Architektura / industriální a technické stavby

Modulární přístavní terminál v Hamburku | RHW Architekten

Návrh nového přístavního terminálu od Renner Hainke Wirth Architekten byl ovlivněn dvěma typickými elementy námořnického řemesla pro nový, dočasný, přístavní terminál: tradičním nákladním kontejnerem a velkou bílou plachtou jako symbolem elegance, luxusu a hravého života.

EARCH.CZ , 4. 6. 2010

Foto: eArch

Jednolitost, jakou terminál působí, pramení z kombinace hrubého trupu postaveného z kontejnerových komponentů a z odvážně navržené samonosné střechy otočené směrem k městu.

 

Široce otevřené průčelí působí dojmem “okna do města”, směřuje pohledy přijíždějících pasažérů na město a na nejznámější Hamburský kostel svatého Michala.

Zvenku Vaši pozornost upoutá jakoby vznášející se osvětlená střecha, zatímco při vstupu návštěvníky zaujme velikost vnitřního prostoru, výhled na řeku Labe a na ní se pohupující lodě.

Krajina

Charakteristickým je pro tuto část přístavu rozsáhlý betonový povrch. Aby byl tento prostor výrazněji definován, je zapotřebí nějaké další struktury. Tu vytvořily vertikálně postavené kontejnery, pokryté průsvitnou fólií, jejíž třpytivost oživí v noci atmosféru této části přístavu. “Majáky” zvýší přitažlivost přístavního města a zároveň pomohou zaplnit jinak rozsáhlý a nezajímavý prostor. Parkovací plochy a autobusová stanice budou do něj integrovány.

Kontejnerové věže umožní tematické spojení s navrhovaným golfovým hřištěm, které dodá místu tolik potřebnou zeleň.

Cirkulace – přístup

Pro hosty, kteří přjíždějí autem, je hlavní vstup do terminálu situován na straně otočené k městu, která je chráněna proti rozmarům počasí. Hosté přijíždějící lodí vstoupí do budovy ze závětrné východní strany. Další vstupy jsou na straně natočené směrem k vodě a budou využívány obsluhou.

Osvětlení, materiál a barva

Světlý betonový povrch je upraven tak, aby navozoval dojem klasické lodní paluby. Zároveň svou jasností odpovídá střeše nad ním. V noci bíle se třpytící střecha připomíná osvětlenou lodní plachtu a vytváří jakoby pátou fasádu budovy.

Kontejnery budou namalovány různými odstíny námořnické modré, zatímco jejich podlahy by mohly být pokryty měkkým, červeným kobercem.

Vysoký standard celé stavby je dosažen kombinacemi různých designových komponentů, jako jsou prostor, materiál, barva, vizuální spojení města s přístavem a opačně, díky čemu má stavba velký potenciál i jako místo vhodné pro nejrůznější významné události.

 

Foto: eArch

 

Foto: eArch

 

Foto: eArch

 

Foto: eArch

 

Foto: eArch

 

 

 Název:  Hamburg Cruise Center  Lokalita:  20457 Hamburg  Klient:  Přístavní město Hamburg GmbH  Rainer Nagel, Christoph Schmidt  Autoři:  RHW Architekten - Renner Hainke Wirth Architekten, Hamburg  Karin Renner, Stefan Wirth, Kai Luetkens, Ralf Hellmann, Jan Harders, Anuschka Kossak, Christiane Nägele, Petra Zischler  Konstrukce:  Werner Sobek, Ingenieurbüro im Bauwesen GnbH, Stuttgart  Werner Sobek, Hr. Sundermann, Hr. Dengler  Projekt management:  HHLA  Ludger Wälken  Obestavěný prostor:  16 000 m3  Zastavěná plocha:  1 590 m2  Realizace:  2004  Náklady:  € 1 650 000

překlad Vlastibor Čermák

 

Článek vznikl za podpory firmy KOMA MODULAR CONSTRUCTION s.r.o.

http://www.koma-modular-construction.czFoto: eArch

 

 

Klíčová slova:

Generální partner
Hlavní partneři