Studio 3K Architects zrekonstruovalo chatu v odlehlých lesích na Benešovsku Foto: Martin Šrajer
Architektura / rekreační objekty

Podkroví odlehlé chaty v lesích na Benešovsku prosvětlil po rekonstrukci nový prosklený štít

Nově navrhnout podkroví, aby pojmulo tři pokoje, vymyslet samostatný vstup po venkovních schodech a opatřit stavbu novými fasádami. To byly hlavní úkoly pro architekty ze studia 3K Architects při rekonstrukci jedné odlehlé chaty v lesích na Benešovsku.

EARCH.CZ , 13. 1. 2023

Investoři se obrátili na architekty s cílem částečné rekonstrukce staré chaty, která se nachází na úchvatném místě – na samotě v obklopení lesů, kde mají majitelé naprosté soukromí. Jedná se o dvoupodlažní stavbu se sedlovou střechou a suterénem, která je usazena na svažitém zalesněném pozemku, díky čemuž nabízí výhledy přímo do korun stromů.

Aby architekti ještě podpořili potenciál krásných výhledů, navrhli kompletně prosklít štít chaty. „Klientům se líbil prosklený štít, a tak jsme ho zakomponovali do návrhu. Tvoří jednu z dominant. Navíc krásně prosvětluje všechny tři pokoje otevřené do krovu, které mají rovnocenný výhled na rozhlehlý pozemek,“ popisuje studio 3K Architects.

Foto: Prosklený štít prosvětluje všechny tři pokoje, které mají krásný výhled do okolních lesů

Podkroví dříve obsahovalo pouze jednu malou místnost, po úpravách však pojmulo hned tři pokoje s manželskými postelemi, dvě koupelny prosvětlené vikýři a dvě samostatné toalety. I přes malou plochu pokojů nepůsobí díky celoproskelným stěnám, vysokým stropům a světlým odstínům vybavení stísněným dojmem. Na svém místě zůstal také prostorný balkon přístupný z přízemí.

Vertikální propojení pater uvnitř chaty zajišťuje pouze točité schodiště – aby mohli majitelé snadno nosit například nábytek do podkroví, navrhli do něj architekti také nový vstup ze zadní strany stavby.

Použité materiály v exteriéru odpovídají lokalitě chaty – nové fasády vyšších pater pokryl opalovaný sibiřský modřín, který se střídá se šedými okenními rámy a zachovaným kamenným suterénem. „Kombinace dřeva, kamene a skla vzbuzuje moderní dojem celého návrhu, a umocňuje tak jedinečnost této stavby v romantickém prostředí zahrady v anglickém stylu,“ dodávají architekti.

Mohlo by vás zajímat

Generální partner
Hlavní partneři