Novinky a názory / zprávy

Na Vltavské se rozezní hudba. Festival představí koncerty, výstavu i světelnou instalaci v lokalitě budoucí filharmonie

V rámci festivalu proběhnou koncerty, výstava i světelné instalace Foto: BIG

Od 19. do 22. 5. proběhne v okolí metra Vltavská Festival Vltavské filharmonie, nového hudebního centra, které navrhne dánské studio BIG, v čele s architektem Bjarke Ingelsem. Během prodlouženého víkendu oživí lokalitu koncerty, komentované procházky, parkour show i světelná instalace. K vidění bude také venkovní výstava, která seznámí návštěvníky s podobou Vltavské filharmonie. Její vítězný návrh byl vyhlášen v úterý 17. 5. v rámci mezinárodní architektonické soutěže v Centru architektury a městského plánování (CAMP).

Institut plánování a rozvoje hl. m. Prahy , 19. 5. 2022

Festival Vltavské filharmonie představí budoucí podobu lokality v okolí stanice metra Vltavská. V rámci čtyř zastavení bude prezentována samotná architektonická soutěž, vítězný návrh budovy filharmonie od studia BIG, proměna lokality a nová obytná čtvrť Bubny-Zátory. Místo ožije i díky koncertům, hned první den na místě zahraje například Klára Vytisková, Komorní orchestr FOK a večer uzavře Dan Bárta & Robert Balzar Trio.

„Samotné okolí Vltavské je nyní neutěšeným místem, které k návštěvě příliš neláká. To se změní s novou budovou Vltavské filharmonie. Místo bude žít od řeky až po střechu – terasy filharmonie budou veřejně přístupné přímo z přilehlého náměstí, a tak si budovu bude moct užít opravdu každý, i ten, kdo není fanouškem vážné hudby. Festival Vltavské filharmonie místo oživí a návštěvníci se tak mohou těšit na koncerty, komentované prohlídky a výstavu,“ říká Zdeněk Hřib, primátor hl. města.

Blíže prozkoumat okolí Vltavské umožní zájemcům komentované procházky, které zaštítí Institut plánování a rozvoje hlavního města Prahy (IPR) spolu s organizací Pragulic, která ukazuje Prahu očima lidí bez domova. Vycházky budou probíhat v rámci celého víkendu, stejně jako světelná instalace Jana Slaniny či outdoorové show.

„Ruku v ruce s výstavbou filharmonie plánujeme i přestavbu tohoto dopravního uzlu, který se nebojím nazvat v dnešní podobě vředem města, který nemá v metropoli co dělat. Pojďme se alespoň na chvilku prostřednictvím hudby a vizualizací budoucí Vltavské filharmonie přenést o pár let dopředu, kdy nám tu bude hezky pořád. Díky Festivalu Vltavské filharmonie můžeme oživit alespoň krátkodobě tuto zanedbanou lokalitu. Celý projekt pak otevře toto území nejenom milovníkům hudby, ale i široké veřejnosti. Vítězný návrh studia BIG totiž pracuje s budovou jako veřejným prostorem, kde může každý trávit volný čas,” dodává Petr Hlaváček, I. náměstek primátora.

Foto: Vítězný návrh vnímá budovu jako veřejný prostor, kde může trávit čas každý

„Praha 7 již osm let pracuje na tom, aby komunisty zdecimovaná Vltavská byla přívětivějším místem nejen v budoucnu, ale už nyní. Nedávno se Haně Třeštíkové podařilo ve spolupráci se skejtovou komunitou změnit část zanedbaných podchodů v atraktivní městský prostor. Vltavská filharmonie pak bude definitivním návratem celého zjizveného území do vstřícného veřejného prostoru moderní Prahy,” dodává starosta Jan Čižinský.

Od 19. 5. do 27. 5. bude v blízkosti tramvajové zastávky Vltavská umístěn také informační kontejner IPR, ve kterém občané získají odpovědi na konkrétní dotazy týkající se vítězného návrhu budovy a jejího bezprostředního okolí.

„Celý program Festivalu myslí i na místní občany, kromě toho, že zde vystoupí Základní umělecká škola z Prahy 7 či lokální parkouristé, chceme zapojit veřejnost i v rámci našeho informačního kontejneru nebo komentovaných vycházek. V létě pak na Festival naváže výstava Vltavské filharmonie v CAMPu,” říká Ondřej Boháč, ředitel IPR.

Foto: Projekt zahrnuje nejen filharmonii, ale i proměnu okolního prostředí s souvislosti s dopravní situací

Program festivalu vznikl ve spolupráci s Nerudným festem:

čtvrtek 19. 5.

  • 15:00 - ZUŠ Praha 7
  • 16:00 - Pražská konzervatoř
  • 17:00 - Aiko
  • 17:45 - Parkour show
  • 18:00 - Představení výsledků architektonické soutěže 18:20 - Komorní orchestr FOK
  • 19:30 - Klára Vytisková
  • 21:00 - Dan Bárta & Robert Balzar Trio
  • 12:00 - 22:00 - Pop-up kavárna Žlutý Karavan
  • 16:30 - Vltavská pohledem architektů IPR (procházka)
  • 19:10 - Vltavská pohledem Pana Václava a Pragulic (procházka)

CELÝ DEN – Světelná instalace (Jan Slanina)

CELÝ DEN – GRAFFNECK Výtvarná intervence

pátek 20. 5.

  • 15:00 - Petr & Farhia 17:00 - S.V.A. Trio 19:00 - St. Jakob
  • 12:00 - 22:00 - Pop-up kavárna Žlutý Karavan

 

CELÝ DEN – Světelná instalace (Jan Slanina)

sobota 21. 5.

  • 15:00 - Nikki Madi 17:00 - Johni
  • 12:00 - 22:00 - Pop-up kavárna Žlutý Karavan
  • 15:00 - 22:00 - BMX a skate contest (Trick & Truck)
  • 16:00 - Vltavská pohledem architektů IPR (procházka)

CELÝ DEN – Světelná instalace (Jan Slanina) 

neděle 22. 5.

  • 18:00 - DJ, Glory Affairs
  • 12:00 - 22:00 - Pop-up kavárna Žlutý Karavan
  • 17:00 - Vltavská pohledem Pana Václava a Pragulic (procházka)

CELÝ DEN – Světelná instalace (Jan Slanina)

Klíčová slova:

vltavská filharmonie

Mohlo by vás zajímat

Generální partner
Hlavní partneři