Vysoká školy aplikovaných věd Aeres v nizozemském městě Almere od BDG Architecten Foto: Archiv Forbo Flooring Systems
Architektura / občanské stavby

Zelené plíce, tak nizozemští architekti přezdívají univerzitní budově u jezera, v níž se studenti učí o městské zeleni a ekologickém pěstování

Zelená skrz na skrz, i tak by se dala pospat budova Vysoké školy aplikovaných věd Aeres v městě Almere v Nizozemsku. Navrhlo ji nizozemské architektonické studio BDG Architecten, které si vzalo za cíl maximálně propojit interiér s exteriérem a vnést dovnitř podstatnou dávku přírody.

EARCH.CZ , 17. 10. 2023 / Advertorial

Nová budova Vysoké školy aplikovaných věd Aeres stojící na břehu umělého jezera v nizozemském Almere. Má dynamický tvar, do něhož výrazně promlouvá poslední vykonzolované patro. Fasády školy porůstá zeleň, sami autoři jí proto přezdívají „zelené plíce“.

„Zelené plíce s různými druhy zelených stěn, rostlin a stromů procházejí budovou jako krajinou, od vchodu až po střechu. Zeleň stimuluje smysly a jako součást živé laboratoře má také vzdělávací hodnotu; studenti v Almere provádějí výzkum v oblasti zásobování potravinami ve městech a zdravého životního stylu v zeleném městě a také toho, jak zeleň ve škole přispívá k výkonu ve výuce,“ popisují BDG Architecten.

Fasády mají v závislosti na orientaci různé vlastnosti. Na západní straně jsou zavěšeny solární panely, které budovu zásobují energií, ale zároveň ji stíní. Východní fasáda je celá porostlá rostlinami, které v průběhu roku mění své barvy v závislosti na ročním období. Střecha je zelená taky, současně je koncipovaná jako pobytová, dá se na ní odpočívat i učit se.

Foto: Budova školy stojí na břehu umělého jezera v nizozemském přímořském městě Almere

Výsledná budova je nízkoenergetická, při stavbě byly uplatněny také principy cirkulární ekonomiky. Co se materiálů týče, byly používány i ty už jednou využité. Například schodiště je sestavené z prken z loďařského průmyslu. Z recyklovaného dřeva je i venkovní nábytek nebo některé podlahy. Další jsou z Marmolea – přírodního materiálu, který je trvanlivý a také šetrný k životnímu prostředí.

Podlahy Marmoleum pro stavbu dodala firma Forbo. Materiál obsahuje kromě přírodních, rychle obnovitelných surovin ještě 40 % recyklovaného obsahu, jak jsou třeba odřezky z instalací nebo staré podlahy. Díky tomu Marmoleum snižuje uhlíkovou stopu a lze jej používat znovu a znovu. Dlouhou životnost a vysokou odolnost podlahy Marmoleum zaručuje povrchová úprava Topshield PRO, trvanlivost totiž také patří k důležitým zásadám cirkularity.

Foto: Přírodní podlaha Marmoleum svým charakterem i barevností zapadá do konceptu „zelené budovy“

Díky podlaze Marmoleum je zaručena vysoká úroveň hygieny, neboť má antibakteriální vlastnosti a celistvý povrch je nenáročný na údržbu. Budova je navíc udržována v čistotě použitým systémem textilních čisticích rohoží Coral u hlavního i vedlejších vstupů. Tyto čisticí zóny jsou schopny zadržet až 95 % vnesených nečistot a vlhkosti a tím pádem ochránit další podlahy v budově.

Foto: Podlaha Marmoleum vytváří zdravé vnitřní prostředí, je odolná a snadno se čistí

V souladu s konceptem barevnosti projektu zvolili architekti pro podlahu zemitější odstíny. V hlavním prostoru vyniká lineární vzor Striato v hnědém tónu. Právě řada Marmoleum Linear svým designem navozuje útulné, až domácí prostředí, ve kterém se lidé cítí dobře. Již při návrhu stavby byla oblasti zdraví a pohody všech uživatelů věnována velká pozornost. Vnitřní mikroklima řídí inteligentní systém. Do místností proudí dostatek denního světla pro udržení pozornosti, to stejné platí pro odvětrávání, tepelný komfort a úroveň vlhkosti. „V každé místnosti mohou uživatelé sami ovládat osvětlení, klima a zastínění. Výkon budovy je průběžně monitorován a řízen inteligentním systémem řízení budovy,“ dodávají autoři.

Univerzitní budova v Almere je novostavbou. Už při jejím vzniku však byl kladen důraz na budoucí možné znovupoužití materiálů, ze kterých je postavena. Její demontovatelnou konstrukce i další použité materiály, včetně podlah, lze recyklovat.

  • Ateliér: BDG Architecten
  • Země: Nizozemsko
  • Město: Almere
  • Podlaha: Forbo Marmoleum v odstínech Striato 5217 withered prairie; Fresco 3874 walnut , 3891 sage; 3265 avocado; Concrete 3568 delta lace
  • autor: EARCH.CZ *
  • publikováno: * 17. 10. 2023
  • zdroj: * Reklamní sdělení

Mohlo by vás zajímat

Generální partner
Hlavní partneři