příhodně umístěnými monitory pro integraci digitálního obsahu,“ upřesňuje koncept kreativních zón společnost Wiesner-Hager.

Prostor veřejné zóny je vybaven pohovkou, sedacími kostkami pixie, které mu dodávají na živosti a svěžesti, kavárenskými stolky macao a židlemi font s ladnými organickými křivkami. Zvolenou barvou spojující celé prostorové řešení je příjemná světle zelená barva – harmonicky působící s pokojovými květinami, doplněná o firemní odstín modré, bílé a přírodní odstíny a textury dřeva.

Foto: Alternativa židle Pixie se hodí nejen do kancelářských prostor, ale třeba i do kavárny nebo komunikačních prostor

Prostor veřejné zóny tvoří jádro celého prostorového konceptu. Z něj vycházejí další pracovní sekce určené pro různé typy pracovních činností. Prostory pro kreativní diskuze, týmovou práci a brainstorming – vybavené moderními konferenčními stoly a židlemi pulse, prostory pro hovory a v neposlední řadě prostory pro klidnou práci vyžadující soustředění. „Pro každý požadavek vzniklo optimální prostředí, ať už máme na mysli tradiční uspořádání konferenčních stolů, nebo pohodlný čalouněný nábytek,“ doplňuje Wiesner-Hager.

Pracoviště podle konceptu New Work musí být širokou a různorodou škálou, ne rigidním homogenním pracovištěm. Kancelářské prostory jsou tedy rozděleny do různě koncipovaných sekcí proměnlivých atmosfér. Maximální důraz byl kladen jak na ergonomii, tak na možnost uživatelsky si přizpůsobit vybavení – pracovní stoly lze výškově nastavit, aby umožnily práci ve stoje, otočné židle paro_2, poskytující sezení s vysokou úrovní pohodlí zase zajišťují velkou míru flexibility a vlastního uživatelského nastavení.

Foto: Kancelářská židle paro_2 je inovací bestselleru paro, pro kterou se rozhodlo již více než 700 000 lidí

Udržitelnost na prvním místě

Na udržitelnost kladl obzvláště velký důraz. Jedná se především o recyklaci starších, ale stále funkčních komponentů kanceláře. Do skříněk float_fx tak byly nainstalovány starší využívané dvířka. Znovu použity, ale vylepšeny byly také některé pracovní stoly, které byly obohaceny o elektrický mechanismus pro nastavení výšky. To dokazuje, že udržitelnost není pro společnost Wiesner-Hager pouhým trendem, bez hlubšího zamyšlení, ale skutečně promyšlenou strategií související s cirkulární ekonomikou, jež společnost vyznává.

Foto: Při návrhu interiéru kanceláří UNIQA se kladl velký důraz na udržitelnost. Zrecyklovali se například starší kancelářské stoly

Manifest pracovního prostředí budoucnosti

Šestnácté patro výškové budovy společnosti UNIQA se tak stalo jakýmsi manifestem nového, svěžího a inspirativního pracovního prostředí budoucnosti. Potvrzuje, že uvědomělý zaměstnavatel staví pohodlí a komfort svých zaměstnanců na první místo. A aby bylo maximálnímu komfortu vyhověno, je nutno vybavit takové prostředí tím nejlepším, co trh nabízí – bez žádných kompromisů.

  • Ateliér: Roomware Consulting
  • Země: Rakousko
  • Město: Vídeň
  • autor: EARCH.CZ *
  • publikováno: * 12. 9. 2023
  • zdroj: * Reklamní sdělení

Mohlo by vás zajímat

Generální partner
Hlavní partneři