Rekonstrukce budovy Hill House od Charlese Rennieho Mackintoshe Foto: Johan Dehlin
Novinky a názory / zprávy

Nový přístup k obnově památek. Mistrovské dílo Charlese Mackintoshe zahalila jemná ocelová síť

Ateliér Carmody Groarke přichází s radikálním projektem vyvolávajícím diskuzi na téma restaurování a konzervace památek. Skotskou budovu Hill House od Charlese Rennieho Mackintoshe odívají architekti do velké průhledné „krabice“. Konstrukce má pomoci při opravách budovy a zároveň ponechat Hill House přístupný návštěvníkům i po dobu rekonstrukce.

Tereza Staňková , 8. 5. 2023

Hill House patří mezi nejprogresivnější stavby Skotska počátku dvacátého století. Charles Rennie Mackintosh ji navrhl společně se svou manželkou, umělkyní Margaret MacDonald. Rodinný dům skotského vydavatele, který byl dokončen roku 1904, se nachází přibližně třicet kilometrů západně od Glasgow v pobřežním městě Helensburgh.

Mackintosh v návrhu uplatnil svůj typický přístup spočívající v kombinaci prvků mezinárodního modernistického stylu se skotskou tradicí. Vysoce dekorativní interiér je skryt za strohou fasádou z hrubého betonu. Využití tehdy nově objeveného portlandského cementu ovšem zapříčinilo rozsáhlé poškození budovy vodou, vyžadující velký restaurační projekt.

Soutěž na konzervaci památky vyhrálo v roce 2017 londýnské studio Carmody Groarke podporující radikálnější přístupy k ochraně domu. Pomocí velké ocelové konstrukce se architekti rozhodli ochránit Hill House před deštěm a zároveň ponechat dům viditelný a přístupný po dobu rekonstrukce.

Velká průhledná “krabice“ by měla na místě stát až po dobu patnácti let a poskytnout tak památkářům dostatek času pro potřebné sanační práce a opravy. Areál lze v průběhu rekonstrukce navštěvovat, přičemž projekt by měl iniciovat také širší diskuzi ohledně budoucích oprav a přístupů k ochraně přírody.

„Namísto kompletního vystěhování domu jsme chtěli lidem zajistit kontakt s probíhajícími procesy, abychom mohli společně diskutovat o tom, jak nakládáme s dědictvím,“ říká Richard Williams, regionální manažer skotské organizace NTS zabývající se ochranou památek a územních celků.

Foto: Rodinný dům Hill House patří k nejprogresivnějším stavbám Skotska počátku 20. století

Základ konstrukce tvoří křížově vyztužený ocelový rám, jehož váha dosahuje 165 tun. Konstrukci podobnou lešení odívá řetězová mříž z nerezové oceli. Ta funguje jako dešťová clona a zároveň umožňuje, aby byl dům stále viditelný zvenčí. Jemná struktura navíc nebrání ani výhledům ven na okolní krajinu se zálivem.

Pozoruhodný zážitek z probíhajících oprav si mohou návštěvníci odnést díky vyvýšeným chodníkům uvnitř konstrukce. Trasy vás provedou kolem budovy, a to ve výšce až 15 metrů. Po dobu oprav se tak celá konstrukce v podstatě stane jakýmsi přechodným muzeem památky. Zázemí pro návštěvníky vybudovali architekti v samostatné dřevěné budově složené z CLT panelů.

Foto: Díky ocelové konstrukci, která má dům chránit po dobu 15 let, si návštěvníci mohou odnést výjimečný zážitek
  • Ateliér: Carmody Groarke
  • Město: Helensburgh
  • Projekt: 2017
  • Realizace: 2019

Mohlo by vás zajímat

Generální partner
Hlavní partneři