Studio německého fotografa tvoří oddělené betonové hmoty s atriovými zahradami

Středa, 8. Listopad 2017 - 1:09
| Napsal: | Zdroj: Riba Awards

Na komplikované úzké parcele si německý fotograf žijící v Londýně nechal postavit vlastní studio, které sestává ze třech betonových hmot, které rozdělují zahradní atria. Projekt od lokálních architektů 6a architects získal od Královského institutu britských architektů titul Nejlepší londýnská budova roku 2017 a nominaci na Stirlingovu cenu.

Fotografické studio Jürgena Tellera, 6a architects © Johan Dehlin
Fotoalbum: 
Katalogový list: 
Ateliér 6a architects, Dan Pearson Studio
Světadíl Evropa
Země Velká Británie
Město Londýn
Datum realizace 2016
Zastavěná plocha 505.00m2
Materiál

Šedesát metrů dlouhá parcela v západním Londýně je z obou delších stran uzavřena stávajícími domy. Pro potřeby studia známého módího fotografa Jürgena Tellera ovšem bylo potřeba zajistit dostatečný přísun slunečního světla dovnitř dispozic. Londýnští architekti proto navrhli trojici oddělených domů-kostek, mezi kterými se nacházejí dvě otevřené zahrady. Ty mají připomínat zahrady volně vyrůstající ze zapadlých koutů města, tak jak je představuje kniha London's Natural History anglického přírodovědce R.S.R. Fittera. V zahradách studia proto z rozbitých betonových desek vyrůstají opadavé stromy a popínavé rostliny.

Průčelí fasády směřující do ulice narušují pouze dřevěné vstupní dveře a rozměrné okno v úrovni prvního patra, za nímž se nachází kancelář a archiv. Ze vstupní haly vede přístup do dlouhé chodby vedoucí přes celou délku pozemku, která propojuje všechny jednotlivé domy i zahrady.

Fotografické studio zabírá celou prostřední hmotu, která má zároveň největší přísun slunečního světla – kromě velkého světlíku ji totiž osvětlují také rozměrná okna na obou koncích stavby s průhledem do sousedních zahrad. V celém prostoru studia najdeme pouze zavěšené skladovací prostory, které místnost zintimňují. Sklady jsou přístupné po dvojici schodišť opatřených jemným mosazným zábradlím. Mosazné detaily se obejvují i na dalších místech studia.

V přízemí poslední hmoty se nachází kuchyň a sauna, zatímco horní část slouží jóga studiu, které je opět osvětleno ze stropu. Všem třem objemům jednoznačně vládne beton, který je ovšem využit v několika formách: jako přiznané betonové tvárnice, lité betonové podlahy nebo jako pohledový beton, který díky dřevěnému bednění získal jemnou strukturu.  

Projekt byl nominován na Stirlingovu cenu za rok 2017 spolu s bytovým domem Barets Grovenovým křídlem Britského muzeazrekonstruovanou loděnicí a univerzitním kampusem. Cenu získala citlivá obnova stoletého mola na pobřeží města Hastings. 

Barevný svět architektury.

Diskuse: