Byt v Praze-Vinohradech od ateliéru Archistroj a Atelieru HORIZONT Foto: Václav Novák
Architektura / interiér

Dřevo, rostliny, výpočetní design. V pražském bytě najdete stopy Japonska i českých výrobků

Byt v Praze-Vinohradech v sobě spojuje japonskou estetiku, parametrický design i českou výrobu. Je příkladem toho, jak lze propojit různé designové styly a tradice do harmonického celku.

EARCH.CZ , 31. 5. 2023

Cílem architektů z ateliéru Archistroj bylo navrhnout byt, který bude jeho obyvatelům vyhovovat dlouhodobě, bude tedy obsahovat adaptabilní prvky a místnosti. Výsledek, na kterém spolupracovali s Atelier HORIZONT v sobě však kromě praktičnosti kombinuje také několik inspiračních vlivů – japonskou estetiku, parametrický design a české výrobky.

„V interiéru jsou použity prvky inspirované současnou japonskou tvorbou, a to v podobě jednoduchých linií, použití přírodních materiálů, střídmosti a barevném sjednocení či využití volných prostorů s centrálně umístěnými prvky pro setkávání a stolování,“ vysvětlují autoři. Právě vybavení pro stolování bylo ovlivněno parametrickým neboli výpočetním designem. Podobný přístup ateliér Archistroj uplatnil také v bytě na pražských Letňanech.

Ústředním prostorem bytu je hlavní obytný pokoj, obsahuje kuchyň, jídelnu i obývací pokoj, vše je propojené a maximálně otevřené. Zaoblený nábytek, nejčastěji ze dřeva, zde porůstají ,nebo jím přímo prorůstají, rostliny. Místnost je velkorysá, má 52 metrů čtverečních, dá se ale ještě o něco zvětšit. Navazuje na ni totiž pracovna, kterou je možné oddělit posuvnými dveřmi. „Pracovna je připravena na adaptaci na funkci dětského pokoje a v prostoru fasádního arkýře je doplněna o vestavěnou pohovku, která slouží zároveň jako úložný prostor a návštěvnická postel,“ vysvětlují architekti.

Foto: Vybavení tvoří různorodě tvarovaný nábytek v parametrickém designu

Sousední ložnici dominuje zrestaurovaná hrubě proškrabovaná omítka, která svými teplými odstíny ladí s dřevěnou postelí a podlahou, která sem pokračuje z obývacího pokoje. Nábytek ze stejného materiálu prostupuje celým bytem, je z něj knihovna v pracovně, stoly, i vestavěné skříně na chodbě.

Vzhledem k dispozičnímu řešení bytu bylo potřeba dobře pracovat s chodbou, která je dlouhá a zpřístupňuje několik místností – konkrétně šatnu, WC, technickou místnost, prádelnu a koupelnu. Pozornost v ní na sebe strhává adaptibilní stěna, po které je možné různě posunovat dřevěné kolíky a poličky.

Foto: Vzhledem k dispozičnímu řešení bytu bylo potřeba dobře pracovat s chodbou, která je dlouhá a zpřístupňuje několik místností

„Tradiční české motivy doplňují střídmý a elegantní design. V interiéru jsou zastoupeny v podobě ručně vyráběných dekorativních keramických obkladů, přírodních designových svítidel či tradičního českého nábytku. Tyto prvky dodávají interiéru domácký a příjemný pocit,“ říkají autoři a dodávají: „Celkově je tento interiér unikátním příkladem toho, jak lze propojit různé designové styly a tradice do harmonického celku. Výsledkem je prostor, který je jedinečný, esteticky působivý a zároveň praktický a účelný.“

Mohlo by vás zajímat

Generální partner
Hlavní partneři