Designový showroom, prodejní sklad a kancelář v jednom

Čtvrtek, 28. Červen 2012 - 2:00
| Napsal:

V Dolním Sasku, nedaleko města Lüneburg vznikla nová prodejna designového nábytku a interiérového vybavení firmy COMMA. Není to však standardní stavba, ostatně jako není standardní ani zboží, které se v ní prodává.

Katalogový list: 
Světadíl Evropa
Země Německo
Město Lüneburg
Fotoalbum: 

Prodejní sortiment sestává z futuristických designových výrobků, které upoutají pozornost především díky explicitnímu použití nerezové oceli a skla. Takový styl interiérového vybavení vyžaduje pro svou prezentaci jiný prostor, než je tradiční zděná stavba, a proto bylo firmou KOMA MODULAR vytvořeno řešení, které působí podobně netradičním dojmem.

Výsledná budova je složena z jedenácti modulových kontejnerů o rozměrech 6 x 3 m, které zůstávají ve své konstrukční nahotě aktuální výpovědí o současném trendu touhy po co největší pravdivosti. Proto byla fasáda ponechána bez jakýchkoli dalších "zkrášlovacích" obkladů. Jediné, co ji chrání před povětrnostními vlivy, je nátěr neutrálního šedého odstínu.

Autoři přidali stavbě i vtipný barevný akcent ve formě červených podpůrných nosníků, svařených do tvaru písmene H, které vynášejí přesahující moduly druhého podlaží. Tento prvek je zčásti funkční záležitostí, zčásti designovým výstřelkem, který má hlavní cíl - upoutat pozornost neverbálními prostředky a ozdobit stavbu uměleckým prvkem novodobého charakteru.

Horní podlaží bylo vytvořeno úplným propojením čtyř modulů bez použití jakýchkoli vnitřních podpor. Vznikla tak jedna velká výstavní hala, která je nosným tématem celého návrhu. Díky plnému prosklení čelní stěny místnosti a vyvýšené pozici nad okolním terénem má návštěvník dojem, že se ocitl přímo ve výkladní skříni a ne v prodejně, či dokonce prodejním skladu.

V přízemním podlaží, tvořeném sedmi moduly, se nachází kancelář, která má rovněž celoprosklenou stěnu a funguje zároveň i jako druhý prezentační prostor, neboť nábytek, který firma prodává, slouží i pro její zaměstnance. Celková podlažní plocha těchto dvou ukázkových prostor činí dohromady 144 m2.

Ladnost interiéru byla dosažena kontrastní kombinací bílých sádrokartonových stěn a antracitově černých hliníkových dveřních a okenních rámů. Celou kompozici pak navíc doplňuje schodiště s nerezovými stupni a opět černě natřeným zábradlím z tahokovu.

Opakem vzdušné předváděcí místnosti je prostor sociálního zázemí, které je naopak laděno do tmavých barev s bílými prvky zařizovacích předmětů. Použití tmavé dlažby a obkladů ještě umocňuje dojem nedobytné komnaty. Vedle toho je v objektu ještě sklad s dílnou o velikosti 31 m2 a garáž se sekčními elektrickými vraty a plošnou výměrou 18 m2. Tyto místnosti tvoří zadní část přízemního traktu a jsou již jen s minimálním množstvím okenních otvorů.

Třešničkou na dortu a chloubou novostavby designového showroomu je pak terasa, umístěná na střeše prvního podlaží. Její podlahu tvoří prkna z tropického dřeva a celá tato plocha o velikosti 36 m2 je rámována antracitovým zábradlím z tahokovu. Pro klienty tato terasa nabízí prostor k příjemnému posezení u kávy s vyhlídkou do okolí.

Stavba tohoto domu od zahájení výroby až po úplné dokončení trvala necelé tři měsíce, z čehož nejdéle (6 týdnů) trvala výroba specifických hliníkových oken a dveří. To opět dokazuje, že tento způsob výstavby je díky kombinaci rychlost + kvalita provedení velice silnou konkurencí pro tradiční způsoby výstavby.