Technologie / produkty

Fotovoltaické moduly Wevolt X-Tile ráz domu nenaruší. Instalují se totiž přímo mezi střešní tašky

Wienerberger přichází s inovativním řešením – fotovoltaickými moduly Wevolt X-Tile, které se instalují přímo mezi střešní krytinu Tondach. Foto: Wienerberger s.r.o.

Vývoj fotovoltaiky neustále pokračuje vpřed a společnost Wienerberger rozhodně nezůstává pozadu. Už na začátku roku totiž spustili prodej fotovoltaických modulů Wevolt X-Tile. Jejich výhodou je nejen estetika, ale především pevnost a odolnost.

EARCH.CZ , 17. 5. 2024 / Advertorial

Fotovoltaika si v posledním desetiletí vydobyla své místo na českém trhu a stala se nejen součástí střech domácností, ale i firem, kterým pomáhá s výrobou obnovitelné energie. Wienerberger však přišel s inovativním řešením – fotovoltaickými moduly Wevolt X-Tile, které se instalují přímo mezi střešní krytinu Tondach. Zapadají tak do skladby střešního pláště, a díky tomu nenarušují estetický vzhled budovy.

„Oproti solárním panelům, které se montují do nosných částí střechy a působí na střeše nepřirozeně, jsou moduly od Wevoltu v jedné linii s taškami a nejsou na střeše vůbec patrné. Jedná se tak o velmi estetické řešení, které zpříjemňuje využití energie ze slunce,” popisuje Daniel Frejvald, produktový manažer Wevolt za Wienerberger.

Jsou vyrobené z dvojitého tvrzeného skla a nemají žádný kovový rám, nedochází tak k takzvanému PID jevu (z anglického Potential Induced Degradation). Jedná se o nežádoucí fyzikální jev, který vzniká vlivem vysokonapěťového stresu (High Voltage Stress) mezi jednotlivými vrstvami panelu a jeho uzemněným rámem. Mezivrstvová polarizace vede k nevratné degradaci křemíku obsaženého ve fotovoltaických článcích vlivem výrazného rozdílu potenciálů vůči zemi. Z tohoto pohledu (díky dvojitému kalenému sklu) je modul odolnější proti povětrnostním podmínkám. A dokáže odolávat i kroupám o průměru 55 mm při rychlosti 33,9 m/s.

Integrované fotovoltaické moduly Wevolt X-Tile jsou vyráběny v Nizozemí a montují se už během hrubé stavby domu, společně se střešními taškami, aby na střechu přesně pasovaly a zároveň těsnily. Kompatibilní jsou s modely Tondach Planoton 11 (Figaro 11) a Renoton 11 (Hranice 11). Díky tomu, že jsou moduly zcela integrovány mezi střešní krytinu, zapadají do skladby střešního pláště a nenarušují architektonický charakter domu. Z dálky vypadají jako skleněné a při přímém pohledu na objekt jsou téměř nerozeznatelné od krytiny. Další jejich výhodou je minimalizace zatížení střešního pláště. Moduly X-Tile jsou dokonce lehčí než samotná krytina; jeden modul váží pouze 11,4 kilogramů.

Foto: Fotovoltaické moduly Wevolt X-Tile ráz domu nenaruší. Instalují se totiž přímo mezi střešní tašky.

„Díky tomu, že se fotovoltaické moduly Wevolt X-Tile instalují přímo na střešní latě mezi krytinu, nenarušují střešní plášť. Do budoucna tak mohou zpřístupnit možnost využívat sluneční energii i u budov, kde je instalace klasických solárních panelů problematická, a to zejména z hlediska omezení stavebních úřadů či Národního památkového ústavu,” říká Robert Krestýn, obchodní ředitel značky Tondach od Wienerbergeru.

Nejen úspora energie, ale také jednoduchost instalace a estetika

Wevolt se také odlišuje tím, že má za sebou celou skupinu ověřených značek od výrobce Wienerberger, což umožňuje nabízet investorům komplexní systémová řešení. S moduly lze dodat i DHV fólii Wevolt Energy Roof, která je testována na požární reakci typu B, oproti běžným, které mají většinou E, jsou její výsledky jedny z nejlepších mezi doplňkovými hydroizolačními vrstvami.

Foto: Integrované fotovoltaické moduly Wevolt X-Tile jsou vyráběny v Nizozemí a montují se už během hrubé stavby domu, společně se střešními taškami, aby na střechu přesně pasovaly a zároveň těsnily.

Wienerberger klade důraz především na funkčnost a neinvazivní zásah do pláště střechy. Když se investor rozhodne pro fotovoltaiku až po dokončení střechy, technici při instalování nadstřešních fotovoltaických panelů zasahují do skladby pláště, a majitel tak automaticky přichází o záruku na těsnost střechy. Při pokládání modulů přímo na latě nedochází k žádné následné penetraci doplňkové hydroizolační vrstvy nebo nadkrokevní izolace. Na montáž máme i vyškolené partnerské firmy, které jsou schopné na základě projektové dokumentace vypočítat, kolik klasických tašek a modulů X-Tile bude investor potřebovat.

Fotovoltaické moduly dotuje i stát. Za zmínku stojí dotační program Nová zelená úsporám, který je určen pro majitele rodinných domů. Důležitost obnovitelné energie si uvědomují i další finanční instituce a nabízí různé zvýhodněné úvěry v rámci svých programů.

Využití by mohly moduly v budoucnu najít i v místech, kde jsou domy pod památkovou ochranou a není zde možné instalovat běžné panely. V příštím roce tomu půjde Wienerberger ještě více naproti. Chystají se uvést na trh terakotové provedení fotovoltaických modulů, tedy v barvě klasické režné tašky.

  • autor: EARCH.CZ *
  • publikováno: * 17. 5. 2024
  • zdroj: * Reklamní sdělení

Mohlo by vás zajímat

Generální partner
Hlavní partneři