Studio JKMM dokončuje v Helsinkách unikátní školu nové generace

Úterý, 28. Květen 2019 - 14:30
| Napsal: | Zdroj: JKMM

Dynamicky rostoucí čtvrť přístavního města Helsinky Kalasatama obohatila nová budova sloužící zároveň jako škola i denní stacionář. Stavba na první pohled zaujme svou pestrou fasádou, která skvěle zapadá do nové okolní zástavby. Škola z dílny úspěšného finského studia JKMM Architects nenabízí přitom konvenční žákovské lavice ani učebny.

Škola a denní stacionář Kalasatama v Helsinkách, studio JKMM © Studio Hans Koistinen
Fotoalbum: 
Katalogový list: 
Ateliér JKMM Architects
Světadíl Evropa
Země Finsko
Město Helsinky
Datum projektu 2010
Datum realizace 2020
Užitná plocha 9 000.00m2
Materiál
Poznámka Foto © Studio Hans Koistinen

Komplexní vzdělávací zařízení

V roce 2010 uspořádalo město Helsinky architektonickou soutěž na novou školu a denní stacionář, ve které zvítězilo lokální studio JKMM. Ti navrhli třípodlažní budovu s vnitřním atriem, která těsně navazuje na okolní klikaté ulice. Architekti se zaměřili především na co nejvyšší komfort návštěvníků. Škola byla navržena tak, aby byla návštěvnicky přátelskou a veřejně přístupnou budovou. Díky své hravé fasádě z vláknocementových desek různých barev navíc jasně vyniká mezi okolní blokovou zástavbou.

Od počátku se počítalo s výstavbou budovy ve dvou etapách. Záměrem investora bylo, aby děti získaly v rámci jedné školy komplexní vzdělání od mateřské školy až po dosažení všeobecného středoškolského vzdělání. Budova tak vlastně poroste spolu se svými uživateli – stacionář sídlí v přízemní části objektu, zatímco střední škola zaujímá třípodlažní budovu. Během první etapy dokončené v roce 2016 vzniklo nízké křídlo u severovýchodního rohu zastřešeného atria, které je zasvěceno denní péči, školce, zázemí pro sportovní aktivity a jídelně. Ve druhé etapě pak vzniknou navazující provozy s jídelnou, pódiem, knihovnou a také studijními prostory pro starší žáky. Budova by měla být kompletně dokončena v roce 2020 a nabídne kapacity pro přibližně 700 studentů.

Hravost fasády i půdorysu

Budovu nepravidelného půdorysu tvoří železobetonová konstrukce. Ze strany vnitřního nádvoří pak obtáčí budovu průběžná ocelová chodba. Výraznou vnější fasádu tvoří opláštění z bezúdržbových vláknocementových fasádních desek Cembrit Solid a Cembrit Cover v osmi odstínech. Pro ochranu před nepříznivými povětrnostními vlivy a slunečním zářením je obvodový plášť navíc doplněn lamelami z hliníkových síťových panelů, které ve svém tvarování ještě podporují nepravidelnost fasády i budovy samotné.

Kalsatama School and Day Care Center

Bez konvenčních učeben

Výukové prostory školy jsou navrženy tak, aby podporovaly základní principy moderní pedagogiky. Ve škole nenajdeme tradiční uspořádání lavic typického pro frontální výuku. Snahou architektů bylo totiž to, aby již samotné prostředí inspirovalo žáky a povzbuzovalo v nich interaktivitu. Prostorové řešení jednotlivých učeben včetně uspořádání nábytku umožňuje bližší komunikaci žáka s učitelem i variabilní zařízení pro různé způsoby výuky. Učebny lze také upravovat pomocí dělících stěn.

Veškeré technické vybavení v budově je přiznané. Žáci tak mohou vidět, odkud se přivádí čerstvý vzduch, kam teče voda a podobně, díky čemuž vnímají všechny procesy potřebné pro běh školy se všemi jejími provozy. Toto uspořádání má podpořit komunitního ducha a rozvíjet sociální dovednosti. Přiznaná technická zařízení dávají vnitřním prostorům průmyslový nádech. Ryze technicistní strohá řešení jednotlivých prostor pak doplňují dřevěné prvky. Oproti vnější fasádě je interiér barevně strohý, barevný akcent představují pouze nábytkové kusy - zelené v části stacionáře a červené ve škole.

Procento na umění

Srdce každé buňky - jednotky vzdělávacího zařízení pro 75 žáků - tvoří velký společný prostor, kolem kterého jsou seskupeny jednotlivé učebny. Uprostřed tohoto prostoru se nachází nábytková sestava v podobě „hnízda“, které zve všechny žáky dohromady. V závislosti na situaci může být toto centrální „hnízdo“ použito k výuce, hraní i odpočinku.

Veškerý pevný nábytek navrhl tým autorů z JKMM Architects. Řešení byla speciálně přizpůsobena budově školy a jejím pedagogickým potřebám. Standardní stoly a židle doplňují kruhová sedadla, sedací vaky a gymnastické míče. Veškerý nábytek lze navíc snadno přemístit. Jednotlivé kusy nábytku jsou dobře kombinovatelné a mohou být použity v různých prostorách.

Budova školy je součástí programu „procento na umění“. Díky tomu tak v první fázi výstavby vznikla v prostoru stacionáře nástěnná malba „Shadow Play“ od umělce Heli Hiltunena. Další umělecká díla pak doplní objekt v rámci druhé fáze výstavby.

Veškeré informace získáte na webových stránkách www.cembrit.cz.