Designérka Aneta Vičánková na svých dvou pražských realizacích popisuje přístup k návrhu interiérů Foto: Robert Žákovič
Architektura / interiér

Pražské byty navržené designérkou Anetou Vičánkovou nezapomínají na osobnost svých majitelů

Interiérová designérka Aneta Vičánková a její studio Prostor Interiors navrhuje byty tak, aby se v nich její klienti cítili dobře. Proč je ke každému projektu potřeba přistupovat individuálně? Co je jejím snem v designérské profesi? A jaké materiály v interiérech preferuje?

EARCH.CZ , 5. 4. 2023

Aneta Vičánková založila studio interiérového designu Prostor Interiors před třemi lety. Za tu dobu v něm navrhli množství domovů, které nezapomínají na potřeby těch, kteří v nich bydlí. Jednou z  ukázek jejich práce je byt v Oldřichově ulici, jehož interiér byl navržen pro mladou dvojici. Byt 2+kk o rozloze 45 m² se nachází v činžovním domě, který zrekonstruoval developer. „Dům zrenovoval velmi vkusně a se smyslem pro detail. V bytě jsou zachovány původní klenby a v základu byl byt vybaven dřevěnou podlahou a decentní bílou koupelnou,“ popisuje výchozí situaci Aneta Vičánková.

Současný vzhled bytu je vlastním dílem studia Prostor Interiors. Při realizaci došlo k dispozičním změnám i ke kompletnímu vybavení pokojů. „Kuchyni jsme přesunuli do původní obývací části, čímž jsme mohli ke kuchyni přidat kuchyňský ostrůvek, který poskytuje více pracovní i úložné plochy, ale nebrání tak průchodu. Tato změna si vyžádala přesun instalací, ale dalším benefitem je, že ostrov nabízí více místa k sezení pro společné večeře s přáteli. Přidali jsme také úložný prostor v ložnici kolem postele a pracovní místo pod oknem,“ říká Aneta Vičánková.

Dle zadání měl byt působit něžně, v interiérech se proto uplatňují především odstíny béžové a zlaté doplňky. Ty našly v podobě baterie a úchytek místo i ve světlé kuchyni, jejíž pracovní deska je z tvrzeného kamene TechniStone® v designu Noble Supreme White.

Aneta Vičánková uvádí, že ve svých realizacích ráda používá přírodní materiály. Dřevěné povrchy našly své místo například v interiéru bytu ve Frýdlantské ulici v Praze, jehož vybavení je podobně jako v Oldřichově laděné do zemitých tónů.

Popsala byste nám své začátky v interiérovém designu? Jak dlouho pracujete pro designové studio Prostor Interiors?

Aneta Vičánková: Profesionálně se interiérovým designem zabývám již osm let. Začínala jsem jako designérka v interiérových studiích, kde jsem se naučila řešit nejen vizuální stránku produktu, ale také vlastnosti materiálů, funkčnost a následnou výrobu. Po těchto zkušenostech jsem začala s vlastními realizacemi v rámci svého studia Prostor Interiors, které jsem založila před třemi lety. Nyní se zabývám kompletními realizacemi interiérů od zajištění stavebních úprav přes veškeré vybavení až po konečné předání interiéru.

Foto: Jednou z realizací Anety Vičánkové je byt pro mladou dvojici v Oldřichově ulici v Praze

Máte nějaké sny, které se chystáte v oblasti interiérového designu uskutečnit?

Pracuji nyní na projektu, který by měl lidi vést více k nadčasovosti, udržitelnosti a zdraví v jejich interiérech. Tak aby nepodléhali vlivům trendů, zaměřili se na kvalitní výrobky s dlouhou životností a více než na design mysleli například na kvalitu matrací nebo správnou volbu osvětlení a žárovek.

Kde čerpáte inspiraci? Sledujete práci světových osobností v interiérovém designu?

Inspiruji se především na cestách, přesto se snažím ke každému projektu přistupovat individuálně. Tvořím především jednoduché, minimalistické interiéry. Když je pak majitelé doplní o své věci, které mají rádi, vznikne tak jejich osobitý interiér.

Máte nějaké motto/zásadu, kterou při své práci uplatňujete?

I přesto, že má každý designér svůj vlastní styl a představu o výsledku, jde především o přání klientů. Je potřeba respektovat, co se klientovi líbí a v čem se on sám cítí dobře.

Na jaké materiály nedáte dopustit?

Preferuji přírodní materiály. Dřevo dodává interiéru příjemnou atmosféru a přinese do něj kus přírody. Kámen zaručuje eleganci a dlouhou životnost.

Foto: Designérka ráda pracuje s přírodními materiály jako je kámen a dřevo. TechniStone® pro ni představuje kvalitní, odolný a dobře kombinovatelný materiál.

Jak byste ohodnotila materiál TechniStone® v porovnání s dalšími materiály, které se používají pro kuchyňské desky?

Kromě toho, že je TechniStone® velice kvalitní, odolný a nenasákavý materiál, má dle mého názoru jednu velkou výhodu, a to je možnost upevnění zápustného dřezu pod pracovní desku. Při úklidu pracovní plochy se tak setřou veškeré nečistoty rovnou do dřezu. V místě, kde je dřez napojený na pracovní desku, nedochází k usazování nečistot, plísní a bakterií, jako je tomu u klasických pracovních desek a dřezů s horní montáží. Další výhodou jsou vyfrézované drážky se spádem do dřezu. Ty nahradí odkapovou část dřezu bez ztráty pracovní plochy, což ocení hlavně majitelé menších kuchyní.

Je pro vás nabídka počtu designů TechniStone® dostačující? Který vás nejvíce zaujal?

Nabídka dekorů TechniStone® je široká a lze jej kombinovat s různými barvami i dřevodekory. Mezi mé oblíbené dekory patří například Noble Troya, který jsem použila v poslední realizaci bytu na Frýdlantské. Kombinovala jsem ho s bílou, kašmírovou a s lanýžovo-hnědým dubem. Přestože se zde potkávají různé materiály, barvy a textury, vše do sebe tón v tónu zapadá.

  • Autoři: Aneta Vičánková
  • Ateliér: Prostor Interiors
  • Země: Česká republika
  • Město: Praha
  • Informace o produktech: TechniStone® Noble Supreme White, Noble Troya
  • autor: EARCH.CZ *
  • publikováno: * 5. 4. 2023
  • zdroj: * Reklamní sdělení

Mohlo by vás zajímat

Generální partner
Hlavní partneři