Architektura / bytové domy

Jak se stavěly bytové domy nad Strahovským tunelem. Nebylo místo na zázemí staveniště a tunel se musel monitorovat

Nedaleko smíchovského parku Sacre Coeur vyrostly bytové domy Rezidence Kobrova a Holečkova House navržené ateliérem SCHINDLER SEKO ARCHITEKTI. Foto: SATPO

Když se budoval Strahovský tunel, padla při tom podstatná část bloku s obytnými budovami nad ním. Nedávno se ho ale znovu podařilo uzavřít, zástavba kousek od parku Sacre Coeur na pražském Smíchově je tak znovu kompletní. Na místě postupně vyrostly tři stavby s byty, které navrhli SCHINDLER SEKO ARCHITEKTI.

EARCH.CZ , 13. 2. 2024 / Advertorial

Projekty Rezidence Kobrova a Holečkova House mají několik společných jmenovatelů. Tím prvním je lokalita, oba rezidenční domy se nacházejí nedaleko od sebe na Praze 5. Nebyly stavěny na zelené louce, ale vstoupily do již zastavěného prostředí, kterému se musely přizpůsobit. Obě stavby společně sdílejí formální znaky, objemy opatřené bílou omítkou mají poměrně výrazné siluety. V případě Holečkova House je to vykonzolované nároží tvořící ostrý břit, u Rezidence Kobrova je to zase tvar daný nárožní parcelou a ustoupenými nejvyššími podlažími.

Podoba staveb pochází z návrhů architektonické kanceláře SCHINDLER SEKO ARCHITEKTI, kteří do Prahy již několik typologicky podobných projektů navrhli. V současnosti se dokončuje například bytový dům Happi Milánská v Horních Měcholupech, před lety ale navrhli také několik rezidenčních souborů přímo na Smíchově, patří mezi ně například Rezidence Sacre Coeur a Sacre Coure II. Na druhou zmíněnou nyní nové stavby Rezidence Kobrova a Holečkova House přímo navazují, sdílejí spolu totiž jeden městský blok. Jejich investorem je opět realitní developer SATPO, který si tentokrát jako generálního dodavatele obou staveb zvolil českou stavební firmu HINTON. Kancelář SCHINDLER SEKO ARCHITEKTI pak investor oslovil znovu právě proto, že spolu budovy sousedí.

Oba projekty jsou v současné době již dokončeny a jednotky předány majitelům. Přípravářka Jiřina Koudelková z firmy HINTON, která byla realizaci budov přítomná, uvádí, že se jejich dokončení neobešlo bez komplikací. „Výstavba probíhala v době pandemie covidu i začátku války na Ukrajině, což nám způsobilo určité těžkosti při plnění harmonogramu a velké starosti s udržením nákladů na výstavbu. Nakonec se nám, myslím, podařilo ve spolupráci s investorem vybudovat dva hezké domy, které nabízejí byty ve vysokém standardu,“ říká. Vzájemnou spolupráci hodnotí pozitivně taky SATPO. „V roce 2019 bylo velmi složité najít zkušeného dodavatele stavby na menší projekt vysokého standardu, a protože jsme měli tou dobou výborné reference na společnost HINTON, usilovali jsme o spolupráci s nimi v době, která nebyla stavebně vůbec jednoduchá kvůli rostoucím nákladům a zejména nedostatku pracovních sil,“ vysvětluje Jiří Dvořák, investiční manažer SATPO, a dodává, že si cení toho, že se budovy nakonec podařilo dokončit včas.

Z hlediska stavebních prací je třeba zmínit také to, že jelikož jsou obě budovy umístěné do proluk, byly k dispozici pouze malé prostory pro umístění zařízení staveniště. „Také dopravní omezení kolem místa stavby nám nehrála do karet. V průběhu výstavby bylo nutné monitorovat okolní budovy i Strahovský tunel, který probíhá pod sousedními budovami,“ dodává ještě Jiřina Koudelková. Právě při budování tunelu byla podstatná část bloku, kde nyní nové budovy stojí, zdemolována.

Foto: Bytové domy Rezidence Kobrova a Holečkova House mají mnoho společného. Oba objekty tvoří výrazná bílá hmota a oba vstoupily do proluky nad Strahovským tunelem.

Holečkova House

Bytový dům polyfunkčního charakteru Holečkova House svou stopou kopíruje uliční čáry ulic Holečkova a Kmochova, z těchto stran tak uzavírá vnitřní dvůr, který rezidenti mohou využít k odpočinku, a zároveň pomáhá znovuvytvořit blokovou strukturu, která je pro lokalitu typická.

Na svých šesti nadzemních podlažích má 8 bytových jednotek v dispozicích od 1+kk až po 5+kk. „Celé šesté podlaží je věnováno prostornému penthousu s dispozicí 4+kk, v pátém podlaží se nachází apartmán s dispozicí 5+kk. Velkou předností bytových jednotek je soukromí, mají prostorné terasy a přímý vstup z výtahu přímo do bytové jednotky,“ popisuje řešení mluvčí SATPO.

Foto: Pro Holečkova House je charakteristické vykonzolované nároží tvořící ostrý břit.

V bytech navržených ve vysokém standardu byl kladen důraz na otevřený a prosvětlený prostor, pro dům jsou tak charakteristická velká okna. Holečkova House současně poskytuje řadu doplňkových služeb a výhod. Rezidenti mohou využívat soukromé parkování, sklepní kóje a také přízemní lobby.

Jelikož byl dům navržen jako polyfunkční, nachází se v něm i prostory pro obchod a komerci. Situované jsou na čtvrtém a prvním podlaží, kde je od ulice odděluje velkoformátové prosklení, kterým dům dostává parter.

Foto: Interiéry ve vysokém standardu jsou otevřené, prosvětlené. Pro dům jsou charakteristická velké okna.

Rezidence Kobrova

Rezidence Kobrova je od Holečkova House vzdálená jen o ulici, stojí na rohu Grafické a Kobrovy, kde nahradila bývalou trafostanici. „Díky tomu je dnes možné dokončit nárožní proluku bloku reprezentativním rezidenčním domem. Dům je kompaktním doplněním bloku a zároveň reaguje na prudce stoupající terén i výškové rozdíly přilehlých staveb pomocí atypického parteru a také ustoupením posledních dvou pater,“ popisuje koncept stavby architekt Jan Schindler.

Propojení s dřívějším projektem Rezidence Sacre Coeur II se zde dotýká více rovin. První je otázka dokončení struktury městského bloku. „Rezidence Kobrova představuje poslední úhelný kámen celkové revitalizace původního smíchovského bloku, jehož dvě třetiny byly zničeny nešetrnou výstavbou Strahovského tunelu,“ dodává Jan Schindler. Druhá rovina je technická – trafostanice, kterou novostavba nahradila, byla na místě stále potřeba, dneska je proto skrytá v podzemí Rezidence Sacre Coeur II, která je přímým sousedem Rezidence Kobrova i Holečkova House.

Foto: Rezidence Kobrova se svým tvarem přizpůsobuje nárožní parcele.

Do ulice se stavba propisuje svou bílou fasádou členěnou balkony a terasami, které se bez přerušení táhnou pod okny všech bytů. Ustoupení nejvyšších pater pak umožnilo snížit objekt směrem k nižší zástavbě z 19. století a vytvořit pobytové terasy novým bytům.

Budova je vybavena lobby s nepřetržitou službou, na podzemním podlaží jsou situované garáže a sklepní kóje. Jednotek k bydlení je v domě celkem 15 – od dispozic 1+kk až po velké 5+kk.

Pokud bychom sečetli všechny byty, které SATPO v rámci doplňování městského bloku na Smíchově nechalo postavit, dostáváme se na číslo 108. Pokud přidáme ještě další objekty v blízkosti parku Sacre Coeur, počet se výší na rovných 268 bytových jednotek.

  • autor: EARCH.CZ *
  • publikováno: * 13. 2. 2024
  • zdroj: * Reklamní sdělení

Mohlo by vás zajímat

Generální partner
Hlavní partneři