Architektura / občanské stavby

Nad obřadní síní v Bádensku-Württembersku se vznáší výrazná dřevěná skořepina

Obřadní síň vznikla rozšířením původního objektu Foto: AGROP NOVA a.s. (NOVATOP)

Rekonstrukcí a rozšířením malé obřadní síně v Bádensku-Württembersku vznikl nový reprezentativní prostor, který zaujme výrazným otevřeným krovem. Zvenčí poměrně nenápadná stavba tak v sobě skrývá něco skutečně speciálního.

AGROP NOVA a. s. (NOVATOP) , 20. 7. 2022 / Advertorial

Obřadní síň se nachází v malém městě Linkenheim-Hochstetten ležícím severozápadně od Stuttgartu. Ačkoliv vypadá jako nová, obsahuje v sobě zdivo z 50. let – vznikla totiž rozšířením původního objektu. Nové řešení přesunulo veškeré provozní a kancelářské zázemí do přístavby obíhající původní objekt ze dvou stran.

Obřadní síň stojí na obdélníkovém půdoryse a je krytá vysokou stanovou střechou. Přiléhá k místnímu evangelickému kostelu a jejím nádvořím se vstupuje na hřbitov. Výhled na dominantní novogotickou věž kostela je zvýrazněn kruhovými průhledy v přístřešku, přiléhajícím k hmotě obřadní síně.

Za projektem rekonstrukce stojí architekti Frieder Sattler a Peter Fitterer, kteří se svým ateliérem Bautieger sídlí hned ve vedlejším městě. Stejně jako společnost Eberlein + Rappsilber, která projekt realizovala, se zaměřují na dřevostavby. Možná právě proto se nejdominantnějším prvkem stavby stala dřevěná konstrukce střechy, tvořena speciálními panely NOVATOP OPEN. „Projektanti je po konzultaci s námi zvolili z důvodu vysoké statické únosnosti, a především velkých rozponů, které jim umožnily velkoryse dimenzovat světlou výšku v interiéru,“ vysvětluje Josef Mynář, projektový specialista NOVATOP a doplňuje: „Velkou roli při volbě tohoto konstrukčního řešení sehrála také rychlost montáže se sníženými náklady na zabezpečení stavby (zábor ulice, lešení, bezpečnostní sítě atd.).“

Výrazná střecha se do interiéru obřadní síně propisuje jako monumentální dřevěná skořepina, působící lehkým a vzdušným dojmem. Světlo je dovnitř přiváděno v místě hřebene, kam nechali architekti do panelů umístit obdélníková okna, která zároveň zajišťují dostatečnou ventilaci. Místnost se také velmi dobře propojuje s exteriérem, a to díky velkoformátovým oknům na jedné ze stran budovy.

Foto: Přístřešek novostavby je díky kruhovým otvorům v neustálém propojení s novogotickou věží

Střešní panely OPEN se pro rozšíření starší stavby staly výhodnými hned z několika důvodů. „Tyto speciální panely v sobě spojují výhody dobře známého dimenzování BSH hranolů a třívrstvé masivní desky a umožňují individuální stupeň prefabrikace s přesnými detaily. Dají se lehce kombinovat snad se všemi stavebními systémy nejen na bázi dřeva. Poradí si s ocelovými, zděnými prvky, jako v tomto případě, ale i velmi složitými kombinovanými konstrukcemi u novostaveb a rekonstrukcí.  Tady jejich limity nekončí. Vyřeší celou řadu opravdu individuálních požadavků – speciální spoje, skladby, tvary, otvory pro okna i kruhové světlíky a podobně. Bonusem je spojení konstrukčního prvku a finálního povrchu, protože každý panel NOVATOP může být ponechán v interiéru přiznaný v pohledové kvalitě smrkového dřeva, “ vysvětluje Josef Mynář.

Foto: Obdélníková okna propouštějí dovnitř denní světlo a zajišťují dostatečnou ventilaci

Střešní panely OPEN jsou difuzně otevřenou verzí panelů ELEMENT, které byly vyvinuty před necelými dvaceti lety ve spolupráci se švýcarským expertem na dřevostavby Hermannem Blumerem, jehož jméno lze spojit s několika průlomovými dřevostavbami po celém světě – například Muzeem moderního umění v Metz nebo první polární stanicí s nulovými emisemi. Když vznikala první skica elementu, asi nikoho nenapadlo, že se stane doslova základním kamenem nového stavebního systému NOVATOP. A zároveň elementem, který svou flexibilitou otevře prostor pro velmi specifické požadavky architektů.  „Každý ELEMENT tvoří nosná spodní vícevrstvá deska (biodeska), jejíž tloušťka je závislá na požadované požární odolnosti konstrukce. Na ni jsou nalepena příčná a podélná žebra, jejichž výška definuje nosnost elementu. Konstrukce se uzavírá horní vícevrstvou deskou, v případě OPEN panelu se nezaklápí. Prostory mezi žebry se dají plnit izolací. Pro opracování se používá CNC zařízení, vysoká přesnost je zajištěna přenosem dat v Cadworku přímo do obráběcího centra,“ uzavírá popis výroby Josef Mynář.

Aby byly v tak velkoryse otevřeném prostoru vytvořeny zároveň příjemné akustické podmínky, navrhli architekti strop obložit akustickými panely ACOUSTIC od stejného výrobce. Díky přiznanému dřevěnému materiálu prostor efektně dotváří a dělají tak z na první pohled obyčejného domu stavbu hodnou svého účelu.

  • Autoři: Frieder Sattler, Peter Fitterer
  • Ateliér: Bautieger
  • Země: Německo
  • Město: Linkenheim-Hochstetten
  • Realizace: 2014

Mohlo by vás zajímat

Generální partner
Hlavní partneři