Architektura / rodinné domy

Poustevna modulárního cestovatele

Brazílie to není jen mistrovsví světa ve fotbale, ale také laboratoř modulární architektury. Projekt studia MAPA Architects představuje modulární prototyp, který lze odvézt na nákladním autě, nabízí jednoduchou možnost úniku z hektického městského prostředí a jeho doba výroby není o moc delší než trvání fotbalového svátku.

Diego Morera Sánchez , 9. 7. 2014

Modulární architektura se stává stále oblíbenější. V současnosti vzniká velké množství projektů pro pohodlný pobyt v přírodě, který je zároveň ekologický a šetrný k životnímu prostředí. Inspirací pro nás může být řada projektů v Jižní Americe, jedním z nich je MINIMOD. Projekt nabízí inovativní, inteligentní a ekologický způsob bydlení v přírodě.

Základem celého projektu je minimální modul, u kterého byl kladen velký důraz na uživatelský komfort, design a udržitelnost. Výroba je prefabrikovaná a naplno využívá možností tohoto procesu vzniku, celou stavbu lze tak dovést hotovou na místo určení. Konstrukci celého modulu tvoří ocelová rámová konstrukce, která umožňuje maximální přizpůsobení prostoru potřebám klienta, stejně jako libovolnou volbu materiálů, povrchů fasád a finálních úprav domu. V závislosti na konfiguraci modulů je MINIMOD možné použít jako přístřeší v přírodě, prázdninový domek, showroom firem či jako hotel a restauraci při použití většího počtu modulů. Moduly jsou kompletně vyrobené v továrně a na místo určení jsou dovezeny na nákladním autě, menší části je možné rozebrat a smontovat na místě. samotný pozemek tak není zatížen negativy výstavby.

V závislosti na potřebách klienta je možné moduly postupně přidávat jak na začátku tak i během používání modulu v závislosti na potřebách a finančních možnostech klienta. Projekt MINIMOD není pouze design nebo dům. Jedná se o jedinečný způsob moderního bydlení a žití ve spojení s přírodou, které nabízí komfort, cenovou dostupnost a moderní design.

Jeden modul má 27 metrů čtverečních a, ačkoliv je stále ve fázi vývoje, předpokládaná cena tohoto modulu by se měla pohybovat okolo 1000U SD za metr čtvereční a doba výrovy by měla být okolo 45 dní. Modul může být vybaven kompostovacím záchodem a filtračními prvky, aby mohl fungovat i v místech bez inženýrských sítí.

MAPA Architects (http://mapaarq.com/) je kolektiv lidí ze dvou zemí – Brazílie a Uruguaye, kteří spolupracují na architektonických projektech v obou státech. Díky tomuto spojení je možné tvořit nekonvenční formáty a řešení.

Mohlo by vás zajímat

Generální partner
Hlavní partneři