Modulární vzdělávací centrum v Austrálii

Pondělí, 24. Listopad 2014 - 0:00
| Napsal:

Stále populárnější modulární architektura nachází uplatnění v širokém spektru funkcí. Projekt zdravotnického vzdělávacího centra v Austrálii, jež ze soustavy modulů vytváří kompaktní celek, který je navíc doplněný designovým hliníkovým obkladem, představuje moderní plnohodnotné zázemí pro potřeby studentů i lékařů.

MODSCAPE. - Centrum lékařského a zdravotnického vzdělávání Wantirna - foto © Chris Daile
Fotoalbum: 
MODSCAPE. - Centrum lékařského a zdravotnického vzdělávání Wantirna - foto © Chris Daile
MODSCAPE. - Centrum lékařského a zdravotnického vzdělávání Wantirna - foto © Chris Daile
MODSCAPE. - Centrum lékařského a zdravotnického vzdělávání Wantirna - foto © Chris Daile
MODSCAPE. - Centrum lékařského a zdravotnického vzdělávání Wantirna - foto © Chris Daile
MODSCAPE. - Centrum lékařského a zdravotnického vzdělávání Wantirna - foto © Chris Daile
MODSCAPE. - Centrum lékařského a zdravotnického vzdělávání Wantirna - foto © Chris Daile
MODSCAPE. - Centrum lékařského a zdravotnického vzdělávání Wantirna - foto © Chris Daile
MODSCAPE. - Centrum lékařského a zdravotnického vzdělávání Wantirna - půdorys
Katalogový list: 
Ateliér MODSCAPE.
Světadíl Austrálie
Země Austrálie
Město Wantirna-VIC
Datum realizace 2014
Užitná plocha 418.00m2

Centrum lékařského a zdravotnického vzdělávání Wantirna vzniklo jako společný projekt společnosti Eastern Health a australských univerzit Deakin a Monash s cílem vytvořit inspirativní prostředí, které bude oporou lékařů, zdravotnického personálu a dalších profesí spojených se zdravotnictvím na východním předměstí Melbourne.

Záměrem společnosti Modscape, která na projektu úzce spolupracovala s Eastern Health, bylo vytvořit zcela nový vzdělávací prostor, který rozšíří a bude navazovat na stávající posluchárny a učebny, aby vyšel vstříc stále vzrůstajícím požadavkům Centra lékařského a zdravotnického vzdělávání Wantirna.

Celá stavba je tvořená 7 propojenými moduly o celkové ploše 418 m2. Tyto moduly jsou propojené nejen vzájemně, ale i s budovou nemocnice, a to prostřednictvím středového koridoru. V nové přístavbě se nachází zasedací sály s posluchárnami, učebny pro pořádání seminářů spolu s příslušným hygienickým a technickým zázemím.

Díky tomu, že je nový objekt vzdělávacího centra předsazen před hlavní vstup do nemocnice, vytváří tak vlastně její čelní fasádu. Architekti se rozhodli akcentovat fasádu stávající nemocnice a spojovacího koridoru. Tím je dosaženo vizuálního sjednocení budovy nemocnice s nově vzniklým vzdělávacím centrem. Fasáda nové budovy, sestavené z modulů, zaujme rastrem kvádrů z hliníkových obkladových desek Vitrabond. Ty vytvářejí trojrozměrný reliéf, doplněný barevnými pruhy, jež ctí barevnost nemocniční fasády. Tato prostorová struktura je dynamicky přeťata horizontální zapuštěnou linií v úrovni nadpraží oken. Tento striktně pravoúhlý rastr kontrastuje s fasádou hlavní budovy nemocnice, jež tvoří organicky pojednaná lehce zvlněná fasáda.

Článek vznikl za podpory společnosti KOMA MODULAR s. r. o.