Bezbariérová dřevostavba se proplétá mezi stromy v zahradě

Úterý, 9. Leden 2018 - 1:35
| Napsal:

Památkově chráněný cihlový dům v Londýně přestal rodině známého anglického kritika architektury Rowana Moora vyhovovat ve chvíli, kdy matka ochrnula a pohyb po domě se pro ni stal velmi obtížný. Londýnské studio 6a architects proto navrhlo rozšíření domů směrem do zahrady. Protáhlá dřevostavba se proplétá mezi stromy a poskytuje kompletně bezbariérový přístup a propojení se zahradou.

Tree House, 6a architects © Johan Dehlin
Fotoalbum: 
Katalogový list: 
Ateliér 6a architects
Světadíl Evropa
Země Velká Británie
Město Londýn
Datum realizace 2013
Užitná plocha 57.00m2

Stávající rodinný dům sestává z dvojice původních cihlových domků ze třicátých let 19. století. V druhé polovině minulého století pak došlo k jejich vzájemnému propojení. Dnes je celý objekt památkově chráněn, což samozřejmě ovlivnilo návrh přístavby.

Tree House

Projekt byl proto navržen jako jednoduchá a lehká dřevostavba bez masivních základů, kterou lze kdykoli snadno odstranit. Oproti stávajícímu domu poskytuje bezbariérové spojení s vyvýšeným přízemím původního domu, kde se nachází kuchyně s jídelnou.

Tree House

K propojení obou objektů dochází v místě nové zastřešené verandy nad úrovní zahrady. Podlouhlá jednopodlažní přístavba je zvenku obložena prkny v přírodní barevnosti, stěny interiéru pak tvoří bíle natřené dřevěné panely. Z ložnice i koupelny pak vede přímý vstup do zahrady.

Tree House

Londýnské studio 6a architects získalo za projekt přístavby v roce 2014 ocenění v rámci soutěžní přehlídky pořádané Královským institutem britských architektů. Minulý rok studio získalo za betonový ateliér německého fotografa v Londýně dokonce cenu za nejlepší londýnský projekt roku 2016 a nominaci na prestižní Stirlingovu cenu. V roce 2016 studio dokončilo také novou budovu univerzity v Cambridgi inspirovanou brutalismem

Barevný svět architektury.

Diskuse: