Bod architekti obnovili obecní hospodu s kulturním sálem v Máslovicích

Pondělí, 6. Srpen 2018 - 0:16
| Napsal: | Zdroj: Autorská zpráva

Dlouho chátrající vyhořelé prostory bývalého autoservisu na návsi malé středočeské obce Máslovice prošly kompletní proměnou. Bod architekti objekt přestavěli na obecní hospodu s multifunkčním sálem, kde může obec pořádat různé kulturní a společenské akce - přesně takový prostor totiž Máslovicím dodnes chyběl. Díky svému umístění na návsi navíc obec s třistapadesáti obyvateli získala pravé centrum každodenního života.

Rekonstrukce hospody se sálem v Máslovicích, Bod Architekti © Jiří Straka
Fotoalbum: 
Katalogový list: 
Autor Vojtěch Sosna, Jakub Straka, Jáchym Svoboda
Ateliér bod architekti
Světadíl Evropa
Země Česká republika
Město Máslovice
Datum realizace 2018
Užitná plocha 421.00m2
Zastavěná plocha 399.00m2
Plocha pozemku 1 031.00m2

V roce 2014 se malá obec nedaleko Prahy Máslovice rozhodla vypsat architektonickou soutěž na rekonstrukci chátrající vyhořelé stavby na návsi, kde naposledy sídlil autoservis, ale kdysi zde bývala hospoda. Přestože v Máslovicích již jedna hospoda byla, nebylo kde pořádat kulturní a sportovní akce pro místní obyvatele.

Objekt ve kterém se nyní hospoda s víceúčelovým sálem nachází se zdál být optimální. Budova stojí na návsi v centru obce. Tato poloha je pro dům takového společenského významu správná. Objekt vytváří společně se sousedním domem současné hospody jeden související celek, který je obklopen návsí. Posílení propojení hospody a návsi je klíčové, zejména zvážíme-li děje konané v hospodě a v sále a jejich význam pro společenský život obce.

Původní podoba objektu byla výsledkem mnohaletého přistavování a přestavování objektu, které nakonec vedlo k prostorové srostlici a dispozičnímu bludišti. Toto nepřehledné řešení měníme ve snadno pochopitelné dispoziční schéma kříže. Objekt je rozčleněn na dva trakty. Trakt obslužný, který je situován ke dvorku a trakt obsluhovaný bezprostředně navazující na náves v celé délce východní fasády.

Hlavní vstup do domu je z návsi a vedlejší podružný vstup ze dvorku. Na hlavní vstup navazuje chodba – osa, na kterou se pojí všechny provozy a vertikální komunikace. Vpravo se nachází lokál, vlevo sál, ty jsou odděleny od chodby velkými dvoukřídlími dřevěnými dveřmi, které se v případě konání větší akce dají otevřít do kolmé polohy, protilehlá křídla do sebe zapadají a dveře tak slouží pro oddělení zádveří a zbytku chodby a vzniká jeden velký propojený prostor sálu a hospody.

Samotný sál je možné otevřít směrem do vydlážděné návsi třemi velkými francouzskými okny. Získáváme tak další plochu využitelnou pro dění uvnitř a život uvnitř se tak organicky propojuje i s venkovními prostory před hospodou.