design / Produktový design

Sklárna Moser představuje přelomovou novinku nového uměleckého ředitele Jana Plecháče

Česká sklárna Moser představuje první dílo uměleckého ředitele Jana Plecháče - vázu Abyss

Legendární česká sklárna Moser uvádí první dílo uměleckého ředitele Jana Plecháče. Váza Abyss byla poprvé prezentována mezinárodnímu publiku v rámci dubnové výstavy Milano Design Week. Představením unikátní vázy Abyss začíná proměna tradiční sklárny v moderní a dynamickou značku.

Moser , 30. 5. 2023

Sběratelský kus

Masivní křišťálový objekt v odstínu akvamarínové modři je technologickou výzvou sklářského řemesla a je určený všem, kteří se nebojí překročit hranice vlastních možností. Do svého prvního díla přetavil Jan Plecháč nejen vlastní vizi o novém, dynamickém Moseru, ale rovněž navázal na obdivuhodnou tradici, kterou roku 1857 započal zakladatel sklárny Ludwig Moser.

„Pro mě osobně je Abyss ztělesněním překonávání lidských možností a posouvání fyzikálních hranic při výrobě křišťálových objektů. Svým tvarem v sobě snoubí jemnost lidského dechu a čistě brutalistní formu, čímž manifestuje um sklářů na huti i preciznost našich brusičů“ přiblížil novinku Abyss tvůrce Jan Plecháč.

Unikát z hlubin

Příběh vázy byl inspirován pocity při volném potápění. Při něm potápěči v hlubinách nacházejí nejen inspirativní napětí, ale také klid a harmonii. Kontrast emocí se prolíná i do designu vázy. Konkrétně do organicky tvarovaného jádra a ostře broušených vnějších brutalistních hran. Jádro vázy tvarované dechem skláře dělá z každého kusu unikát.

Samotná výroba vázy Abyss je velmi náročná, vyvíjí enormní tlak na fyzickou sílu a je závislá na zkušenostech a řemeslném umění jediného huťmistra. Roztavená hmota o váze dvaadvaceti kil na sklářské píšťale z něj činí nejnáročnější objekt, který ve sklárně Moser vzniká, proto se ročně může vytvořit pouze pár desítek kusů. Kolekce Abyss tak bude představena v limitovaném počtu 99 kusů v magnetizujícím matném povrchu.

Foto: Masivní křišťálová váza v odstínu akvamarínové modři

Temně modrá barva odráží tradici Leo Mosera

Při výběru barevného odstínu se nechal designér inspirovat původní barevnou vzorkovnicí technického a uměleckého ředitele sklárny z počátku minulého století Leo Mosera. Ten byl průkopníkem nových přístupů kolorování skla a svým experimentálním přístupem inspiroval současníky i nadcházející generace. Akvamarín je odstín mořských hlubin, kamene lapis lazuli i umělce Yvese Kleina.

Foto: Příběh vázy byl inspirován pocity potápěčů v hlubinách, kde nacházejí inspirativní napětí, ale i klid a harmonii

Světová premiéra v Miláně

Váza Abyss zažila premiéru v mece světového designu, v Miláně, během dubna. V rámci Milano Design Week ji značka Moser uvedla v prostorách galerie známé italské sběratelky a kurátorky Rossany Orlandi. Ta na základě prvotních návrhů projevila zájem uvést Abyss právě ve své galerii. Akvamarínová váza představující průnik pod mořskou hladinou pak zaujala v Miláně mnohé milovníky designu.

  • autor: Moser *
  • publikováno: * 30. 5. 2023
  • zdroj: * Tisková zpráva

Klíčová slova:

sklo váza sklárna

Mohlo by vás zajímat

Generální partner
Hlavní partneři