Architektura / veřejný prostor a urbanismus

Nubo: dokonalý ukrýt pro cestující. Ať už jedete kamkoliv

Přístřešek Nubo stojí ve Velké nad Veličkou při základní škole. Foto: Vojtěch Veškrna

Společnost mmcité přichází s novou řadou autobusových přístřešků. „Nubo přispívá k atraktivitě prostředí měst, ve kterých žijeme“, tvrdí v rozhovoru designér produktu Viktor Šašinka, který jej navrhl pod taktovkou hlavního designéra a majitele společnosti mmcité Davida Karáska.

mmcité , 15. 11. 2023 / Advertorial

Doposud jste nabízeli dva typy přístřešků, které zdá se, dobře fungují. Proč jste pociťovali potřebu navrhnout nový úkryt pro cestující?

Při navrhování produktů vždy myslíme na nadčasovost. Městský mobiliář dodáváme do měst a obcí po celém světě již téměř třicet let. Jsou to produkty, které mají svému účelu sloužit desítky let a nereagují jen na aktuální trendy. Přesto se estetika a požadavky na veřejný prostor vyvíjejí a jdou stále dopředu. Proto vznikl nový návrh přístřešku. Nedávno jsme zároveň vyřadili z nabídky produktů jeden přístřešek, který v ní měl své místo pětadvacet let.… Takže to byl také důvod pro svěží, nový vítr.

Co všechno Nubo nabízí a do jakého prostředí může být zasazen?

Je vyráběn v jednoduché nebo oboustranné variantě, takže může být určen cestujícím, kteří se vydávají do různých směrů. Má dvě nebo čtyři ukotvené nohy, díky tomu je vhodný také do míst s větší zátěží sněhu a větru. Lavička nabízí prvky smartcité s integrovaným USB, přídavným prvkem jsou zároveň fotovoltaické panely na střeše objektu. Vyrobená elektřina je následně použita pro dobíjení telefonů, nebo pro osvětlení přístřešků v místech, kde nejsou sítě. A to přispívá k větší bezpečnosti občanů, což považujeme za důležitý aspekt městského mobiliáře. V neposlední řadě jsme optimalizovali tvar, díky čemuž stojí na menší zastavené ploše než další přístřešky, ale nabízí větší prostor pro cestující.

Foto: Subtilní konstrukce nabízí menší zastavěnou plochu a větší prostor pro cestující.

A v čem se odlišuje jeho estetika od dalších dvou přístřešků, Aureo a Geomere, které máte v portfoliu produktů mmcité?

Nubo má oblé rohy a detaily, je to tedy pravoúhlá přesná geometrie se zjemněním produktu, který tím reaguje na své okolí. Integrovaná lavička a část přístřešku mohou být dodány v různých barevných variantách, stávají se tak akcenty, které svojí barvou reagují na okolí a mohou tak kopírovat barvy vizuálního stylu města nebo budovy nacházející se v blízkosti. Mléčné sklo či jemná bílá grafika pomáhají v letních dnech proti přímému slunci a zároveň mění ráz objektu. Integrovaná lavička také navazuje na samotný přístřešek, čímž vzniká jeden funkční i estetický celek.

Foto: Bílá grafika chrání před přímým slunečním zářením, zároveň jemně dělí prostor přístřešku od jeho okolí.

Městským mobiliářem ovlivňujete vkus lidí bez jejich možnosti výběru. Vaším úkolem je zavděčit se co největšímu počtu obyvatel, kteří ho denně vidí, používají...

Přesně tak, proto primárně myslíme na funkci objektu. Potřebujeme, aby naplnil potřeby, kvůli kterým vzniká a aby byl vyroben z odolných materiálů. To je také jedno z omezení, která musíme při navrhování zohlednit. Nemůžeme produkty vyrábět z materiálů, které by neodolaly náporu počasí i opotřebovanosti. Následně přichází estetika objektu, který zapadá do místa, kde se potýká historie, současnost a budoucnost. Do veřejného prostoru tvoříme prvky, které v něm přirozeně vyžadujeme – jsou jimi přístřešky, které nás skryjí před deštěm, lavičky, na kterých si odpočineme, odpadkové koše pro čistotu prostředí. Přicházíme však i s prvky, které veřejný prostor přetvoří v místo, kde chceme trávit volný čas a cítíme se v něm dobře.

  • autor: mmcité *
  • publikováno: * 15. 11. 2023
  • zdroj: * Reklamní sdělení

Mohlo by vás zajímat

Generální partner
Hlavní partneři