Architektura / bytové domy

První živý zelený dům v Českých Budějovicích. Rezidence Oskarka má zlepšovat místní mikroklima

Brůha & Krampera architekti navrhli energeticky nenáročný bytový dům v Českých Budějovicích Foto: Michal Linhart

Nová bytová budova v Českých Budějovicích spotřebuje díky zeleným střechám a fasádám okolo 19 kilogramů oxidu uhličitého denně. Pro jejich zavlažování se bude používat zadržená dešťová voda.

EARCH.CZ , 24. 2. 2023 / Advertorial

Zelené plochy

V jižních Čechách byla nedávno dokončena realizace bytového domu, jehož fasády a terasy téměř kompletně porostou rostliny. Investoři a architekti si od takové realizace slibují, že v létě zamezí výskytu tepelného ostrova a přispěje ke zlepšení mikroklimatu v daném místě. První živý zelený dům v Českých Budějovicích se nachází v městské části Čtyři Dvory a vznikl podle návrhu lokální architektonické kanceláře Brůha & Krampera architekti.

„Projektovaná oblast přirozeně zadrží většinu dešťových srážek. Pouze 27 % srážek odteče do stokovací sítě, což je benefit i pro město, které tak drobně uspoří na množství přečišťované dešťové vody. Díky navržené zelené infrastruktuře a zeleným střechám dojde ke spotřebování nejméně 19,37 kilogramů CO2 za den,“ píše se na oficiálních stránkách Rezidence Oskarka.

Energetická nenáročnost

Rezidence Oskarka nabízí celkem 110 bytových jednotek v dispozicích od 1+kk po 4+kk, každá je vybavena vlastním balkonem nebo terasou. Budova má dohromady osm nadzemních podlaží, dům tvoří dvě obytné věže, které společně obestupují vnitřní pobytový dvůr. Na každém podlaží se vedle bytů nacházejí také skladovací kóje, přízemí je pak vyhrazené komerčním prostorům, které přispějí k občanské vybavenosti lokality. Součástí realizace jsou také podzemní garáže s více jak 120 parkovacími místy.

Jedním z benefitů Rezidence Oskarka je podle slov investorů její energetická nenáročnost, díky které jsou byty provozně ekonomické. „Účast na projektu a realizaci prvního zeleného domu v Jihočeském kraji bude pro naši společnost velkou výzvou a zároveň odrazovým můstkem k realizaci podobných projektů jež se stávají nastupujícím trendem v městských aglomeracích,“ říkají investoři ze společnosti PMP Investment Group s.r.o..

Foto: Zelené fasády, střechy a vnitřní pobytový dvůr mají přispět ke zlepšení mikroklimatu

Ve znamení moderních technologií

Generálním dodavatelem stavby podle návrhu architektonické kanceláře Brůha & Krampera architekti je česká stavební firma HINTON, která v jižních Čechách provozuje vlastní divizi. „Bytový dům Oskarka je architektonicky zajímavě řešený objekt o kapacitě 110 bytových jednotek. V této lokalitě máme za sebou již několik projektů, ale tato stavba je pro nás výjimečná především použitím nových technologií, které jsou nastupujícím trendem bytových komplexů. Je to zejména nakládaní s dešťovými srážkami a s tím spojený systém závlahy zelených ploch vnitřního dvora, teras, střech a zelené fasády v průčelí domu. Dalším, ne zcela běžným svým rozsahem, je parkovací systém 27 zakladačů pro osobní vozidla, který disponuje kapacitou 108 parkovacích stání a zároveň 19 stáními vybavenými dobíjecími zařízeními,“ popisuje přednosti Rezidence Oskarka stavbyvedoucí Petr Kubeš z firmy HINTON.

Moderní technologie se uplatnily i v jednotlivých bytech. Všechny jednotky jsou vybaveny inteligentním systémem, který umožňuje sledovat spotřebu energií a vody v aplikaci nebo ovládat topení na dálku. „V průběhu výstavby bylo zařízení bytů rozšířeno o tzv. inteligentní bydlení, což zahrnuje bytový elektronický systém, kde je možné sledovat okamžité spotřeby všech médií, ovládání žaluzií a zároveň systém funguje jako komunikační prvek,“ dodává Petr Kubeš.

  • Autoři: Jiří Brůha
  • Ateliér: Brůha & Krampera architekti
  • Spolupráce: Václav Krampera
  • Země: Česká republika
  • Město: České Budějovice
  • Adresa:: V. Talicha 2902/12, České Budějovice 2, 370 05 České Budějovice
  • Investor: PMP Investment Group s.r.o.
  • Realizace: 2022
  • autor: EARCH.CZ *
  • publikováno: * 24. 2. 2023
  • zdroj: * Reklamní sdělení

Mohlo by vás zajímat

Generální partner
Hlavní partneři