Architektura / občanské stavby

Dostavba školy v Pákistánu

Tento školní projekt v malé vesnici Jar Maulwi, 35 km severozápadně od Láhauru, je rozšířením stávající školy Tipu Sultan Merkez, která již více než deset let poskytuje vzdělání venkovským dívkám z chdších poměrů. Pro svůj velký přínos komunitě byl projekt vybrán jako regionální vítěz Holcim Awards pro Asii a Pacifik.

EARCH.CZ , 29. 11. 2013

Nová dvoupatrová budova bude poskytovat sedm nových učeben. Budova je ve výstavbě od poloviny roku 2012 a je vyrobena z místních surovin. Struktura je rozdělena do dvou kompaktních částí spojených lehkou galerií. Tak dochází ke zmírnění rizika poškození při zemětřesení.

Rozšíření Tipu Sultan Merkez (TSM) je v současné době ve výstavbě. Struktura nové školy ukazuje efektivní kombinaci tradičních stavebních metod ve spojení s praktickým a vědomým uplatňováním nových technologií. To hraje roli při vytváření jedinečné místní architektury, kterou je možné uplatnit i na dalších lokalitách, zejména v méně rozvinutých zemích.

Tradiční stavební technologie byly vylepšeny díky chytrému použití moderních technologií

Škola je navržena Ziegert | Roswag | Seiler Architekten Ingenieure z Německa a stavěna místními řemeslníky za použití hlíny a bambusu. Návrh respektuje tradiční stavební tradice, ale zároveň by měl reprezentovat moderní pákistánskou architekturu z hlíny. Kromě ekologických a ekonomických kritérií byly důležité také sociální aspekty, jako je vytvoření místní identity.

Stavba je naplánovaná a rozvržená tak, aby na ní mohli pracovat místní řemeslníci. To by mělo pomoci vytvoření pozitivní vazby ke škole a podpořit místní komunitu. Prací na budově, při které se zároveň učí nové technologie výstavby, zároveň získávají cenné zkušenosti pro lepší budoucí uplatnění. To je v rozvojových zemích velmi důležité. V dlouhodobém horizontu plánuje Tipu Sultan Merkez rozšířit odborné vzdělávání a stát se kontaktním partnerem v oblasti stavebních projektů s využitím těchto technik.

Ziegert | Roswag | Seiler Architekten Ingenieure již obdrželi cenu Aga Khan Award for Architecture pro školní projekt v Bangladéši, v Mosambiku byli schopni, spolu s nadací Aga Khan, realizovat jedenáct škol, dohromady v současné době plánují kulturní centrum v Ghaně a zdravotní středisko v Etiopii. Podobné projekty tak snad budou vznikat i nadále.

Další informace o soutěži HolcimAwards najdete ZDE, nebo na Facebooku.

Přihlásit svůj projekt do soutěže můžete na stránkách HolcimAwards.

Klíčová slova:

Holcim Awards Asie

Mohlo by vás zajímat

Generální partner
Hlavní partneři