Architektura / občanské stavby

Výsledky soutěže AC-CA - Container Vacation House

V tomto kole ideové soutěže organizace AC-CA, jehož tématem byl tentokrát prázdninový kontejnerový dům v Sydney, se konečně ve světové konkurenci usmálo štěstí i na zástupce naší země. V následujících dnech vám představíme jednotlivé vítězné práce.

AC-CA , 13. 1. 2014

Cíl soutěže

Cílem této mezinárodní soutěže bylo navrhnout prázdninový kontejnerový dům s výhledem na pláž Bondi Beach na nábřeží v Sydney za použití běžných přepravních kontejnerů.

Sydney je hlavním městem australského státu Nový Jižní Wales a nejhustěji obydleným městem Austrálie. Leží na jihovýchodním pobřeží Tasmánského moře. Počet obyvatel v širší městské aglomeraci je odhadován přibližně na 4, 6 milionů obyvatel.

Tato soutěž si klade za cíl dosáhnout následujícího:

- Podporovat a odměnit vynikající design v malém měřítku, u něhož dochází k integraci funkce, struktury, detailů a myšlenky domu na nábřeží.

- Provést průzkum a objevit nejrůznější možné kombinace pro využití přepravních kontejnerových jednotek pro účely tohoto konkrétního programu.

- Vyvolat diskuzi, která povede k návrhům jak opětovně využívat přepravní kontejnerové moduly a podpoří zapojení trvale udržitelného designu ve všech ohledech tohoto návrhu.

Kontejner je kovový box vyrobený z odolné oceli a je určený k přepravě zboží. Jeho rozměry podléhají mezinárodním standardům podle směrnic ISO. Termín se používá rovněž v architektuře, a to jako stavební modul. Snadná stohovatelnost kontejnerů umožňuje stavět rychle a za výhodnou cenu. Anglické slovo „contain“ pochází z latinského slova „continere“, které znamená držet pohromadě, obklopovat nebo uchovávat. Kontejner je v podstatě nádoba, která obklopuje určitý využitelný objem prostoru a tak určuje tak prostorovou hranici mezi interiérem a vnějším prostředím. Jako box, do něhož lze vstoupit a jenž má určité užitkové prostorové rozměry, plní kontejner předpoklady nutné pro využití coby prostorový modul.

Výsledky soutěže

1. místoAleš Javůrek - Česká republikadruh týmu - architekti

2. místoEunjin Koh, Jonghyun Kim - Jižní Koreadruh týmu - architekti

3. místoAndrew Nicolle, James Moulder - Austráliedruh týmu - studenti

Čestná uznání:

Maxime Rousse - Finskodruh týmu - studenti

Przemyslaw Smalcerz, Karolina Gawlik - Polskodruh týmu - architekti

Paul Dosanjh, Oliver Hessian - Austráliedruh týmu - architekti

Son Insung - Jižní Koreadruh týmu - studenti

Jack Chen, Yammie Ho - Austráliedruh týmu - architekti

Rupert Brown, Joel Benavides, Mary Ferrer, James Banda - Spojené státy americkédruh týmu - architekti

Dan Layden, Jung Soo Kim, Sally Westren - Austráliedruh týmu - absolventi

  • autor: AC-CA *
  • publikováno: * 13. 1. 2014

Mohlo by vás zajímat

Generální partner
Hlavní partneři