Architektura / industriální a technické stavby

Pozorovací věž, která nabízí pohled na Brighton z nové perspektivy

Budova British Airways i360 je nejvyšší pohyblivou pozorovací věží na světě. Porota letošní ceny RIBA na ní ocenila hlavně celkové nevšední pojetí věže a dokonalou spoluprací mezi architektem a inženýrem.

EARCH.CZ , 5. 9. 2017

Porota soutěže Riba South East Award ocenila hlavně výzkum, který stojí za nevšedním tvarem pozorovací věže: totiž konstrukce dvojitě zakřiveného elipsoidu. Vedle toho je věž nejužší na světě - poměr výška ku šířce zde činí 40:1.

Nakonec měla porota také pocit, že v designu pozorovací věže je něco radostného; něco, co kolemjdoucí zaujme a potěší. 

Budova využívá nejnovější technologie a materiály. Bylo zábavné ze země sledovat, jak se osmdesátitunová „bublina“ dostává do výšky. To se povedlo díky strukturované logistice: kusy celé této části se na člunu a navijákem dostávaly do výšky.

V této pozorovací části je zábava trávit čas s tím, že se můžete svobodně procházet, sedět nebo stát a užívat si do okolí rozprostírajících se výhledů. Je třeba upozornit na to, že design věže je spíše univerzálním – není přímo přizpůsoben pro Brighton. Na druhou stranu je ale Brighton bohatý na různorodé architektonické dědictví, tvoří tak vhodnou lokaci pro umístění věžě i360.

Právě koncepční řešení a inovace v designu jsou důvodem, proč byla budova British Airwaves odměněna cenou RIBA.

Věž totiž také usiluje o to, aby svým designem „zvala“ návštěvníky dovnitř a nabídla jim nový pohled na město, prostě na něco známého z jiné perspektivy.

  • autor: EARCH.CZ *
  • publikováno: * 5. 9. 2017
  • zdroj: * RIBA Awards 2017

Mohlo by vás zajímat

Generální partner
Hlavní partneři