Architektura / bytové domy

V centru LA postavili z lodních kontejnerů byty pro lidi bez domova

V centru Los Angeles vyrostl letos na jaře soubor bydlení pro lidi bez domova. Realizaci projektu urychlila pandemie Covid-19, během níž přišlo mnoho místních obyvatel o střechu nad hlavou. Pro urychlení výstavby a snížení nákladů využili architekti primárně lodní kontejnery a další prefabrikované jednotky.

EARCH.CZ , 15. 7. 2022 / Advertorial

Bydlení místo věznice

Původní plány na zástavbu pozemku poblíž centra Los Angeles se změnily v roce 2019, kdy se začalo uvažovat o využití plochy parkoviště pro ubytování lidí bez domova. Krize, kterou přinesla pandemie Covid-19, napomohla k přehodnocení přechozího záměru vybudování věznice a místo ní zde postavit bydlení pro stále rostoucí skupinu obyvatel bez domova – aktuálně se v LA s bezdomovectvím potýká asi 60 000 lidí.

Návrh souboru bydlení vytvořila americká architektonická kancelář NAC architecture, která na projektu spolupracovala s místní stavební firmou Bernards. Architekti využili především běžné přepravní kontejnery, které dále upravili pro potřeby bydlení, prefabrikované objekty ze dřeva a další mobilní jednotky. Díky tomu výstavba trvala pouhých 6 měsíců.

 

Ubytování pro lidi bez domova v LA, NAC Architecture © Dan Ursitti

 

Bezpečné pohodlí

Kontejnery tvoří dvě třípodlažní budovy s bílo-oranžovou fasádou, přičemž jeden kontejner nabízí vždy dva vybavené byty o výměře 12,5 metrů čtverečních. Společně s dalšími jednopodlažními objekty soubor obsahuje celkově 232 bytových jednotek a jeho součástí jsou také společné prostory s komerční kuchyní, jídelnou, kancelářemi a prádelnou. K objektům patří také venkovní prostory, kde se nachází pobytové dvorky, psí park i parkovací místa pro zaměstnance a ubytované.

 

Ubytování pro lidi bez domova v LA, NAC Architecture © Dan Ursitti

 

Byty vybavené postelí, mikrovlnkou, malou lednicí, televizí s plochou obrazovkou a soukromou koupelnou mají vlastní systém vytápění a ventilace, aby se mohlo zabránit hrozbě šíření koronaviru. 

Celý projekt stál 57 milionů dolarů. Zhruba dvě třetiny nákladů poskytla federální vláda díky zákonu CARES pro nastartování americké ekonomiky po pandemii, zbytek uhradila místní vláda. Během dubna roku 2021 byl komplex otevřen a následující měsíc plně obsazen novými obyvateli. 

 

Ubytování pro lidi bez domova v LA, NAC Architecture © Dan Ursitti

 

 

Ubytování pro lidi bez domova v LA, NAC Architecture © Dan Ursitti

 

Mohlo by vás zajímat

Generální partner
Hlavní partneři