Architektura / bytové domy

Moderní prefabrikáty jako přednost. Happi Milánská sousedí s paneláky, bere si z nich jen to nejlepší

SCHINDLER SEKO ARCHITEKTI navrhli prefabrikovaný bytový dům polyfunkčního charakteru Happi Milánská v Horních Měcholupech Foto: YIT Stavo

Prefabrikovaná výstavba není otázkou jen dob minulých. Dodnes se na tomto principu realizuje řada staveb, doby špatných technologií jsou ale pryč. Nyní se využívají ty moderní, s novými stavebně-technickými možnostmi, díky kterým se zkracuje doba výstavby a dociluje kvalitních výsledků. Jedním z dalších příkladů bude bytový dům Happi Milánská.

EARCH.CZ , 4. 12. 2023 / Advertorial

V Horních Měcholupech roste nový bytový dům polyfunkčního charakteru. Říká se mu Happi Milánská. Happi je odvozené z finského slova pro kyslík – investorem je totiž finská developerská společnost YIT Stavo s.r.o. 

Na Milánské ulici pak dům stojí, konkrétněji v místě, kde se kříží s ulicí Dýšinskou. Na tuto urbanistickou situaci dům reaguje svým půdorysem ve tvaru písmene L. Směrem do ulice se obrací pavlačemi, klidovými místnostmi v bytech pak do zeleného vnitrobloku.

Happi Milánská stojí na okraji sídliště s panelovou zástavbou ze 70. a 80. let minulého století. Prostředí má po svém dokončení kontextuálně doplnit – a to jak svým výrazem, tak konstrukčním systémem.

Stavba je totiž realizována za použití moderních prefabrikátů, díky kterým je výstavba časově ekonomičtější, bez nutnosti kompromisů v oblasti kvality. „Efektivita a rychlost stavebních procesů se projevila nejen zařazením prefabrikovaných stavebních konstrukčních dílců, ale i kompletních projekčních celků, jako byly prefabrikované a vybavené koupelny přivezené přímo na stavbu a namontované a připojené do vznikající budovy,“ vysvětluje vedoucí projektu Radim Železník ze stavební firmy HINTON, která je generálním zhotovitelem stavby. Autorem architektonického řešení budovy je pražská kancelář SCHINDLER SEKO ARCHITEKTI.

Foto: Směrem do ulice se dům obrací pavlačemi, klidovými místnostmi v bytech pak do zeleného vnitrobloku.

Happi Milánská je nyní v procesu realizace, hrubá stavba byla dokončena na jaře 2023, další jaro už se bude kolaudovat. Ve výsledku bude obsahovat 72 bytů o velikostech od 1+kk do 4+kk. Každá z jednotek bude mít svůj vlastní balkon, terasu, byty v přízemí dokonce předzahrádky orientované do vnitrobloku. Komunitně přístupná pak bude terasa na šestém podlaží.

Budova má sedm nadzemních podlaží a dvě podzemní podlaží, která budou sloužit pro parkování a obsahovat technické zázemí. „Samozřejmostí bude dostatek sklepních kójí nebo komor, kočárkárna, prostor pro mytí kol a psů,“ doplňuje YIT Stavo sr.o. V parteru vzniknou také tři komerční prostory vhodné pro menší obchody.

Foto: Bytový dům se má kolaudovat na jaře 2024. Bude obsahovat 72 bytů o velikostech od 1+kk do 4+kk.

Architektonická podoba budovy vychází z jejího půdorysu. Budovu formují dva prolínající se kvádry. Fasáda domu je navržena střídmě, dominovat bude bílá barva, lokálně se objeví omítka se strukturou betonu. Barvu do realizace vnesou různobarevné okenní rámy, dveře a paravány. Jednotlivé byty budou přístupné z pavlačí směřujících do ulice Milánská. Z vnější strany je bude pokrývat síť z ocelových lanek, kterou v budoucnosti porostou popínavé rostliny, a fungovat bude taky jako optická bariéra.

  • Ateliér: SCHINDLER SEKO ARCHITEKTI
  • Investor: YIT Stavo s.r.o.
  • Generální dodavatel stavby: HINTON
  • Adresa:: Milánská, 109 00 Praha 15

Mohlo by vás zajímat

Generální partner
Hlavní partneři