Novinky a názory / zprávy

Zlín Design Week představil unikátní CITY moduly KOMA

Zlín znovu po roce ožil nápaditým designem, který kromě galerií zasáhl i veřejný prostor města. Pořadatelé z řad studentů Univerzity Tomáše Bati ve Zlíně navázali na vydařený premiérový ročník festivalu Zlín Design Week (ZDW) a letos akci posunuli zase o kus dál.

EARCH.CZ , 4. 5. 2016

Týdenní festival z přelomu dubna a května 2016 se opět odehrával pod taktovkou studentů Fakulty multimediálních komunikací UTB ve Zlíně a nabídl množství různorodých akcí. Na šestnácti místech ve Zlíně se postupně odehrálo několik výstav, bylo možné navštívit prezentace desítek značek, na 12 inspirativních řečníků vystoupilo v rámci Konference design & marketing, v Kongresovém centru byly předány ceny Talent designu 2016 v celkem pěti kategoriích a na party bylo možné zajít až pětkrát. KOMA Modular byla generálním partnerem celého festivalu, kam dodala 25 CITY modulů a osobitý dvoupodlažní objekt Lighthouse. Díky tomu se ZDW naplno prosadil také ve veřejném prostoru.

Samotné CITY moduly byly k nalezení na třech místech – jedním z nich bylo náměstí Míru, zbylé byly rozmístěny v působivém areálu bývalých baťovských továren, konkrétně před 64. budovou a na parkovišti před 34. budovou (kde byl vystavován také KOMA Lighthouse). Kromě skutečného světa se akce prezentovala také v online prostředí, a to zejména pod označením #ZlinDW.

Ačkoliv se mohlo zdát, že KOMA CITY moduly díky své velikosti primárně nepatří k vystavovaným designovým předmětům, opak byl pravdou. Nejenže nabízely útočiště daným výrobkům, díky svému vzhledu se přirozeně zařadily po jejich bok. Ve svých útrobách ukazovaly Zlíňanům i návštěvníkům produkty předních designových firem, ale také nabídly výstavu o technologických meznících snímání obrazu.

Druhý ročník festivalu nabídl také premiéru jedinečného projektu KOMA Lighthouse. Na vývoji a dodávce tohoto „majákového domu‟ společnost spolupracovala s firmou Jánošík (výplně otvorů), ELKOV (svítidla) V-PLAST (podlahoviny) a TON (interiérový mobiliář). O jeho potenciálu svědčí také zájem, který originální „dům‟ vyvolal. Letos tak bude k vidění například na letním Zlínském filmovém festivalu nebo v říjnu na Designbloku v Praze.

CITY moduly KOMA jsou unikátní svým patentovaným tvarem lichoběžníkového hranolu, který ukazuje, že modul nemusí být jen obyčejný kvádr. A jak to ukazuje! Svým tvarem a variabilitou umožňuje vytvoření umělecky atraktivních sestav, působivý je však i sám o sobě. Právě díky jednoduché změně základní geometrie, symetrickému zešikmení obou kratších stran modulu, vzniká zcela nový a svébytný produkt. Ten již není vnímán jako „obyčejný kontejner‟, ale jako designový městský mobiliář, vhodný třeba pro doplnění drobné městské architektury. Nemusí se přitom jednat jen o dočasné záležitosti, CITY moduly najdou uplatnění i jako trvalá součást městského prostředí.

Architektura a design je pro společnost KOMA klíčovým faktorem, bez něhož by výsledné modulární stavby neměly onu současnou přidanou hodnotu. Umístěním takové stavby do veřejného prostoru vzniká příjemnější prostředí, které má potenciál k sobě přitáhnout větší množství lidí. A samotný Zlín Design Week je toho důkazem – nebýt CITY modulů, úspěch akce by zjevně nebyl takový, jaký byl, a to jak ze strany médií, tak ze strany návštěvníků. Na poli modulární architektury, která je navíc zahalena do velmi slušivého kabátu, je totiž KOMA z hlediska konkurence v České republice osamocena. Žádná z českých firem nedokáže nabídnout to, co ona.

I po zbytek letošního roku bude KOMA pokračovat v podpoře podobných kulturních akcí po celé České republice. Nepromeškejte tuto příležitost a přesvědčte se o unikátnosti CITY modulů na vlastní oči, odměnou vám bude třeba zážitek krásnějšího veřejného prostoru.

  • autor: EARCH.CZ *
  • publikováno: * 4. 5. 2016
  • zdroj: * Tisková zpráva

Mohlo by vás zajímat

Generální partner
Hlavní partneři