ATELIER KUNC architects navrhl nové kanceláře společnosti Deloitte na pražském Žižkově

Pátek, 27. Září 2019 - 0:12
| Napsal: | Zdroj: Autorská zpráva

Na pražském Žižkově, přímo nad Hlavním nádražím, vznikl nový administrativní komplex Churchill offices podle návrhu studia Jakuba Ciglera. Na jaře byla dokončena první etapa projektu, budova Churchill I - téměř celou ji obsadila společnost Deloitte pro potřeby svého pražského sídla. Interiéry na ploše přes 12 000 metrů čtverečních navrhlo na míru Deloittu studio ATELIER KUNC architects. V každém patře vznikl centrální hub s kavárnou a výhledem, otevřenému coworkingovému prostoru pak vévodí točité schodiště.

Kanceláře společnosti Deloitte, ATELIER KUNC architects © Peter Fabo
Fotoalbum: 
Katalogový list: 
Autor Michal Kunc, Michal Matějíček, Lucie Eisová, Miroslava Fiedlerová
Ateliér Atelier Kunc Architects
Světadíl Evropa
Země Česká republika
Město Praha 3 - Vinohrady
Datum projektu 2017
Datum realizace 2019
Užitná plocha 12 500.00m2
Poznámka

Spolupráce: MCM architects (Londýn)

Společnost Deloitte přestěhovala své pražské sídlo do nových kanceláří v projektu Churchill. Jedinečné interiéry v nejvyšším standardu provedení navrhli architekti Michal Kunc, Michal Matějíček, Miroslava Fiedlerová a Lucie Eisová z ATELIER KUNC architects. Developerem projektu byla společnost Penta, která situovala budovu Churchill mezi Hlavním nádražím a Vysokou školou ekonomickou. Společnost Deloitte obsadila v budově přes 12 500 m2, tedy více než 80 % celkové pronajímatelné plochy budovy. 

Ve výběrovém řízení s mezinárodní účastí zvítězil koncept ATELIER KUNC architects. Studio intenzivně pracovalo na tomto projektu až do jara letošního roku. Výsledkem je interiér plný světla, přírodních materiálů a přátelského prostředí pro zaměstnance, ale i partnery Deloitte. Na střeše je pak z terasy neopakovatelný výhled na pražské panorama včetně Hradčan. Při projektování nových kanceláří architekti i realizační tým vycházel z průzkumu mezi zaměstnanci i zkušeností zahraničních kolegů.  

Nový koncept kanceláří akcentuje spolupráci, kreativitu a flexibilitu. Větší důraz klade i na „wellbeing“ zaměstnanců, v kancelářích je například vlastní posilovna nebo střešní terasa s výhledem na Pražský hrad. Kancelářská část (budova I a II) a nový bytový dům jsou poslední fází projektu Churchill, která navazuje na předchozí výstavbu pěti rezidenčních budov. Součástí projektu je i stavba podchodu, který umožní pěší propojení Hlavního nádraží, náměstí Winstona Churchilla a VŠE a zpřístupní stanici metra C přímo ze Žižkova a Vinohrad. 

Architektonický koncept interiérů

Kancelářský prostor navrhlo studio ATELIER KUNC architects jako obytnou krajinu – pohodlný a příjemný interiér, který stírá rozdíl mezi klasickým pracovním prostředím a pocitem domácí pohody. Architektonický koncept je postaven na fenoménu HUBů. Každé patro má svůj střed, svůj vlastní HUB s kavárnou a výhledem. 

Přízemí je koncipováno tak, aby byl maximálně využitý potenciál bohatě proskleného atria s návazností na venkovní pobytovou a relaxační terasu. Highlightem atria je Deloitte kavárna, která slouží jak pro klienty, tak pro zaměstnance firmy. Spolu s klientskou částí na kavárnu navazují i trainingové a konferenční prostory. 

Zcela novým prvkem pro Deloitte je coworkingová zóna, která plní všechny projektové a prezentační potřeby firmy. Coworking je navržen tak, aby splňoval maximální prostorovou variabilitu pro interní i externí projekty. Důležitým interiérovým prvkem je točité designové schodiště, které prostorově propojuje přízemí atria a vstupní haly s coworkingovým patrem. 

Pět pater nad atriem slouží pouze pro zaměstnance Deloitte. Všechna jsou propojena otevřeným designovým schodištěm, které spolu s atriem zlepšují celkovou komunikaci a transparentnost napříč celou firmou. 

Hlavní komunikačním a sociálním prvkem interiéru je HUB – kavárna s neformálním sezením. Na každý HUB navazují projektové místnosti včetně provozního zázemí. Díky centrální poloze HUBu v rámci celého patra je to oblíbené místo k formálnímu i neformálnímu setkávání. Jednotlivé HUBy enormně zvyšují efektivitu celé firmy. 

Protikladem k rušnému HUBu jsou prostorově oddělené semi-openspace zálivy, určené pro standardní pracovní úkony jednotlivých „core“ týmů.  Výjimečnost posledního patra s benefitem velké terasy slouží pro zaměstnanecké i klientské eventy. Specifikem v návrhu kanceláří byl i důraz firmy Deloitte na maximální hospodárnost a ekologickou stránku projektu. To se například projevilo v požadavku na opětovné využití stávajícího kvalitního pracovního nábytku, což ovlivnilo celkové uspořádání openspace prostoru. 

Architektem správně připravený spaceplan tak ušetřil významné finanční prostředky. Pokud budete spolupracovat s architektem, vždy vybírejte studio, které už má konkrétní zkušenosti s realizací kanceláří. Zcela zásadní jsou velkoobjemové kanceláře, protože jen na větších projektech se architekt naučí jak pracovat správně s prostorem.