Rodinný dům v Radotíně od Papundekl architekti Foto: alex shoots buildings
Architektura / rodinné domy

Rodinný dům v zahradě na okraji Prahy. Povinnostmi v obývacím pokoji, ale duchem v zeleni

Jemná barevná paleta šedé, bílé a světlého dřeva. Uvnitř, ale zároveň venku. Tak se žije v novém rodinném domě v Radotíně od studia Papundekl.

Viktorie Majoberová , 14. 2. 2024

Rajčatové keře se těší bohaté úrodě, architekti totiž umístili dům do severní části pozemku a uvolnili tak prostor pro jižně orientovanou zahradu. Ponechat co největší možnou plochu zeleni bylo zásadním přáním rodiny, stavba se ale nachází na nevelkém pozemku mezi dalšími rodinnými domky. Z těchto podmínek vznikl dvoupodlažní dům.

Zvenku se jeví nenápadně, ale vnitřní uspořádání je originální. Obývací pokoj na půdorysu obdélníku je obklopen kvádry se zaoblenými hranami. V nich se nachází schodiště, kuchyně, knihovna s krbema a také koupelna, kde se horká pára setkává s betonovými tvárnicemi na stěně místnosti. Dřevěný obklad vestavěné skříně vyvažuje strohost betonu útulností.

Mezi zaoblenými kvádry také vedou průhledy ven – jsou velké, ale stíněné okolním zdivem. „Okna jsou vsazena hlouběji do dispozice obývacího pokoje, čímž jsou velkorysé prosklené plochy přirozeně chráněné proti přímému světlu,“ popisují architekti ze studia Papundekl.

Foto: Architekti vytvořili neutrální kulisu připravenou na barevný život, který do domu vnesou členové rodiny. 

V druhém nadzemním podlaží beton ustupuje dřevu a bílé barvě. Klidnější atmosféra a teplejší tóny. V tomto patře se spí. Jsou zde umístěny dva dětské pokoje, hlavní ložnice a velká společná koupelna. 

Jemná barevná paleta materiálového řešení je vizuálním pojítkem celého domu: betonové tvárnice, teplý povrch dřeva a bílá omítka. Architekti zde vytvořili neutrální kulisu připravenou na barevný život, který do domu vnesou členové rodiny. Koláž dřevěných, betonových a bílých ploch v některých místech doplňuje obnažená konstrukce.

K hlavní hmotě domu přiléhá jednopodlažní přístavek – jakýsi appendix. V něm se nachází servisní prostor domu. Tady se neomítnuté tvárnice propisují dovnitř i ven.

Foto: Vyhlídka z ocelových trubek se stahovatelným látkovým stíněním na střeše domu. 

Na střeše rodinného domu se kromě extenzivní zeleně nachází vyhlídka z ocelových trubek se stahovatelným látkovým stíněním. Členové rodiny se tam dostanou po pozinkovaném ocelovém schodišti, které vede podél severní fasády ze střechy jednopodlažního appendixu.

Použitím minimálního množství materiálů a chytrého komponování tvarů se podařilo vytvořit bydlení na míru. Nevšední architektonické řešení si drží pokoru k okolní zástavbě. Dům v zeleni je nenápadný, ale výjimečný.

Mohlo by vás zajímat

Generální partner
Hlavní partneři